Francozi so novi olimpijski prvaki

Na vrsti je bilo še sklepno dejanje rokometnega dela olimpijskih iger v Tokiu. V ponovitvi finala iz zadnjih olimpijskih iger v Riu 2016 sta si nasproti stali Danska in Francija. V Riu so se zlatega odličja veselili Danci, ki so bili boljši z rezultatom 28:26. Danci so do finala prišli s 6 zmagami in 1 porazom. Edini poraz so doživeli na zadnji tekmi skupinskega dela, ko so z rezultatom 33:30 izgubili s Švedi. Tudi Francozi so do finala prišli z enako statistiko in tudi oni so edini poraz doživeli na zadnji tekmi skupinskega dela po tem, ko so morali premoč priznati Norvežanom z rezultatom 32:29.


Kot smo lahko pričakovali smo na začetku spremljali izjemno izenačen obračun (4:4). Nato pa so Francozi še s dvema hitrima zadetkoma povedli z 6:4. Danci niso pustili, da bi se Francozi preveč odlepili, a so Galski petelini ob koncu 19. minute vseeno uspeli povesti s tremi goli prednosti (9:6). Francozi so bili v prvem polčasu boljša reprezentanca. To so potrdili ob koncu 27. minute, ko so prvič povedli s štirimi zadetki prednosti (12:8). In s prednostjo štirih golov so Francozi odšli tudi na odmor. Rezultat po prvih 30. minutah je bil 14:10.

Visoko motivirani pa so rokometaši Francije vstopili v drugi polčas in si hitro priigrali šest zadetkov prednosti (16:10). A Danci kot branilci naslova se niso predali in so zaostanek hitro znižali ne štiri gole (18:14). Sicer pa kot se za finale spodobi smo bili priča izjemno izenačenemu srečanju. Francozi se niso uspeli še enkrat odlepiti, Danci pa zaostanka še dodatno znižati. Tako je bilo vse do 46. minute. Nato pa so na plin stopili Danci in po delnem rezultatu 0:3 zaostanek znižali le še na gol zaostanka (22:21) in tako je bilo 11. minut pred konce tekma ponovno odprta. A igralcem Danske v zadnjih desetih minutah rezultata enostavno ni uspelo izenačiti. Preglavice jim je povzročal tudi francoski vratar Vincent Gerard, ki je v ključnih trenutkih zbral nekaj pomembnih obramb. Danci so imeli v zadnji minuti izjemno priložnost da rezultat izenačijo in tekmo odpeljejo v podaljške, a so 12 sekund pred koncem izgubili žogo in sanj o podaljških in upanju na novo zlato medaljo je bilo konec. Tekma se je končala z rezultatom 25:23. Za Francoze je to že skupno 5 medaljo na olimpijskih igrah, tretja zlata (Tokio 2020, London 2012 in Peking 2008). Poleg tega pa imajo v svoji zbirki še eno srebrno (Rio 2016) ter eno bronasto medaljo (Barcelona 1992)

FINALE

FRANCIJA : DANSKA  25:23 (14:10)
Remili 5, Descat in Mem po 3; Hansen 9, Gidsel 6

FOTO: IHF

Komentarji