Ana Gros: “Smo favoritinje na papirju, ampak nobena tekma ni dobljena v naprej”

Slovensko žensko rokometno reprezentanco v prihodnjih dneh čaka prva resnejša preizkušnja po lanskem evropskem prvenstvu v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji. Slovenke bodo v soboto v Chietiju odigrale prvi dvoboj z Italijankami v kvalifikacijah za SP, ki bo med 30. novembrom in 17. decembrom. Povratna tekma bo v sredo v Ljubljani.


Reprezentanca se je v ponedeljek v ljubljanskih Stožicah zbrala na prvem treningu pred kvalifikacijskima tekmama za svetovno prvenstvo. V četrtek se bo odpravila na Apeninski polotok, kjer jo v soboto čaka prva tekma, povratna pa bo v sredo v športni dvorani na Kodeljevem.

Nataša Ljepoja: “Pričakovanja so jasna. Vse si želimo uvrstitev na SP. Igramo z Italijo, vemo da mogoče ni na takšni ravni kot mi, ampak ne smemo si privoščiti nobenega podcenjevanja.” 

Pred tem so izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića v začetku marca odigrale dve pripravljalni tekmi s Slovakinjami. Slovenke so na njej iztržile polovičen izkupiček, na tekmah pa so nastopile v močno pomlajeni zasedbi brez številnih nosilk igre. Slovakinje se bodo 7. in 12. aprila udarile s Hrvaticami. 

Ana Gros: “Smo favoritinje na papirju, ampak nobena tekma ni dobljena v naprej, tako da mi nedvomno resno jemljemo Italijo, nobenega ne podcenjujemo. Na njih se bo treba maksimalno pripraviti, odigrati dve močni tekmi in seveda tudi nadaljevati tako, kot smo v bistvu nekako končali na EP.”

Grosova bo na prvi tekmi z Italijo za soigralke stiskala pesti od doma, saj zaradi težav s hrbtom ne bo odpotovala v Italijo. Od imen z začetnega seznama Adžić prav tako ne bo mogel računati na Elizabeth Omoregie, ki bo izpustila celotno reprezentančno akcijo, v domovini pa bodo na povratek izbrane vrste z gostovanja ob Grosovi počakale Barbara LazovićErin Novak in Urša Zelnik. Napredovanje s seznama rezerv v prvo ekipo si je prislužila Živa Čopi.

Nina Zulić: “Cilj je zagotovo uvrstitev na SP. Zelo pomembno bo, da se pripravimo na Italijo in da v bistvu samo pokažemo našo pravo igro, borbenost, to, kar nas je krasilo na zadnjem prvenstvu, in mislim, da bo rezultat pozitiven. Sigurno imamo kakovostno reprezentanco od prve do zadnje, tako da bomo odsotnosti nekako zapolnili in sestavili ekipo, ki bo zdrava, pripravljena in motivirana odigrati to tekmo.” 

Črnogorski strateg na slovenski klopi je že prejšnji teden na novinarski konferenci na sedežu Rokometne zveze Slovenije (RZS) dejal, da so igro italijanske izbrane vrste temeljito analizirali: “Na naši poti do kvalifikacij za olimpijske igre, ki bodo tako rekoč čez dobro leto, je Italija prvi izziv. Tekmeca moramo spoštovati na pravi način, kot bi igrali proti Franciji ali Norveški.”

Po sobotni tekmi in enodnevnem premoru zaradi velikonočnih praznikov se bodo slovenske rokometašice znova zbrale 10. aprila, ko bo na sporedu tudi druženje z najobetavnejšimi rokometašicami iz mlajših reprezentančnih selekcij, čez dva dni pa jih v Ljubljani čaka še povratna tekma z Italijankami. Na njej se bo od reprezentance poslovila dolgoletna vratarka Branka Zec.

Slovenija je bila zaradi udeležbe na EP v prvi fazi kvalifikacij prosta, medtem ko je bila Italija v dveh tekmah boljša od Bolgarije. Zmagovalke prihajajočih dvobojev se bodo uvrstile na SP, ki bo med 30. novembrom in 17. decembrom na Danskem, Norveškem in Švedskem.

Vstopnice za povratno tekmo, ki bo na Kodeljevem prihodnjo sredo, ob 17.30, si lahko zagotovite na mojekarte.si.

 

POTNICE NA GOSTOVANJE V ITALIJO

Rokometašica klub
Ana Abina ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina RK Krim Mercator
Tija Gomilar Zickero Sport-Union Neckarsulm e.V. (NEM)
Ema Hrvatin BSV Sachsen Zwickau (NEM)
Ivona Barukčić ŽRK Krka Novo mesto
Valentina Tina Klemenčič RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja RK Krim Mercator
Ema Marija Marković RK Krim Mercator
Amra Pandžić CS Minaur Baia Mare (ROM)
Tjaša Stanko RK Krim Mercator
Maja Svetik RK Krim Mercator
Alja Varagić RK Krim Mercator
Maja Vojnovič Saint-Amand Handball (FRA)
Tajda Tripkovič ŽRK Z’dežele
Nina Zulič CS Gloria 2018 Bistrita Nasaud (ROM)
Nina Žabjek RK Krim Mercator
Živa Čopi ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Komentarji