EHF EURO 2023 NA MIVKI

Potrjenih je 16 moških in 16 ženskih ekip, ki bodo nastopile na evropskem prvenstvu 2023 v rokometu na mivki. Narejene so 4 skupine, tekme pa bodo odigrane v mesecu maju.


Pri ženskah je zagotovo najtežja skupina A. V njej se bodo Nemke (zmagovalke evropskega prvenstva 2021) pomerile z Dankami (finalistke evropskega prvenstva 2021), zahtevnimi Francozinjami in Italijankami (od koder bi naj celo ta šport izviral).

V skupini D bodo igrale bronaste Španke, Poljakinje, Romunke in naše južne sosede.

ŽENSKE

Skupina A: Nemčija, Danska, Francija, Italija
Skupina B: Nizozemska, Ukrajina, Portugalska, Turčija
Skupina C: Madžarska, Grčija, Norveška, Slovaška
Skupina D: Španija, Poljska, Hrvaška, Romunija

V moški kategoriji se bodo aktualni evropski prvaki Danci prav tako pomerili z Nemci. Zraven njih so še Turki in Romuni.

Hrvati so s sedmimi medaljami (4 zlate, 2 srebrni, 1 bronasta) rekorderji po številu medalj. V skupini A se bodo pomerili z Norvežani, Poljaki in Nizozemci.

Domačini Portugalci so si lahko izbirali v kateri skupini bodo igrali. Tako moška kot ženska izbrana vrsta sta se odločili za skupini B.

MOŠKI

Skupina A: Hrvaška, Norveška, Poljska, Nizozemska
Skupina B: Madžarska, Francija, Portugalska, Italija
Skupina C: Španija, Ukrajina, Švedska, Grčija
Skupina D: Danska, Nemčija, Romunija, Turčija

Prvenstvo bo potekalo od 24. do 28. maja v mestu Nazare na Portugalskem. To bo trinajsto evropsko prvenstvo v rokometu na mivki, z začetkom leta 2000 v Italiji.

 

V Sloveniji je omenjena športna panoga v močnem porastu v zadnjih letih in le še vprašanje časa je kdaj se bo tudi slovenski grb pojavil na prvenstvih najvišjega nivoja. Kaj rečete katera reprezentanca bo prva naredila ta preboj? Moška ali ženska?

 

FOTO: Beach Handball Slovenia  

Komentarji