EKSKLUZIVNI intervju s predsednikom: “Vizija ostaja, delali bomo veliko!”

Novinec med slovensko rokometno elito bo pošteno zavihal rokave. Govorimo seveda o klubu, ki letos doživlja krstno sezono v ligi NLB, MRK Ljubljana. Klub, ki ga je pred leti krasilo ime ŠD RK Krim Olimpija, bo v zadnji tretjini lige NLB doživel velike spremembe.


Ljubljanski klub se je v zadnjem delu lige NLB odločil za korenite spremembe v upravnem odboru. V klub prihaja nova svežina, novi kader v upravi, ki bo prinesel svež veter. Novopečeni predsednik ljubljanskega prvoligaša je postal g. Primož Petrovič Vernikov, poleg tega so potrdili tudi predlog 8-članskega upravnega odbora in 3-članskega nadzornega odbora. Ob velikem mejniku ljubljanskega prvoligaša smo na našem portalu opravili pogovor z novim predsednikom kluba.

Pa se vrnimo v leto 2018, ko je omenjeni klub pod imenom ŠD RK Krim Olimpija igral v 1. B ligi. Leto pred tem (v sezoni 2016/2017) so »Mulci z Galjevice«, kot so se poimenovali igralci tamkajšnjega kluba, za las zgrešili krstni preboj med prvoligaško elito, ko sta se napredovanja v ligo NLB veselila RD Herz Šmartno ter rival s Kodeljevega RD LL Grosist Slovan.

Razočaranje po neuvrstitvi v prvo ligo in samo dveh točkah zaostanka za drugouvrščenim Slovanom je bilo veliko. Po skorajšnji uvrstitvi v ligo NLB so bila pričakovanja ljubljanskega kluba v novi sezoni velika. Kljub odhodu nekaj nosilcev igre takratne Krim Olimpije, so bili igralci pod vodstvom Boštjana Brulca odločeni za napad na sam vrh 1. B lige. A pričakovanja in realnost v sezoni 2017/2018 sta  kmalu postali nočna mora ljubljanskih rokometašev.

Rokometaši takratne Krim Olimpije so sezono 2017/2018 odigrali pod pričakovanji. Že po prvem delu sezone je bilo jasno, da so se sanje o napredovanju v slovensko rokometno elito razblinile. Po slabih rezultatih in veliko nepričakovanih porazih je klub doletel najbolj črn scenarij – izpad v 2. DRL.

Klub je pred dvema letoma doživel popolno renovacijo. Kaj je bil takrat glavni razlog za spremembo?

»Izpad iz 1. B DRL je bil res neverjeten. Skoraj vsak že izkušen rokometni delavec je takrat rekel, da še kaj takega v svoji karieri ni doživel. Naš klub je zadnjih 8 tekem prvenstva 5 od njih izgubil za samo 1 zadetek, dve tekmi za 2 zadetka in eno tekmo za 3 zadetke. Ekipa takrat ni bila slaba, česar smo se zavedali – jedro ekipe je takšno, kot danes (Leskovar, Pintar, Žabjek, Kolmančič, Lukman, Arih, Jaklič, poleg njih so bili pri nas še Grbič, Milićević ter Kljun). Po koncu omenjene sezone je ekipo prevzel Bojan Čotar in takrat se je začel strm rezultatski vzpon.«

»Težko govorim o glavnem razlogu, saj v sezoni 2017/2018 še nisem aktivno sodeloval v vodstvu kluba. Predvidevam pa, da je vseeno slab rezultat botroval menjavi članskega trenerja.«

Ob izpadu v 2. DRL je za ljubljanski klub nastopila prelomna sezona. V mislih imamo seveda preimenovanje kluba iz ŠD RK Krim Olimpija v MRK Ljubljana ter menjavo glavnega trenerja, ko je Boštjana Brulca zamenjal izkušeni trenerski maček Bojan Čotar.

Ob prihodu Bojana Čotarja je v ljubljanski klub MRK Ljubljana zapihal svež veter. Kako bi ocenili delo Čotarja v njegovi tretji sezoni pri ljubljanskemu klubu?

»Bojan Čotar je eden izmed najboljših rokometnih trenerjev v Sloveniji, o tem ni dvoma. V vseh treh sezonah, odkar je pri nas, iz dneva v dan dokazuje svojo kvaliteto ter prenaša znanje na mlade igralce. Izjemno se pozna njegov doprinos pri taktičnih zamislih, saj smo marsikatero točko oziroma dve dobili na podlagi natančne analize nasprotnika. Bojan je tip trenerja, ki igralcem začrta smer poteka dogodkov na igrišču, a jim do določene mere še vseeno pusti tisto njihovo svobodo, ki jo morajo imeti.«

Korak nazaj za dva koraka naprej

Ob nastopanju v 2. DRL je bilo jasno, da je bila posledica izpada iz 1. B lige le nesrečen splet okoliščin, igralcem »novo nastale« MRK Ljubljane pa v 2. DRL ni bilo večje konkurence. Za novo vizijo kluba na igrišču je poskrbela tudi menjava trenerja, ko je krmilo članske ekipe prevzel Bojan Čotar.

MRK Ljubljana je tako brez prave konkurence v 2. DRL zanesljivo osvojila 1. mesto in se brez težav uvrstila v 1. B ligo. V lanski sezoni (2019/2020) so bili cilji povratnika v 1. B ligo skromni, a po tihem se je v ljubljanskem klubu šušljalo o ambicijah o nastopanju v ligi NLB.

Ste si v sezoni 2018/2019, ko je bil v klubu postavljen nov sistem (novo ime), mislili, da boste v le dveh letih dočakali uvrstitev v elitno ligo NLB?

»Ne. Definitivno smo postavili cilj, da bomo na dolgi rok prvoligaš, a na začetku sezone nihče niti pomislil ni, da nam lahko uspe tako hitro. V 1. B DRL smo prišli kot novinec iz 2. DRL, kar je pomenilo zastavljen cilj obstanek. Vedeli smo, da sicer lahko pričakujemo kaj več kot samo obstanek, a resnega boja za 1. ligo si ni predstavljal nihče.«

Garanje za zgodovinsko uvrstitev v ligo NLB

Ob prvi tekmi na povratku v 1. B ligo in remiju proti ekipi RD Herz Šmartno so bili občutki mešani. Po porazu proti mestnemu tekmecu iz Slovana in SVIŠ-u ter neodločenemu izidu proti Dolu, ljubljanskim rokometašem ni kazalo najbolje. Kljub slabšem uvodu v prvenstvu so Ljubljančani ostajali optimistični. Pohod na vrh lige se je začel na tekmi proti Grosuplju. Od tedaj so Ljubljančani dosegli šest zaporednih zmag, nepričakovan zmagovalni niz pa so zopet prekinili rivali iz Kodeljevega, ki so bili na mestnem derbiju znova boljši od Mulcev iz Galjevice. Ključni zmagi o kasnejšem napredovanju v 1. ligo NLB je ljubljanski klub dosegel proti Dolu in SVIŠ-u. Tekmovanje je bilo zaradi razmer s COVID-19 prekinjeno, 11 zmag v 1. B ligi pa je bilo dovolj za zgodovinsko uvrstitev MRK Ljubljane v elitno ligo NLB.

Ljubljančani med slovensko rokometno elito po 17 odigranih tekmah zasedajo 12. mesto.

V krstni sezoni med slovensko elito štiri zmage, enajst porazov ter dva neodločena izida. Za novinca v ligi ni slabo mar ne?

»Občutki so mešani. Zaenkrat zasedamo 12. mesto in smo od mest za izpad oddaljeni 2 točki, s tem da še v drugem delu prvenstva nismo igrali proti nižje uvrščenim ekipam. Imamo zelo mlado ekipo, kjer je v preteklosti resno igral 1. ligo zgolj en naš igralec. Za vse ostale je to nekaj novega, nekaj, kar je bilo še pred tremi leti za njih nepredstavljivo. Niti približno ne morem reči, da je naš točkovni izkupiček slab – definitivno ni. A nekako se pa ne morem znebiti občutka, da bi še na kakšni tekmi več lahko izvlekli točko oziroma dve.

Nikakor se nismo zadovoljili s prikazanim, prav tako se nismo zadovoljili s točkovnim izkupičkom. Smo namreč še zelo daleč od obstanka, saj je pred nami še veliko tekem. Z borbo, željo, srcem in glavo bomo morali dokazati, da si zaslužimo mesto med slovensko elito tudi v prihodnji sezoni, v kar ne dvomim.«

Bi si pred letošnjo sezono upali napovedati takšen rezultat?

»Pred sezono je zelo neugodno karkoli napovedovati. Če bi pred sezono vedel, bi vplačal loto ali pa EuroJackpot, a žal to ne obstaja. Če bi mi kdo pred sezono ponudil tak točkovni izkupiček, kot ga imamo sedaj, bi ga bil vesel, a obenem bi se zavedal, da ni konec, dokler se ne odigra zadnja minuta zadnje tekme prvenstva. Vsakršna špekulacija, koliko točk je potrebnih za obstanek, se lahko zelo hitro obrne proti tebi, zato nisem pristaš takšnih dejanj. Gremo iz tekme v tekmo, pokazati želimo, da v naši domači dvorani nikomur ni lahko. Presenetimo lahko vsakogar, kar smo nenazadnje dokazali pretekli vikend, ko smo doma premagali Slovenj Gradec.«

Kljub prihodu nekaterih igralcev so temelji postavljeni že nekaj let. Ali mlade rokometaše v klubu vidite kot potencialne igralce za člansko ekipo v prihodnosti?

»Vsekakor. Vizija kluba je vzgoja domačih igralcev, ki po mladinski kategoriji predstavljajo jedro naše članske ekipe. Treba je vedeti, da je to tek na dolge proge – čez noč se ne da narediti nič. Tu je pomemben ustroj celotnega kluba, ne samo članske selekcije. Mnogokrat se pozablja na otroke, ki trenirajo na osnovnošolskih interesnih dejavnostih. Ravno to so naši bodoči članski igralci in zato je treba postaviti sistem dela, ki bo proizvajal kvalitetne domače mlade igralce. S pričetkom letošnje sezone je bil postavljen tak sistem, ki cilja v pravo smer. V prihodnje želimo delo z mladimi še izboljšati in predvsem postaviti temelje za napredek pri najmlajših, saj je to edina prava pot do izpolnitve klubske vizije.«

Renovacija in prevetritev v upravnem odboru

 Klub v letošnji sezoni odlično nastopa v ligi NLB. Ljubljančani pa so se odločili, da v zadnji del tekmovanja vstopijo s korenitimi spremembami. Uprava MRK Ljubljane ja zamenjala celotno vodstvo in predstavila nove člane upravnega ter nadzornega odbora.

Kaj je bil glavni razlog za spremembe v upravi?

»Klub potrebuje nov, svež, mlad veter v jadra. Vizija kluba je postavljena že nekaj let in temu bomo sledili tudi v prihodnje. Na tej točki se moram iskreno zahvaliti bivšemu predsedniku g. Urošu Grmeku, ki je našemu klubu dal ogromno. Brez njega in seveda njegovih najožjih sodelavcev, ki so soustvarjali to zgodbo, danes zagotovo ne bi bili v 1. ligi.«

Vlogo predsednika kluba boste opravljali prvič, prav tako pa poleg tega opravljate vlogo direktorja podjetja Pametni mediji, ki ima v lasti številne uspešne spletne portale. Kaj vam bo v vaši novi vlogi predstavljalo največji izziv?

»Tako je. Mislim, da lahko ti dve funkciji zelo dobro združim, saj se v našem podjetju ukvarjamo s prodajo oglasnega prostora. Prav tako poslovno sodelujem s podjetjem Smart AD, ki predstavlja eno izmed največjih slovenskih digitalnih oglaševalskih mrež, kar pomeni, da večjim podjetjem, ki delujejo na slovenskem trgu, zagotavljamo 95 % pokritost oglaševalskega trga v digitalnem okolju. Opravljanje vseh treh funkcij je vzajemno in mislim, da se lahko tudi z ostalimi rokometnimi in športnimi funkcionarji povežemo ter skupaj ustvarimo win-win kombinacijo za vse.«

Kje vidite klub v prihodnosti?

»Želja in cilj je 1. liga, delo z mladimi domačimi rokometaši, razvoj kvalitetnega domačega trenerskega kadra. Kratkoročno gledano je treba ostati v 1. ligi, saj nam bo pri pridobivanju sponzorjev to zelo v pomoč. Dolgoročni cilj je, da vsako leto priključimo minimalno 2 dobra domača mladinca k članski ekipi.«

Komentarji