Grožnje novinarju po tekmi Izola-Trebnje – OBVESTILO ZA JAVNOST

OBVESTILO ZA JAVNOST


Dne 22. decembra smo na portalu ROKOMET.net objavili krajši članek o izgredih na tribuni, ki so se zgodili na tekmi med Izolo in Trebnjem, katera je bila odigrana v Izoli, 21. decembra. Tekmo so dobili gostje z rezultatom 32:22, a žal je dogajanje na tribuni zasenčilo dobro predstavo obeh ekip. Na še večjo žalost pa moramo sporočiti, da se pri neljubem dogajanju na tribuni ni ustavilo. Verbalno (preko družbenega omrežja Facebook) je bil napaden avtor prispevka, eden izmed naših novinarskih kolegov, kateremu so izolski navijači namenili izjemno hude grožnje.

Naj poudarimo, da se avtor prispevka popolnoma distancira od vsakršnega dogajanja na samem prizorišču, prav tako tudi od vsega dogajanja, ki se je razvilo po objavljenem prispevku in predvsem od vsebine tega obvestila za javnost. Avtor je zgolj opravljal svojo dolžnost, ki mu jo nalaga novinarski kodeks – obveščanje javnosti.

Glede na obtožbe, ki smo jih prejeli iz strani Ribarov (oziroma nekaterih njihovih članov), je treba poudariti, da niti ena informacija v članku ni izmišljena. Vse drži, kar so tudi potrdili v izolskem klubu. Z dogodkom, ki se je zgodil med tekmo, se ukvarja tudi policija. Od izolskega kluba je zahtevala posnetek tekme ter posnetke varnostnih kamer.

Še bolj pa je treba poudariti, da se je avtor prispevka pred objavo posvetoval z glavnim in odgovornim urednikom portala, s katerim sta se dogovorila, da je treba članek napisati “z rezervo” in brez kakršnega koli senzacionalizma. Še več, članek je bil “olepšan”, napisan z vsemi možnimi izrazi, ki so daleč od senzacionalizma.

Dan po objavljenem prispevku (23. decembra) je na osebni profil na Facebooku avtor članka prejel sporočilo od FB uporabnika Plavo Beli z naslednjo vsebino: “Kaznovan boš samo ti! Ker širiš lažne informacije in spodbujaš sovraštvo. Tvoj naslov imamo, tako da kazen sledi! Lp Ribari”

Verjamemo, da za izrečenimi grožnjami ne stoji celotna navijaška skupina Ribari, ki zvesto in glasno ter športno podpira svoje rokometaše. Za tem najverjetneje stoji zgolj nekaj posameznikov, katerih dejanja na žalost mečejo slabo luč na izolski rokomet in na navijaško skupino Ribari.

Da ne bo pomote, navijaško skupino Ribari zelo spoštujemo, saj so ena izmed redkih organiziranih navijaških skupin v slovenskem rokometu. Ne trdimo da za incidentom stoji skupina kot celota. A kljub vsemu ostro obsojamo grožnje, ki jih je prejel naš novinar. Grožnje, ki predvidevajo sum kaznivega dejanja.

Vsak klub, ki ima za seboj organizirano navijaško skupino, je lahko izjemno srečen. A treba se je zavedati, da je komunikacija osnovni gradnik človeških odnosov. V RD Butan plin Izola trdijo, da nimajo z navijači nikakršne komunikacije in da se z njimi ne sestajajo. Imeti za svojim hrbtom navijaško skupino je izjemna čast, a še večja odgovornost.

Komentarji