HRAM SLAVNIH

Po Evropi so se zaključila državna in pokalna prvenstva, prav tako smo dobili nove in stare prvake v ostalih treh evropskih tekmovanjih. Na sedežu Evropske rokometne zveze so se odločili za nastanek Hrama slavnih (Hall of fame oz. HOF) in vanjo vključili 60 igralcev, dva na vsako sezono. 


Zadnjih 30 let evropski klubi igrajo pod okriljem EHF, ki se je ob obletnici odločila, da obeleži 60 igralcev in igralk, ki so v zadnjih treh desetletjih najbolj vplivali na naš šport. 

Vstop v HOF je potekal 26.6. na Dunaju, ko so svoje nagrade za najboljše posamične dosežke (EHF Excellence Awards) v minuli sezoni prejeli še preostali igralci. 

Michael Wiederer, predsednik EHF: “Veseli smo, da lahko ob tridesetletnici  počastimo legende našega športa. Z nagradami za najboljše dosežke v letošnji sezoni in Hramom slavnih bomo proslavili tiste, ki so se najbolje izkazali v letošnji sezoni ter tiste, ki so v preteklosti pustili neizbrisen pečat v rokometu. Njihovi dosežki zgovorno predstavljajo njihovo veličino, mi pa smo ponosni, da so oblikovali našo igro.” 

 

 

HRAM SLAVNIH

Moški:

Levo krilo:

Stefan Kretzschmar
Gudjon Valur Sigurdsson
Michael Guigou
Nikolaj Jacobsen
Xavier O’Callaghan

Levi zunanji:

Daniel Narcisse
Siarhei Rutenka
Momir Ilić
Filip Jicha

Srednji zunanji:

Jackson Richardson
Ivano Balić
Enrique Masip
Talant Dujšebajev
Stefan Lövgren

Desni zunanji:

Kiril Lazarov
Olafur Stefansson
Laszlo Nagy

Desno krilo:

Victor Tomas
Irfan Smajlagić
Lasse Svan
Vid Kavtičnik

Krožni napadalci:

Magnus Wislander
Dragan Škrbić
Christian Schwarzer
Carlos Prieto
Bjarte Myrhol

Vratarji:

Thierry Omeyer
Tomas Svensson
Arpad Šterbik

Obrambni specialisti:

Andrei Xapkin
Ola Lindgren
Didier Dinart

Od Slovencev je v HOF vstopil Vid Kavtičnik, ki je svojo kariero pričel leta 1995 v domačem Gorenju iz Velenja, leta 2005 pa odšel v Kiel, ki je takrat, podobno kot sedaj, veljal za enega najmočnejših evropskih klubov. V petih letih je z nemškim velikanom osvojil štiri naslove državnih prvakov, tri nemške super pokale ter tri pokalne naslove, leta 2007 pa so osvojili še Ligo prvakov. Leta 2009 je svojo kariero nadaljeval pri Montpellierju, s katerim je prav tako pobral cel kup ligaških, in pokalnih trofej.  Pri Montpellierju je bil od leta 2009 do 2019, za tem pa je še eno sezono odigral pri PAUC Handball (Aix) in USAM Nimes Gard, kjer je leta 2021 sklenil svojo bogato kariero. Za slovensko reprezentanco je nastopil na njenem drugem nastopu na Olimpijskih igrah 2004. Bil je med najboljšimi reprezentanti na evropskem prvenstvu leta 2004 v Sloveniji, kjer je z reprezentanco osvojil zgodovinsko srebrno medaljo in se pri svojih dvajsetih letih uvrstil v najboljšo postavo prvenstva. Po koncu reprezentančne kariere Uroša Zormana, ga je pred Svetovnim prvenstvom 2017 nasledil kot kapetan selekcije. Tako je na prvem turnirju, kjer je vodil selekcijo kot kapetan, prišel do bronaste kolajne in je edini, ki je osvojil obe prvi medalji za Slovenijo, srebrno iz evropskega ter bron iz svetovnega prvenstva. Poklon do tal!

 

Ženske:

Leva krila:

Maja Savić
Petra Cumplova – Khekova
Christina Roslyng – Christiansen

Leve zunanje:

Bojana Petrović (Popović)
Narcisa Lecusanu
Ausra Fridrikas

Srednje zunanje:

Anita Görbicz
Camilla Andersen
Nodjialem Myaro
Irina Poltoratskaya (Dibirova)
Gro Hammersing – Edin

Desne zunanje:

Grit Jurack
Katarina Bulatović
Mette Vestergaard

Desna krila:

Cristina Varzaru
Iris Moorhammer (Hable)
Stephanie Cano
Linn-Kristin Riegelhuth – Koren

Krožne napadalke:

Heidi Loke
Ludmilla Bodnieva
Begona Fernandez

Vratarke:

Valerie Nicolas
Jelena Grubišić (Bumbak)
Cecilie Leganger
Katalin Palinger

Obrambne specialistke:

Anja Althaus
Eduarda Amorim Taleska
Linnea Torstensson

 

FOTO: EHF

Komentarji