INTERVJU – Sebastjan Sovič: “Odhajata Glendža in Kresnik”

Slovenj Gradec je sezono zaključil na 9. mestu. Osnovni cilj, ki so si ga postavili pred sezono, so tako izpolnili – to je obstanek. Že kaj kmalu po končani letošnji sezoni pa lahko vidimo, da v Slovenj Gradcu mislijo resno z napovedmi, da želijo naslednje leto priti med top 6. Pripeljali so 3 močne okrepitve, nekaj pa jih še sledi. O vsem tem smo se pogovarjali s trenerjem Sebastjanom Sovičem.


Sezona se je predčasno zaključila. Kako komentirate nastalo situacijo ter ali ste zadovoljni s sprejeto odločitvijo?

Sezona je končana in ta odločitev je glede na razmere, ki trenutno vladajo pri nas in v svetu, edina pravilna. V takšnih okoliščinah se ne da igrati, treba bo počakati, da se stanje umiri. Prepričan sem, da nihče od nas, ki delamo v rokometu, s takšno odločitvijo ni zadovoljen, a tukaj nam drugega, kot čakati na »boljši jutri«, ne ostane. Zdravje mora biti na prvem mestu!

Kako ste zadovoljni s končno uvrstitvijo?  Ste imeli pred začetkom večje načrte? S čim ste imeli skozi sezono največ težav?

S končno uvrstitvijo sem zadovoljen. Dejstvo je, da je 1. NLB liga zelo kakovostna in izenačena. Za nameček je imela le peščica naših igralcev izkušnje z igranjem v prvi ligi, večina je letos v njej nastopila prvič. Tudi statistika kaže, da že kar nekaj sezon ni uspelo obstati med elito nobenemu klubu, ki je prišel iz 1. B lige. Nam je uspelo. Zadovoljeni sem s potekom sezone, mislim pa, da imamo še kar nekaj rezerv. Veseli nas, da smo bili konkurenčni vsem ekipam v prvenstvu, da so fantje spoznali, da lahko precej enakovredno igrajo z vsemi. Ne smemo pozabiti, da smo se tudi v Pokalu Slovenije prebili med 8 najboljših ekip. Največ težav smo imeli s konstantnostjo. Imamo mlado, domačo ekipo, ki nosi v sebi velik potencial, a so se nam skozi prvenstvo prevečkrat pojavljala velika nihanja v igri, ki jih pripisujem mladosti in neizkušenosti igralcev. Naš osnovni cilj pred sezono je bil obstanek, predvsem pa napredek fantov tako v tehničnem kot taktičnem smislu. Menim, da smo v letošnji sezoni postavili dobre temelje za naš nadaljnji razvoj in se že veselim novih izzivov.

Sprejet je bil sklep, da bo v naslednji sezoni v 1. ligi NLB nastopalo 14 ekip. A ekipe v 1. B ligi se s tem ne strinjajo (predvsem ne s kvalifikacijami). Kaj bi bila po vašem mnenju najbolj pravična odločitev za naslednjo sezono?

Tukaj nobena odločitev ni pravična. Žal prvenstva ni bilo mogoče odigrati v celoti in v vsakem primeru bo tukaj nekdo na slabšem. Sam sem najbolj vesel, da smo si mi priigrali pozicijo, ko na nas nobena odločitev ne vpliva in se lahko v miru pripravljamo na naslednjo sezono, v kateri si želimo odigrati čim več tekem z enakovrednimi tekmeci. To bi bilo namreč najbolje za nadaljnji razvoj naše ekipe. Verjamem, da bodo odgovorni na RZS našli rešitev, ki bo prava, nimajo pa lahke naloge.

Po reprezentančnem premoru ste igrali odlično. Kaj je bil glavni razlog za takšne predstave?

Kar nekaj jih je bilo. V prvi vrsti smo oddelali zelo dobre priprave na slovenski obali s trenerjem za fizično pripravo (Andraž Nabernik), posledično k sreči nismo imeli veliko poškodb. Igralsko smo se okrepili, prišla sta Vuk Milenković in Borut Ošlak. S tem smo pridobili na širini in tej mladi ekipi dodali izkušnje. Pa tudi razpored je bil nekoliko lažji kot pred premorom. Začeli smo zmagovati doma, kar je bilo zelo pomembno. Doma smo vse prevečkrat igrali v krču. Imeli smo preveliko željo, da številnim domačim podpornikom dokažemo, koliko res znamo.

Dokazali ste, da se lahko zoperstavite največjim slovenskim klubom. Je to vodilo in motivacija za naslednjo sezono?

Vsekakor, smo visoko motivirani! Zavedamo se, da smo konkurenčni, zavedamo se svojih prednosti in slabosti, a le s trdim delom vseh v klubu bomo lahko prišli bliže slovenskemu vrhu. Osnovni cilj mora ostati nenehen napredek, tako individualni kot kolektivni.

Klub je predstavil 3 nove močne okrepitve. Najverjetneje lahko pričakujemo še kakšno. Na kateri poziciji?

Iz Velenja se v »domačo jato« vračata Vid Levc in Žan Šol. Oba igralca zelo dobro poznam, saj sem ju v sezoni 2011/12 kot 17-letna perspektivna najstnika vključil v člansko moštvo takrat novoustanovljenega  kluba, ki je začel svojo pot v 2. DRL. S svojim pristopom in tekmovalnostjo sta zelo hitro napredovala in kmalu postala nosilca naše igre. Pomembno vlogo sta imela tudi v slovenski mladinski reprezentanci. Po spletu nesrečnih okoliščin v novih klubih žal nista napredovala toliko, kot sta si verjetno sama želela, zato sta se na veselje vseh nas odločila vrniti v domače okolje. Meni bo velik izziv ponovno delati z njima, si pa želim, da bi se oba vrnila v klub z isto vnemo, kot sta jo kazala pred odhodom iz SG. Če bo tako, bosta za nas ogromni okrepitvi.

To pričakujemo tudi od Gašperja Dobaja, ki prihaja k nam iz RK Celje PL. Bil je prvi vratar slovenske mladinske reprezentance, ki je leta 2018 v Celju osvojila naslov evropskih prvakov.

Nove okrepitve so še možne, in sicer v primeru, da s kom od obstoječega kadra ne bi uspeli najti »skupnega jezika«. Seveda pa ne smemo pozabiti, da izgubljamo tudi dva kvalitetna igralca. Od aktivnega igranja rokometa se poslavlja dolgoletni kapetan Klemen Kresnik, ki je bil s svojim pristopom in odnosom do dela dolga leta vzgled in navdih mladim tekmovalcem. Odhaja tudi Aleksandar Glendža, ki ima za sabo zelo dobro sezono. To dokazuje tudi njegova uvrstitev v reprezentanco Črne gore na letošnjem EP. Obema se zahvaljujem za velik prispevek, ki sta ga dala našemu klubu, in jima želim vse dobro na nadaljnji poti.

FOTO: RK SLOVENJ GRADEC 2011

Komentarji