Kam se bo obrnila krivulja ljubljanskega rokometa?

Včasih, še v prejšnjem tisočletju, je bilo ljubljanskih derbijev kar nekaj. Tu seveda govorimo o tekmah med Slovanom in Prulami. Po propadu Prul kar nekaj časa glavno slovensko mesto ni imelo pravega konkurenta Kodeljevčanom, a kot kaže, se na Galjevici v zadnjih nekaj letih dela zelo dobro. V naslednji sezoni bomo lahko – če ne na tribuni pa vsaj preko prenosov – ponovno spremljali ljubljanski derbi v 1. slovenski rokometni ligi.


Oba kluba, ki sta včasih sodila v sam evropski rokometni vrh, sta se v začetku 21. stoletja znašla v nezavidljivi finančni situaciji. Prule so leta 2002 vzele državni skalp Celjanom, a dve leti za tem odigrale svojo zadnjo tekmo. Po sezoni 2002/2003 so klub zapustili skoraj vsi igralci članske ekipe in breme je padlo na mladino, ki je bila takrat v klubu. Odšli so Natek, Brumen, Zorman, Lapajne, Simonović in Lubej.

Zadnjo tekmo v 1. ligi med dvema ljubljanskima kluboma smo lahko spremljali v sezoni 2002/2003. Bilo je 26. aprila, ko so Prule visoko premagale Slovan s 50:22. Slovan je tisto sezono izpadel v 1. B ligo, še bolj žalostna zgodba ljubljanskega rokometa pa je sledila v sezoni 2004/2005, ko so za vedno ugasnile Prule.

Slovan ostaja, Prule imajo naslednika

Mladim igralcem, ki so se rokometa učili na Prulah, ni preostalo drugega, kot pa da so šli v takrat novonastali klub MARK Olimpija. Ta klub deluje še danes. Leta 2012 so v sodelovanju s Krimom ustanovili člansko ekipo, klub za tem preimenovali v MRK Ljubljana in danes je to eden izmed 14 prvoligašev.

Slovan je bil ustanovljen leta 1949. Vrh njihove krivulje sega v leto 1981, ko so postali evropski podprvaki, leto prej pa so osvojili jugoslovansko prvenstvo (1980). Z nekaj vzponi in padci so se Slovanovci uspeli obdržati nad vodo in se, tako kot tekmeci iz malce manj kot 4 km oddaljene Galjevice, letos uvrstili v 1. ligo.

Ljubljanski derbi

Od zadnjega ljubljanskega derbija v najelitnejšem slovenskem rokometnem tekmovanju je torej minilo več kot 17 let. Kljub temu, da so bili ti derbiji v zadnjem obdobju v 1. B DRL – do danes štirje – so na tribune privabili veliko gledalcev. V letošnji sezoni je bilo v 3. krogu 1. B DRL v dvorani Krim 400 gledalcev, na Kodeljevem pa se jih je v 16. krogu zbralo 600. Za tekmo drugega nivoja je to definitivno lepo število gledalcev.

Koliko gledalcev, če sploh (zaradi ukrepov zajezitve koronavirusa), se bo zbralo v naslednji sezoni v 1. ligi, bomo videli po 17 letni “suši”. Skoraj z gotovostjo pa lahko trdimo, da zna biti dvorana Krim na Galjevici premajhna za vse, ki si bodo želeli ogledati omenjeno tekmo.

Krivulja se dviga, ampak …

Glede na to, da ljubljanski rokomet v zadnjih letih ni ravno na najvišjem nivoju, se je krivulja uspehov z uvrstitvijo Slovana in Ljubljane obrnila navzgor. Vprašanje pa je, se bo krivulja ponovno obrnila navzdol ob koncu sezone 2020/2021, ali bo še naprej rastla – predvsem zaradi finančnega vidika in trenutnih razmer, ki jih je za seboj potegnila epidemija.

FOTO: LIN GOMBAČ / RD LL GROSIST SLOVAN

Komentarji