Klemen Ferlin se je razgovoril o svoji karieri

Ko se je športno življenje tako v Sloveniji kot tudi po svetu praktično ustavilo, ne moremo poročati o dogajanju na tekmah. Na Sportalu so se pogovarjali s Klemnom Ferlinom, vratarjem RK Celje Pivovarna Laško.


Rokometaši Celja bi sicer v soboto morali odigrati prvo tekmo osmine finala lige prvakov proti poljskim Kielcam. Celjani so se v osmino finala uvrstili prvič po letu 2014. Klemen Ferlin, ki je blestel tudi na letošnjem evropskem prvenstvu pa je tako kot njegovi športni kolegi do nadaljnjega ostal brez tekem. Ferlin je svojo kariero začel pri Trebanjskem Trimu. Leta 2014 je prestopil v Velenje k Gorenju. Pot ga je nato vodila le nekaj kilometrov jugovzhodno v Celje. Dres Celjanov je prvič oblekel leta 2017. Lani je zaradi hudi zdravstvenih težav za nekaj časa celo prekinil kariero rokometaša. A vrnil se je še močnejši. To ga je tudi nagradilo, saj se bo po koncu sezone prvič podal na tuje. Okrepil bo ekipo nemškega prvoligaša Erlangena, kjer je svoj pečat pustil tudi nekdanji slovenski reprezentančni vratar Gorazd Škof.

Zakaj je Klemen Ferlin sploh začel z igranjem rokometa? “Rokomet sem začel trenirati le zaradi tega, ker sem imel preveč časa in energije. Bil sem sošolec Staša Skubeta, ki je prvi začel trenirati rokomet. Bila sva velika prijatelja, v osnovni šoli sva ogromno časa preživela skupaj, zato sem začel trenirati tudi jaz. Vsaj do 18. leta nisem nato nikoli razmišljal, da bi se z rokometom lahko ukvarjal profesionalno. Potem ko sem enkrat prišel v mladinsko reprezentanco, s katero sem na svetovnem prvenstvu osvojil tretje mesto, pa sem začel razmišljati o tem, da bi se z rokometom lahko preživljal. Takrat sem začel na treningih še bolj trdo delati, kar se mi je na koncu tudi obrestovalo.”

“Uf, vse skupaj je nekoliko čudno in presenetljivo, saj smo kar naenkrat ostali brez treningov in tekem. A kljub temu se zagotovo vsi strinjamo, da je to edini pravilni način, da se virus zajezi in da se znova vzpostavijo razmere, kot so bile pred to epidemijo. Prestavili so tudi tekmo osmine finala lige prvakov, vsaj do ponedeljka ne bomo sploh trenirali, zato sem trenutno doma na Dolenjskem”, je za Sportal povedal eden izmed najboljših posameznikov slovenske reprezentance na zadnjem evropskem prvenstvu.

Klemen Ferlin bo s Celjsko ekipo v osmini finala poizkušal zagreniti “slovenskim” Kielcam. “Že z uvrstitvijo v osmino finala smo dosegli svoj cilj. Normalno, da se zdaj ne bomo kar tako predali in bomo dali vse od sebe, a zagotovo nam bo izjemno težko. Kielce so močan nasprotnik, dobro jih poznamo, saj sta v klubu tudi Blaž Janc in kot pomočnik trenerja Uroš Zorman. V ekipi sta tudi dva nekdanja “Celjana” Dani Dušebajev in Branko Vujović, tako da se res dobro poznamo, ne nam ne njim motivacije zagotovo ne bo manjkalo. Tudi v preteklosti so bile Kielce v Celju že večkrat poražene, tako da nimajo dobrih izkušenj s Celjem. Mislim, da bi lahko to bila dobra tekma, nam pa bo, če bodo ob tekmi še veljali ukrepi proti koronavirusu, brez navijačev veliko težje.”

Prvotni termin tekem Celje in Kielc je bil:

21.3.2020  RK Celje Pivovarna Laško : PGE VIVE Kielce
28.3.2020  PGE VIVE Kielc : RK Celje Pivovarna Laško

Kdaj tekmi bosta, če sploh bosta odigrani bomo zvedeli v nadaljevanju vsega dogajanja.

“Celje ima po mojem mnenju že nekaj let odlično ekipo, ampak v tej sezoni je povezanost v ekipi še na nekoliko višji ravni kot v preteklih letih. Tudi igra je na visoki ravni, v državnem prvenstvu gremo na vsako tekmo skrajno resno, to se potem pozna tudi v ligi prvakov. Sicer v tej sezoni nismo dosegli kakšnih odmevnih rezultatov, ampak smo dosegli nekaj zmag, ki so nam odprle vrata v osmino finala. Med drugim smo zmagali tudi v Zagrebu, kjer je bila tekma na vse ali nič in smo res morali pokazati svoj značaj, kar nam je na koncu tudi uspelo”, je za Sportal je dogajanje v Celjskem prvoligašu za Sportal komentiral Klemen Ferlin.

Prvi vratar Celja je imel v preteklosti ogromno težav s poškodbami. Kako je s temi težavami sedaj? “Hujše zdravstvene težave so že za mano, a še vedno moram zelo paziti na prehrano. Ne smem jemati nobenih zdravil, ker se mi lahko vse skupaj hitro ponovi. Čeprav je na začetku kazalo, da bodo težave hitro rešljive, so se razmere precej zapletle. Ne obstaja razlog za to in ni pravega zdravila. Treba je počakati, da stvar mine. Imam posebno dieto, s katero lahko povsem normalno živim oziroma delam vse, kar si želim”.

Klemen Ferlin poziva v slovensko reprezentanco ni dobil prvič. Prvi vpoklic je dobil leta 2010, a so mu nastope preprečile že prej omenjene poškodbe. “Dolgo časa sem že v reprezentanci, a po res dolgem času sem dočakal ta debi na velikih tekmovanjih. Motivacija je pri meni vedno na najvišji ravni. Tolikokrat sem že zaradi takšnega ali drugačnega razloga ostal brez nastopa v reprezentanci, da me tudi tokrat, če ne bi bil povabljen v izbrano vrsto, to ne bi ubilo, kot bi to morda nekatere druge igralce. Zagotovo bi bil razočaran, a se zaradi tega ne bi pretirano obremenjeval. Zdaj ko sem dobil priložnost in ko sem videl, kako lahko pomagam ekipi, pa imam še večjo motivacijo za nastope v reprezentanci. Vedno poskušam na čim boljši način pomagati svoji ekipi oziroma v tem primeru slovenski izbrani vrsti”.

“Da, zagotovo je to velika potrditev zame. Pred prvenstvom res nisem vedel, kako mi bo šlo. Trener Ljubo mi je res zaupal, zelo mi je pomagal pred vsako tekmo, če sva z Urhom (Kastelicem, op. p.) potrebovala kakršno koli pomoč. Pri analizi strelca nama je na primer vedno svetoval. Tudi z obrambo sem odlično sodeloval, predvsem z Borutom Mačkovškom in Blažem Blagotinškom in seveda tudi z drugimi. Res smo bili dobro uigrani in odlično smo se razumeli, tako da je bilo meni kot vratarju v golu veliko lažje, kot bi mi bilo sicer. Tako nisem imel pretirano težkega dela. Pravi čas sem ujel tudi formo in potem je bilo vse veliko lažje. Tudi v trenutkih, ko morda ne pričakuješ, da ti bo šlo, gre vse kot po maslu”. je izjemno kemijo v reprezentanci med letošnji evropskim prvenstvom še enkrat izpostavil Ferlin.

Kakšno mnenje ima prvi vratar slovenske reprezentance o novem trenerju Ljubomirju Vranješu?  “Ljubo je super. Je tudi prvi selektor, ki me je vzel na veliko tekmovanje (smeh, op. p.), zaradi tega sem mu neizmerno hvaležen. Kot človek in kot trener je res odličen. Nikoli ne pokaže živčnosti, v vseh razmerah se zna odzvati zelo mirno. V vsakem trenutku želi iz igralca potegniti največ. Res ga zelo spoštujem in upam, da bomo z njim dosegli še veliko uspehov. Z vsakim novim trenerjem pride nova energija, nekakšna šok terapija. Resnično upam, da bo ta energija z Ljubom trajala še dolgo in da bomo z njim ustvarili dolg cikel uspešnih turnirjev in prvenstev”.

Pred vami so tudi kvalifikacije za olimpijske igre, ki so sanje vsakega športnika. “Da, zagotovo. Gre za res posebno tekmovanje in o tem verjetno sanjamo vsi v izbrani vrsti. Ko imaš takšne sanje enkrat na dosegu rok, potem želiš narediti vse, da ti to tudi uspe. Gre res za posebno čast. Na olimpijskih igrah nastopi le peščica najboljših športnikov in tudi moj cilj je, da bi bil med njimi. Zagotovo bi bila to tudi dobra zgodba za vnuke (smeh, op. p.). Največji tekmici na turnirju bosta zagotovo Švedska in gostiteljica Nemčija. Nemci bodo igrali doma in bodo tudi zaradi tega naš največji tekmec za prvo mesto v skupini. Čeprav se na olimpijske igre uvrstita dve reprezentanci, si želimo prvega mesta. Če bomo igrali tako, kot smo na večini tekem na evropskem prvenstvu, lahko premagamo vse tri reprezentance. Ampak je ogromno spet odvisno od dnevne forme vseh igralcev. Čakajo nas težke tekme in zagotovo bomo igrali gol za gol.” 

“Naloga gotovo ne bo lahka. Slovenija je favorit, a tudi Srbija ima dobro reprezentanco. Spet bomo morali iti na glavo. Če bomo to naredili in odigrali tako, kot znamo, mislim, da ni skrbi, kdo bo potnik na svetovno prvenstvo. A vse je odvisno od našega pristopa na obeh tekmah,” je za konec tekmeca za nastop na svetovnem prvenstvu komentiral Ferlin.

CELOTEN INTERVJU S KLEMENOM FERLINOM SI LAHKO PREBERETE NA S KLIKOM NA POVEZAVO.

Foto: RK Gorenje Velenje, Gregor Katič in Nebojša Tejić

Komentarji