KOMENTAR urednika: Ali res polovici klubov “dol visi”?

Kot portal, ki je vam, zvestim bralcem omogočal prenose tekem Lige NLB, se čutimo dolžni opredeliti do nastale situacije (več tukaj). Pokomentiral jo je naš glavni in odgovorni urednik Primož Petrovič Vernikov.


“Glede na razmere, ki jih imamo trenutno v državi, mi je izjemno žal včerajšnjega izglasovanega sklepa, da se ukinjajo obvezni prenosi v živo. Treba se je zavedati, da lahko v vse dvorane vstopa zgolj omejeno število rokometnih navdušencev, poleg tega pa niti ne vemo, koliko časa bodo sploh še lahko gledalci na tribunah. Liga je produkt, ki ga je treba smatrati kot znamko (ang. brand), zato me toliko bolj žalosti, da se predsedniki klubov tega ne zavedajo, saj so vsi izjemno uspešni podjetniki. Prepričan sem, da v podjetjih, katere vodijo, nimajo narejenega zgolj kratkoročnega plana.

Seveda, da ne bo pomote, razumem argument zagovornikov ukinitve obveznih prenosov, saj morebiti res v klubsko blagajno pade kakšen evro manj, kot bi brez prenosov. A poudariti je treba, da lahko prenosi v živo na drugi strani oziroma preko drugega kanala prinesejo veliko več finančnih sredstev, kot pa prodaja vstopnic. Vsi predsedniki klubov zagotovo vedo, kako težko je pridobiti nove sponzorje. Zagovorniki sklepa, kaj menite, ali je bolj obetavno potencialnemu sponzorju povedati, da imate 300 gledalcev na tribuni, ali je bolj obetavno razložiti, da imate preko družbenih omrežij 3.000 ali pa 5.000 (nekateri celo več) gledalcev?

Nekako se tudi ne morem znebiti razočaranosti nad vsemi šestimi klubi, ki so se politično korektno izognili glasovanja in se vzdržali ter s tem dali tihi pristanek nastali, oprostite izrazu, marketinški katastrofi. Kaj se je zgodilo z vsemi tistimi, ki so na prejšnji seji potrdili sklep o prenosih? Naj spomnim, da je bil sklep o obveznih spletnih prenosih na prejšnji seji združenja potrjen! Torej, še en dokaz, da nekateri – pa naj se spet kar vnaprej opravičim za moje izrazoslovje – ne vidijo dlje od svojega nosu.

Ali je kdo pomislil na to, da zdaj gostujoči navijači enostavno ne morejo spremljati svojega kluba, ko ta igra v gosteh? Si res to želite, dragi predsedniki? Vam res odtehta argument, da ste dobili 100€ več, a na drugi strani zmanjšali število rokometnih navdušencev?

Vsi delamo za skupno dobro – tako mi mediji kot vi v klubih. Prepričan sem in trdno verjamem v to, da vsi želimo le najboljše za rokomet in da nihče nima slabih namenov. Zato upam, da je bil to zgolj majhen spodrsljaj prvoligašev in da bodo svojo napako čimprej uvideli ter se že na prihodnji seji odločili drugače! Saj poznate pregovor, da ljudstvo rabi kruha in iger – jim bodo rokometni prvoligaši res odrezali igre?

Naj za zaključek še odgovorim na vprašanje, ki sem si ga zastavil v naslovu: Ali res več kot polovici klubov “dol visi” za marketing, prepoznavnost in popularizacijo rokometa? Dvomim, močno dvomim … Prepričan sem, da bodo svojo napako klubi opazili in da se nam v prihodnje ponovno obeta veliko število rokometnih tekem v živo!”

Komentarji