Končna razvrstitev 7-24: štiri “presenečenja”

Pred finalnimi obračuni na EHF EURO 2020, ki je prvič v zgodovini tega tekmovanja potekal v razširjenem modelu (24 reprezentanc), imamo razvrstitev od 7. do 24. mesta. Poleg Danske in Francije, ki sta tekmovanje zaključili v predtekmovanju, sta negativno presenetili še dve reprezentanci – Srbija in Poljska. Seveda pa je tudi nekaj pozitivnih presenečenj. Predvsem Čehi, ki so se uvrstili v glavni del, torej med najboljših 12 ekip. 


7-12: ŠVEDI SE VRAČAJO DOMOV, A NE V STOCKHOLM

Švedi so glavni del tekmovanja začeli z dvema porazoma, kar jih je močno oddaljilo od nadaljnjega tekmovanja. Ključen je bil poraz proti Portugalski, kjer so izgubili za kar 10 zadetkov (25:35). Madžari so kljub zmagi nad Slovenijo ostali brez boja za mesta od 1 do 6. To jim je preprečil poraz proti Portugalcem. 

Pozitivno presenečenje prvensta so Čehi, ki so sicer brez osvojene točke v nadaljevanju tekmovanja osvojili končno 12. mesto. V skupini B so premagali tako Severno Makedonijo kot Ukrajino, izgubili pa so proti Avstriji. Vsekakor zasluženo 12. mesto.

13-18: DANCI IN FRANCOZI POGORELI

Danska, ki se je za preboj v glavni del prvenstva borila v skupini E, je v uvodni tekmi izgubila proti Islandiji. Skupina E je bila res izenačena. Če bi se zgodilo, da Danci proti Madžarom ne bi igrali izenačeno, ampak bi zmagali, bi prišlo do kroga treh ekip z istim številom točk. Madžari so na koncu osvojili prvo mesto v skupini, drugi so bili Islandci. Danska in Rusija pa sta se odpravili domov.

Za Francoze bi lahko rekli, da so dokaj “gladko” izpadli. Norveška jih je premagala za 2 zadetka, Portugalska pa za 3. Na zadnji tekmi proti BIH so sicer zmagali, a jim je to pomagalo zgolj pri končni uvrstitvi, ne pa pri napredovanju v glavni del. 

Danska je tako na koncu zasedla 13. mesto, Francija pa 14. Sledijo jima Severna Makedonija na 15., Švica na 16., Nizozemci so uvrščeni na 17. mesto, Črna Gora pa na 18.

19-24: SRBIJA? POLJSKA?

Ekipe, ki na prvenstvu niso osvojile niti 1 točke, so Ukrajina, Srbija, Poljska, Rusija, BIH in Latvija. Predvsem je presenetljivo, da so brez točkovnega izkupička EURO 2020 končali Srbi in Poljaki. Srbija je igrala v skupini A, kjer so ji nasproti stale Hrvaška, Belorusija in Črna Gora. S končno razliko v zadetkih -9 so tako osvojili 20. mesto. Poljaki pa se v končni razvrstitvi nahajajo mesto za Srbijo, in sicer 21. V skupini F, kjer je igrala tudi Slovenija, so Poljaki izgubili še proti Švedom in Švicarjem.

FOTO: EHF EURO 2020

Komentarji