Končno: S ponedeljkom dovoljena kolektivna vadba

Ob sproščanju ukrepov se s ponedeljkom v Sloveniji povečuje tudi obseg športa, ki je bil za zajezitev epidemije covida-19 dostopen le peščici registriranih in poklicnih športnikov ter individualni rekreaciji. Od ponedeljka bo dovoljena tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje.


V Sloveniji se povečuje obseg športa, ki je bil za zajezitev epidemije novega koronavirusa dostopen le peščici registriranih in poklicnih športnikov ter individualni rekreaciji. “Na področju športa bo od ponedeljka tudi za preostale registrirane športnike, ki doslej niso bili opredeljeni med izjemami, znova dovoljena brezkontaktna športna vadba,” je na današnji tiskovni konferenci dejal Damir Orehovec, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Rekreacija tako ne bo več omejena zgolj na družino in individualno. Vrhunskim športnikom se bodo ob omenjenih omejitvah pridružili ostali državljani z vadbo na prostem in v zaprtih prostorih, precej večji je tudi delež registriranih športnikov z možnostjo treningov in tekmovanj. Pojasnil je, da bo proces športne vadbe športnikov dovoljeno izvajati v varnih vadbenih skupinah oz. t. i. mehurčkih.

Za tiste, ki vodijo športno vadbo, bo od 15. februarja potreben negativni test, ki ni starejši od sedmih dni. Kot je povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, tisti, ki je prebolel covid-19, šest mesecev ne potrebuje testiranja, upravičen pa bo do zdravniškega potrdila, kar velja tudi za vse druge dejavnosti, kjer je potrebno testiranje. To velja na primer tudi za delavce na smučiščih, ki so v stiku z uporabniki.

Dovoljeni bodo tudi treningi preostalim registriranim športnikom, če se izvajajo individualno, samostojno oziroma pod vodstvom strokovnega delavca v športu. “Znova je dovoljena tudi brezkontaktna športno rekreativna dejavnost, ki se izvaja individualno oziroma v skupini do deset vadečih ob neprekinjenem vzdrževanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje,” je dejal Orehovec. Strokovni delavec v športu ne šteje v številčno omejitev.

Pri izvajanju športne vadbe športnikov v skupinah bo potrebno neprekinjeno vzdrževanje vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Takšna športna vadba športnikov bo dovoljena tako na zunanjih površinah kot v zaprtih prostorih, kjer je pogoj 30 kvadratnih metrov na osebo. “Če gre za zunanje športe, seveda ni omejitve na 30 kvadratnih metrov, če gre za notranje prostore, pa se upošteva tisti pogoj, ki je prej dosežen,” je še dejal.

Tako na prostem kot v zaprtih prostorih bo dovoljena tudi rekreacija v vadbenih skupinah do deset vadečih ob ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje, tudi tu strokovni delavec v športu ne šteje v številčno omejitev. Pri vadbi ne bo smelo biti fizičnega stika med vadečimi.

Članom skupnega gospodinjstva, ki lahko vadijo še naprej tudi v skupini, med vadbo ni treba vzdrževati dvometrske medsebojne razdalje.

Vir: 24ur

Komentarji