Liga NLB ima nov tekmovalni sistem!

Na ponedeljkovi seji združenja klubov Lige NLB so njihovi predstavniki sprejeli spremembo tekmovalnega sistema za prihodnjo sezono. Ta bo v elitno slovensko klubsko rokometno tekmovanje za moške vnesel pestrejše dogajanje in še bolj negotov boj za državnega prvaka.


Že dlje časa je znano, da se bo po koncu sezone 2023/24, število ekip v elitnem slovenskem moškem rokometnem tekmovanju, iz sedanjih 14 skrčilo na 12. V prvem delu nove sezone se bo ducat moštev merilo v dvokrožnem sistemu, a za razliko od zadnjih let po zaključku le-tega tega ime slovenskega rokometnega šampiona še ne bo znano.

Tekmovanje se bo nadaljevalo z drugim delom, v katerem bodo moštva razdeljena v tri skupine s po štirimi udeleženci. Najboljša osmerica prvega dela bo znotraj dveh skupin ostala v borbi za prvaka. V prvi bodo nastopala moštva, ki so v prvem delu zasedla 1., 4., 5., 8. mesto, v drugi pa tista iz 2., 3., 6. in 7. mesta. Preostala četverica se bo v tretji skupini podala v boj za obstanek.

Drugi del tekmovanja bo znova potekal po dvokrožnem sistemu, kar vsaki ekipi prinaša šest dodatnih tekem. Glede na uvrstitev v prvem delu sezone bodo v vsako skupino ekipe vstopile z določenim številom točk. Najvišje rangirana bo prejela šest, druga štiri, tretja dve, četrta pa nič točk.

Najboljši ekipi obeh skupin Lige za prvaka se bosta uvrstili v polfinale. V njem se bosta prvouvrščeni moštvi obeh skupin pomerili v drugo uvrščeno ekipo nasprotne skupine. Para se bosta pomerila na dve dobljeni tekmi, po enakem formatu bo sledil še finale za naslov prvaka in obračun za bron.

Preostali štirje udeleženci Lige za prvaka (tretje- in četrto uvrščene ekipe) se bodo po enakem sistemu v nadaljevanju podali v boj za peto mesto. Moštva se bodo v tem delu tekmovanja pomerile na tekmah doma in v gosteh, zmagovalec para pa bo postalo tisto, ki bo bodisi zmagalo obe tekmi ali pa imelo v seštevku rezultatov obeh obračunov boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki. V primeru izenačenega seštevka rezultatov bodo po 60 minutah druge tekme zmagovalca neposredno odločali streli s sedmih metrov.

Iz Lige za obstanek bo po šestih krogih zadnjeuvrščena ekipa neposredno izpadla iz Lige NLB, predzadnja pa bo na dodatnih kvalifikacijskih tekmah v gosteh in doma iskala pot do obstanka med elito z drugouvrščeno ekipo 1. B lige.

“Vesel sem, da vsi skupaj razmišljamo, kako produkt slovenskega ligaškega rokometa narediti še boljši, oziroma da je to v prvi vrsti želja klubov, ki so v tem primeru pokazali izjemno enotnost. Za naše navijače, ljubitelje rokometa in športa, želimo narediti rokomet še bolj zanimiv. Eden izmed pomembnih korakov je gotovo odločitev za sistem, ki je nekakšna prilagojena verzija sistema, ki ga uporabljajo na Danskem in prepričan sem, da bomo dobili izjemno zanimive tekme, še večjo razburljivost, še več gledalcev in nadaljnji razvoj naše panoge,” je dejal Miha Pantelič, direktor tekmovanj na Rokometni zvezi Slovenije.

Komentarji