Michael Wiederer: “Evropski rokomet bi lahko pričakal neverjetne talente”

Slabo leto po tem, ko je bilo zaradi koronavirusa potrebno odpovedati vse dogodke mlajših reprezentanc, je bilo leto 2021 zato toliko bolj naporno in še bolj bistvenega pomena. Zato je predsednik EHF (evropske rokometne zveze) Michael Wiederer v zadnjih tednih obiskal kar tri turnirje mlajših reprezentanc.


In Wiederer je bil z obiskom teh tekmovanj odnesel veliko pozitivnih stvar: “Splošne povratne informacije, ki sem jih prinesel od tam, so bile zelo pozitivne, preprosto zato, ker smo te turnirje izvedli kljub težkim okoliščinam.”

Kot že rečeno je bilo lani, zaradi omejitve potovanj oziroma odhoda v karanteno v nekaterih državah, odpovedanih veliko prvenstev do 17 in do 19 let, ki so bile napovedane za leto 2020. Čeprav je situacija v letu 2021 še vedno zahtevna so bili pri EHFu odločeni, da mlade nadobudne rokometaše vrnejo na igrišča.

“Lansko poletje smo bili primorani prekiniti dogodke YAC (tekmovanja mladih rokometašev), zdaj pa smo res želeli tem mladim igralcem dati priložnost za igro. To je bilo izjemno pomembno zlasti za manjše ali srednje velike zveze, saj bi v tem primeru tehnično izgubili eno generacijo rokometašev,” je pojasnil Michael Wiederer.

Poletni razpored za leto 2021 je vključeval EURO turnirje W17, W19 in M19 EHF, vse s spremljevalnimi dogodki EHF prvenstva, pa tudi EURO17 za rokomet na mivki W17 in M17. M19 EHF EURO na Hrvaškem in prvenstvo M19 EHF v Severni Makedoniji, Bolgariji in Latviji so bili po odpovedi IHF prireditev dodani v koledar.

“Zamisel o zapolnitvi praznine po odpovedanih dogodkih IHF se je izjemno izplačala. Igralci in ekipe so bili resnično veseli in dobili smo le zelo pozitivno resonanco,” je dejal Wiederer.

Skupaj je bilo tako organiziranih 11 turnirjev na katerih so lahko mladi rokometaši in rokometašice dokazovali svoj talent. “EHF je teh 11 turnirjev poleti obravnaval kot svoje osrednje in bistveno poslanstvo in zelo smo ponosni, da smo jih lahko izvedli v sodelovanju z lokalnimi organizatorji. Resnično se jim želimo zahvaliti, tudi organizatorjem mladinskih turnirjev v rokometu na mivki. “Organizatorji v Bolgariji, na Hrvaškem, v Gruziji, Italiji, Latviji, Litvi, Črni gori, Severni Makedoniji in Sloveniji so bili pripravljeni tvegati in vlagati v te dogodke, čeprav pozitiven rezultat ni bil odobren,” je še dodal Wiederer. Na koncu je evropski rokomet po besedah predsednika “doživel verjetno najbolj obremenjeno poletje v naši zgodovini,” ki je poudaril pomen vseh 11 izpeljanih dogodkov. “Bili so ključni, ne le za igralce, temveč tudi za vse sodniki in delegate, ki so lahko pridobili izjemno pomembne in neprecenljive izkušnje.”

Vendar pa vsi ti izpeljani dogodki to poletje niso edini dejavnik, ki je razveselil Wiedererja, ki je pokazal navdušenje nad tem, kar je dejansko videl na igriščih.

“Še en pozitiven element je bila športna raven tekem na teh turnirjih. Še nikoli nisem bil priča, da so tekme teh generacij igrale na tako visoko zmogljivi ravni s toliko hitrosti, intenzivnosti in fizičnih spretnosti. Mislim, da ni preveč drzno napovedati, da bo evropski rokomet lahko pričakal neverjetne talente, ki prihajajo s teh turnirjev,” je zaključil predsednik EHFa Michael Wiederer.

FOTO: EHF

Komentarji