NA PRAGU VELIKIH SPREMEMB! Se bodo poleg selektorskih stolčkov začeli tresti tudi SODNIŠKI?

V soboto, 28.1.2023, na zadnji fazi svetovnega prvenstva v Stockholmu,  se je prvič letos zbral izvršni komite Evropske rokometne federacije (EHF). Postavljene in predstavljene so bile smernice in novosti za letošnjo sezono, hkrati pa začrtana smer za daljše časovno obdobje. 


Glavni govorci:

  • Predsednik švedske rokometne zveze – Fredrik Rapp
  • Predsednik IHF – Hassan Moustafa
  • Generalni direktor IHF – Amal Khalifa

 

TRENERJEV CHALLENGE

Ta inovacija v svetu rokometa bi trenerju omogočala en video vpogled na tekmo. Sodnik bi po pregledu videoposnetka potrdil ali spremenil prejšnjo odločitev. Challenge bi se lahko uporabljal le na tekmah z možnostjo takojšnjega pregleda videoposnetka na licu mesta.

Če bo predlog v nadaljnje potrjen s strani izvršnega komiteja, bodo naprej o zadevi razglabljali pri Sodniškem komiteju ter Komisiji za tekmovanja, ko se bodo sestali 23. in24. februarja. Hkrati se bo rečena zadeva predstavila vsem rokometnim komitejem in odborom nekje v sredini marca. 

V kolikor bo zadeva dobila zeleno luč, bo svoj debi doživela na EHF Final4, ki bo letos potekal meseca junija v Budimpešti.  

 

OCENJEVANJE SODNIKOV PREKO VIDEA

V želji, da se izboljša kvaliteta sojenja, je Izvršni komite potrdil uvedbo ocenjevanja sodnikov preko video analiz. Sodnike bodo ocenili za to izbrani strokovnjaki na podlagi video posnetka tekme. Ta postopek bo dodal že dosedanji evalvaciji delegata. 

Novi sistem bo stopil v veljavo že v mesecu februarju na vseh moških in ženskih tekmah Lige prvakov/prvakinj. Po evalvaciji v marcu bo sledil prenos še na preostala tekmovanja.  

 

Komentarji