Novo prvenstvo, nova pravila

Od 4. do 20. novembra bo Slovenija gostila Evropsko prvenstvo za ženske. Skupinski deli bodo sprva potekali v Ljubljani in Celju, zaključni deli pa le v Stožicah. Iz IHF so 1. julija sporočili, da bodo na prihajajočem EP v veljavo vstopila tudi nova pravila, ki bodo poživila dinamiko igre in izboljšale varnost vratarjev. Najnovejša pravila se nanašajo na pasivno igro, zadetek vratarja v glavo in izvajanje sredine.


 

PASIVNA IGRA

Kriterij, kdaj sodnik signalizira znak za pasivno igro ostaja nespremenjen. Spremenilo pa se je možno število podaj po “dvignjeni roki”. Te so se iz 6 zmanjšale na 4 možne podaje. 

 

ZADETEK VRATARJA V GLAVO

Pravilo se nanaša na strele iz igre, kot strele iz najstrožje kazni. V primeru direktnega zadetka v glavo pri metih iz najstrožje kazni ostaja pravilo enako kot do sedaj – rdeči karton. Tovrstna kazen je do sedaj veljala le pri izvajanjih penalov. Sedaj pa se razširja tudi v širšo igro. Če je igralec, ki meče na gol in zadane vratarja v glavo neoviran, bo po novem prejel 2-minutno izključitev. Vsa ta pravilo veljajo le v primeru, da vratar v času meta ni premaknil glave.

 

ZAČETNI MET oziroma IZVAJANJE SREDINE

Po novih pravilih bo sodnik lahko zapiskal začetek napada takoj, ko bo igralec vsaj z eno nogo in žogo znotraj 4-metrskega kroga. Igralec se lahko v tam času premika po krogu, ne sme pa odbijati ali skakati. Nasprotna ekipa mora biti v tem času izven kroga in se igralca (in žoge), ki izvaja začetni met ne sme dotakniti dokler le ta ni izveden. Ekipa, ki bo prešla v napad, mora biti v tem času na svoji polovici ali v središčnem krogu. Po pisku, ki označuje izveden začetni met, mora igralec žogo podati v 3 sekundah. V nasprotnem primeru ekipa izgubi posest. Do sedaj je nasprotnik moral biti od igralca, ki izvaja začetni met, oddaljen vsaj 3 metre. Po novem mora biti le zunaj kroga. 

 

 

Komentarji