O Wild cardu, mnenju tujih medijev in pripravah za SP na Poljskem in Švedskem

Junija 2022 je IHF Slovenski rokometni zvezi podelil Wild card za prihajajoče Svetovno prvenstvo 2023, ki bo poteklo na Poljskem in Švedskem. Slovenci smo prejeli vozovnico zaradi naših investicij v prihodnost tega športa. To se navezuje predvsem na gostitev letošnjega Svetovnega prvenstva za dekleta U20 in gostitev Svetovnega prvenstva 2025 za fante (U19).  


To bo deseti nastop na svetovnih prvenstvih za našo izbrano vrsto. Na dosedanjih devetih nastopih so se Slovenci dvakrat uspeli prebiti v zadnji teden tekmovanja. To se je zgodilo leta 2013 v Španiji, ko so zaključili na 4. mestu in leta 2017, ko so osvojili bron. Na zadnji tekmi so premagali Hrvate, ko so ulovili zaostanek -8. 

Na zadnjih 12 tekmovanjih, se naši niso uspeli kvalificirati na 4 svetovna prvenstva. Veliko rezultatsko variiranje rezultatov iz SP je primerljivo z nihanji na EP. Vse od porazov v kvalifikacijah in 17. mesta, pa do bronaste kolajne. 

Tuji medi nas uvrščajo med ekipe, ki sicer niso v najožjem rangu za medalje, a vseeno veljajo za ekipo, ki lahko preseneti katerokoli reprezentanco najboljšega kova in se povzpne tudi do najvišjih mest. Izpostavljajo se naši mladi igralci (Janc in Vlah), ki so osvojili srebrno medaljo na Mladinskem Svetovnem prvenstvu leta 2015 v Rusiji. 

Da bi se čim bolje pripravili na prihajajoče SP na Poljskem in Švedskem, je trener Uroš Zorman razdelil reprezentančne akcije na dva dela. Prvi del bo potekal od 26. do 30. decembra, drugi del pa se bo pričel 2. januarja z dvema pripravljalnima tekmama proti Madžarom.

 

 

 

Komentarji