Poljaki v zadnji sekundi do zmage nad Slovenijo

Pred slovensko moško rokometno reprezentanco je bila na sporedu že druge tekma v treh dneh. Na šesti tekmi skupinskega dela kvalifikacij za januarsko evropsko prvenstvo so se pomerili s Poljsko. Pomembna tekma za obe ekipi. Poljaki bi v primeru zmage še ohranili upanje za uvrstitev na prvenstvo, medtem ko bi si Slovenci z zmago ali neodločenim rezultatom že zagotovili vozovnico. Lahko smo pričakovali drugačno tekmo kot proti Turčiji, saj so Poljaki fizično močnejša in višja ekipa kot reprezentanca Turčije.


V primerjavi s torkovo tekmo proti Turčiji je v začetni postavi prišlo do nekaj sprememb. Ne levem krilu je Tilna Kodrina zamenjal Tadej Mazej, na golu je proti Turkom izjemnega Urbana Lesjaka nocoj zamenjal Urh Kastelic, na poziciji krožnega napadalca pa je tekmo začel Matic Suholežnik, medtem ko je bil Vid Poteko zadolžen za obrambne naloge.

Na začetku tekme smo bili priča zalo raztrgani igri. Reprezentanci nista znali izkoristiti napak nasprotnika, tako da smo prvi gol na tekmi videli šele v 5. minuti. Hitro je bilo jasno, da danes ne bomo videli veliko zadetkov, saj sta obe reprezentanci pokazali izjemno željo in borbeno igro v obrambi. A tekmo so bolje odprli Poljaki in povedli z 2:0. Poljakom se je videla ogromna želja, saj je bila ta tekma za njih ključnega pomena, saj bi v primeru poraza že izpadli iz boja za evropsko prvenstvo. A želje ni manjkalo niti slovenskim fantom, ki so v 12. minuti rezultat izenačili na 4:4. Nato so ponovno sledile minute Poljakov, ki so si znova priigrali dva zadetka prednosti (6:4). Slovencem je težave povzročal predvsem vratar Poljske Adam Morawski, ki je bil v izjemni dnevni formi. Slovenski fantje so rezultat ponovno uspeli izenačiti na 7:7. Po minuti odmora Poljskega trenerja Patryka Rombela so si domačini ponovno priigrali dva zadetka prednosti (9:7). In z dvema zadetkoma prednosti so Poljaki odšli tudi na odmor (12:10). Čeprav so imeli že po izteku 30. minut priložnost, da prednost povečajo na tri gole, a je Urban Lesjak ubranil sedemmetrovko Arkadiuszu Morytu.

Slovenci pa so hitro na začetku drugega polčasa izničili zaostanek in celo prvič na tekmi povedli 12:14. A po nekaj tehničnih napakah Slovenije so Poljaki znova povedli (15:14). Z minuto odmora je moral tako odreagirati selektor Ljubomir Vranješ. Slovenci nikakor niso uspeli ustvariti razlike in se morda odlepiti reprezentanci Poljske. Vsakič, ko se jim je ponudila priložnost so namreč napravil napako. To so gostitelji izkoristili in si ponovno priigrali dva zadetka prednosti (19:17). A slovenski fantje so še enkrat več na tej tekmi uspeli rezultat izenačiti. Dobro minuto do konca srečanja so Poljaki ponovno povedli za dva gola (26:24). Jasno je bilo, da Slovenci nocoj težko osvojijo novo zmago, a kot smo že omenili slovensko reprezentanco na evropsko prvenstvo pelje tudi neodločen rezultat. S hitrim zadetkom je nato odgovoril Domen Makuc in tako še ohranil upanje Slovenije. V zadnjem slovenskem napadu je Domen Novak, osem sekund do konca rezultat izenačil na 26:26. A Poljaki so s hitrim izvajanjem sredine in zares izjemnim zadetkom Michala Daszka v zadnji sekundi prišli do zmage in s tem ohranili upanje za uvrstitev na prvenstvo. Tekma se je končala z rezultatom 27:26.

Pri Poljakih je strelsko izstopal Arkadiusz Moryto s sedmimi goli, pri Slovencih je bil strelsko najbolj razpoložen za Domen Novak s petimi zadetki.

POLJSKA : SLOVENIJA  27:26 (12:10)
Moryto 7, Sicko 5; Novak 5, Horžen in Mačkovšek po 4

FOTO: Handball Polska

Komentarji