PREGLED DNEVA: Svetovni prvaki nadigrali afriške prvake

Včeraj se je zaključil drugi del svetovnega prvenstva, ki je hkrati tudi zadnji skupinski del. Po enodnevnem oddihu se začenjajo namreč tekme na izpadanje. V četrtfinale so se uvrstile reprezentance Francije, Nemčije, Švedske, Egipta, Norveške, Španije, Danske ter Madžarske. Poleg četrtfinalnih obračunov se bodo jutri odigrale še 4 tekme za razvrstitev od 25 do 32 mesta. 


Tunizija : Alžirija 

Na afriškem obračunu sta se pomerili 4. in 5. reprezentanca afriškega prvenstva 2022. Po tem, ko je do 19. minute rahlo vodila Alžirija (10:12), je njena severovzhodna soseda prestavila v višjo prestavo in dobila polčas z rezultatom 15:12. Razliko je delal predvsem vratar Tunizije Asil Namli, ki je do konca srečanja zaustavil 17 od 42 poskusov (40%). V prvi polovici drugega polčasa je Tuniziji uspelo povečati vodstvo na 7 zadetkov, tega pa kasneje niso zapravili in pripeljali tekmo do kraja brez infarktne končnice. Za Tunizije je 8 zadetkov dosegel Oussama Boughanmi, pri Alžircih je prav tolikokrat bil uspešen Abdi Ayoub.  Srečanje se je zaključilo z rezultatom 30:25.

 

ZDA:Belgija

Združene države Amerike so z zmago proti Belgiji prišle do svoje druge zmage na svetovnem prvenstvu in hkrati do prve zmage nad evropsko državo. Na izenačenem obračunu dveh reprezentanc lahke kategorije so Američani v zaključku tekme prikazali večjo zbranost in v zadnjih petih minutah (ob vodstvu Belgije 20:21) napravili delni izid 5:1 v svojo korist. Štirje Američani so se podpisali pod 4 zadetke, pri Belgijcih pa dva. Ameriška vratarja sta skupaj zbrala 14 obramb, belgijski pa 12. Američane je infarktne končnice rešil njihov vratar Pal Merkovszky.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by IHF (@ihf.official)

 

 

Katar:Argentina

Dvoboj med azijskimi prvaki in južnoameriškimi podprvaki leta 2022 se je razpletel v korist belo-modrih. Argentinci so povedli že v samem začetku srečanja in držali reprezentante iz bližnjega vzhoda na distanci 3 zadetkov več ali manj skozi celotno srečanje. Na polčas sta ekipi odšli z rezultatom 9:12 v korist Argentine. Zgodba prvega polčasa se je nadaljevala tudi v drugem delu. Argentinci niso pustili Katarcem priti bližje od dveh zadetkov (17:19 v 48. minuti ter 22:24 v 58. minuti). Tekma se je zaključila 22:26. Za gostitelje zadnjega svetovnega prvenstva v nogometu je 8 golov dosegel Ahmad Madadi, za zmagovalce zadnjega svetovnega prvenstva v nogometu pa je 9x zadel Ignacio Pizarro

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by IHF (@ihf.official)

 

Severna Makedonija:Maroko 

Makedonci so na tekmi proti bronasti reprezentanci zadnjega afriškega prvenstva pokazali totalno nadvlado in prišli do svoje druge zmage na prvenstvu. Do 23. minute so Afričani še držali priključek, ko je rezultat kazal 13:11, potem pa so varovanci Kirila Lazarova pobegnili. Polčas se je zaključil 18:12, po odmoru pa se je prednost še stopnjevala in ustavila na +16. Za Makedonijo je 8 zadetkov dosegel Filip Kuzmanovski, Petar Atanasijevski pa enega manj. Za Maročane je osemkrat bil uspešen Mohammed Zaher. Izkazal se je tudi vratar Martin Tomovski, ki je Afričanom obranil 13 strelov. Tekma se je končala 40:25.

 

Hrvaška:Bahrajn

Naši južni sosedje so na včerajšnji tekmi proti azijskim podprvakom nujno potrebovali zmago za dosego 9. mesta in s tem vozovnice na kvalifikacije za olimpijske igre. Po izredno izenačenem prvem polčasu (17:16), ko sta izbrani vrsti nekajkrat menjali vodstvo, so Hrvati veliko bolje zaigrali v drugem delu tekme. V 36. minuti se je začela bahrajnska barka potapljati. 10 minut do konca srečanja je rezultat kazal 33:25, končalo pa se je ob izidu 43:32. Pod 11 zadetkov sta se podpisala Ivan Martinović in Trebanjec Filip Glavaš, za Katar je 7 golov prispeval Qasim Qambar.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by IHF (@ihf.official)

 

Srbija:Nizozemska 

Nekako najpomembnejša tekma tudi za nas Slovence je prinesla zmago Srbiji, a 10. mesto Sloveniji in s tem uvrstitev na kvalifikacije za Olimpijske igre. Srbi so potrebovali zmago z +13 razlike, da bi lahko uspeli prehiteti naše reprezentante na zadnjem mestu, ki še pelje na prej rečene kvalifikacijske tekme. Vendar se je že po prvem polčasu trdno vedelo, da temu ne bo tako. Nizozemci so polčas dobili z rezultatom 15:17. V drugem delu se je nadaljeval napet dvoboj. V 35. minuti so Srbi prvič povedli a vse do 54. minute niso mogli streti odpora Nizozemcev. Šele po dveh zadetkih Marka Milosavljevića v zadnjih petih minutah srečanja so lahko zadihali mirneje. Srbi so na koncu zmagali z rezultatom 32:30. Marko Milosavljević je dosegel 9 zadetkov, Dragan Pechmalbec 6. Pri Nizozemcih je s 7 goli bil najuspešnejši Dani Baijens, 6 jih je zabil Kay Smits.

 

Egipt:Danska

Tekma, ki je odločala o zmagovalcu naše skupine, je gladko pripadla Skandinavcem. Aktualni svetovni prvaki so zagospodarili že v samem začetku tekme in v 17. minuti vodili z rezultatom 5:12. Afriški prvaki jih kljub delnemu izidu 5:2 v zadnjih osmih minutah prvega polčasa niso uspeli niti približno uloviti (12:17). Razlog za hiter pobeg Dancev v prvem polčasu je bil predvsem vratar Niklas Landin, ki je ubranil 9 od 21 poskusov (ustavil se je pri 14 obrambah). V drugem polčasu se je ponovno pojavilo najvišje vodstvo izbrancev Nikolaja Jacobsena (+8). Branilci naslova so tekmo mirno pripeljali do konca in se veselili prvega mesta skupine z rezultatom 25:30. Mohab Abdelhak je dosegel 6 zadetkov, Mathias Gidsel in Simon Pytlick pa 8. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by IHF (@ihf.official)

 

Nemčija:Norveška 

Na tekmi dveh težkokategornikov so “krajšo potegnili” Nemci. Skoraj skozi celotno srečanje so vodili Skandinavci, a se od Nemcev nikakor niso morali odlepiti. V 27. minuti so Nemci izenačili, na koncu pa izgubili polčas z rezultatom 16:18. Moštvi sta izmenjevali nalete v katerih so prihajali do večjega šopa zaporednih zadetkov in s tem prispeli v zadnjih 10 minut srečanja z poravnanim izidom na 24:24. Sledilo je prvo in zadnje vodstvo Nemcev 25:24. Nadaljevalo se je s črnimi minutami za ekipo Alfreda Gislasona, saj so v zadnjih sedmih minutah prejeli štiri zadetke, zadeli pa le enega. Norvežani so z zmago 26:28 pristali na prvem mestu, Nemci pa na drugem. Andreas Wolff je ustavil 10 od 32 strelov, Torbjorn Bergerud pa 12 od 22 zadetkov. Juri Knorr je prispeval 8 zadetkov, na drugi strani je bil najuspešnejši Goran Johannessen s petimi. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by IHF (@ihf.official)

 

 

FOTO: IHF

Komentarji