Prvi del sezone Lige NLB končan: kdo je razočaral in kdo razveselil?

Prvi del zadnjega poglavja 14-članske Lige NLB je končan. Nekateri praznike pričakujejo z velikim nasmehom na ustih, spet drugi menjajo trenerje, tretji pa upajo na “boljši jutri”.


Če se najprej ozremo proti samemu vrhu lestvice, lahko rečemo, da nekih velikih pretresov ni. Tam so klubi, ki smo jih pred sezono tudi pričakovali na teh mestih – Trimo, Celje, Gorenje. Vsi z 1 porazom, točkovno razliko pa ustvarijo tekme, ki so jih klubi končali brez zmagovalca. Trimo bo tako prezimil na samem vrhu s točko prednosti pred Celjani in dvema točkama pred Velenjčani.

Za petami jim stojita Krka in Ormož – Štajerci in Dolenjci so lahko zadovoljni s prvim delom sezone. Bilo je nekaj manjših spodrsljajev, a daleč od tega, da bi lahko oporekali njihovim izjemnim igram v prvem delu sezone.

Ribnica s svojim 6. mestom odpira sredino lestvice, takoj za njimi je SVIŠ, sledita Koper in Slovenj Gradec. V Ribnici so pred sezono vedeli, da se ne bodo borili za sam vrh, saj tudi okrepitve, ki so jih pripeljali, niso napovedovale na to, tako da so lahko s 6. mestom zadovoljni, čeprav so morda potihoma upali na več. SVIŠ je s svojimi odličnimi predstavami kar nekajkrat presenetil favorizirane ekipe, tako da je pozicija na sami sredini lestvice izjemno spodbudna za nadaljevanje sezone. Skoraj zagotovo že lahko trdimo, da si je SVIŠ s pridobljenimi 14 točkami že zagotovil obstanek med elito. Koper in Slovenj Gradec sta ekipi, ki sta pred pričetkom sezone želeli več. Lahko bi dejali, da sta obe ekipi blizu polovične uspešnosti, saj sta od možnih 26 točk zbrali točko manj kot pol. 

Borba za obstanek bo izjemna. Kljub temu, da je Dobova zbrala zgolj 2 točki in za 11. mestom, ki vodi v kvalifikacije, zaostaja 6 točk, težko rečemo, da je že kaj odločenega. Res je, da jim ne kaže dobro, a nič ni nemogoče. Trenutno predzadnja Ljubljana je zdrsnila na to mesto v zadnjem krogu jesenskega dela, ko je Slovan premagal Dobovo, “mulci” pa so izgubili proti SVIŠU. Štiri točke v prvem delu so sladko-kislega priokusa, saj so bili Ljubljančani dostikrat zelo blizu točkam, a jih je v zadnjih nekaj minutah zmanjkalo. 12. mesto zaseda Slovan, za katerega lahko trdimo, da ni dosegel tega, kar je želel. Cilj je bil sredina lestvice, tiha želja pa zgornja polovica, a Borisu Deniću žal ni uspelo sestaviti zmagovalne formule. V drugem delu sezone lahko pričakujemo drugačne Kodeljevčane, saj so že pred koncem prvega dela dodali v mozaik nekaj okrepitev, zahvalili pa so se igralcem, s katerimi v prvem delu niso bili zadovoljni. Na mestu, ki prinaša dodatne kvalifikacije proti drugouvrščeni ekipi iz 1. B lige, je Loka. Po naših informacijah naj bi med zimskim premorom zamenjali trenerja, saj so se razšli z Gregorjem Cvijićem. Zaenkrat se šušlja, da naj bi bil prvi kandidat Siniša Markota. To jasno govori o tem, da vodstvo ni zadovoljno z rezultati in da želijo v drugem delu sezone več. 

Izjemno lepo presenečenje sezone je Škofljica. Klub, ki se je med elito ponovno uvrstil po 26 letih. Svoj zgodovinski uspeh pa so nadgradili z osvojenimi 9 točkami in zelo borbeno ter timsko predstavo. Točka proti Krki je definitivno češnja na torti prvoligaške sezone. Do obstanka jih čaka še kar nekaj težkih tekem, a trenutno stanje je zelo obetavno.

Komentarji