ROKOMET TV – Pogovorna oddaja vsako nedeljo ob 20.15

V nedeljo, 12. aprila, je stekel eksperimentalni projekt spletne oddaje Šport med štirimi stenami. Oddaje bodo do nadaljnjega na sporedu vsako nedeljo, ko si jih bo ob 20.15 moč ogledati tudi na našem portalu ROKOMET.net, v zavihku ROKOMET TV.


Gostje včerajšnje premierne oddaje so bili vrhunski slovenski športniki, predstavniki štirih poprej omenjenih organizacij. Košarkarsko zvezo Slovenije je zastopal košarkar naše reprezentance in badalonskega Joventuta Klemen Prepelič, barve Rokometne zveze Slovenije je branil Blaž Janc, član slovenske izbrane vrste ter bodoči igralec slovite Barcelone. Smučarsko zvezo Slovenije je predstavljal alpski smučar Štefan Hadalin, Olimpijski komite Slovenije pa bodoča olimpijka, sicer pa naša trenutno najboljša šprinterka Maja Mihalinec.

Slabih 40 minut druženja je v sproščenem vzdušju – četudi je šlo za pogovor na daljavo – minilo, kot bi mignil. V nadaljevanju smo za vas pripravili bistvene poudarke pogovora skupaj z povezavami na celotno oddajo ter nekaj najbolj zanimivih izjav štirih gostov.

“UDARNE” IZJAVE GOSTOV

Tokratni gostje so z voditeljem Aljažem Močnikom prek oddaje delili različne izkušnje, spoznanja in pristope, povezane z nepričakovano popolno prekinitvijo vseh športnih dejavnosti praktično na celotni zemeljski obli. Za vsakega od gostov smo za vas pripravili nekaj najbolj zanimivih izjav.

ODDAJO SI LAHKO POGLEDATE SPODAJ

 


ŠTEFAN HADALIN

O PREKINITVI SEZONE IN PRILAGODITVI TRENINGOV

“Ostali smo brez zadnjega dela sezone in nekaj tekem. Ne pomnim, da bi se kadarkoli zgodilo kaj podobnega. Na to, da je moj trening zelo omejen, sem se dobro prilagodil, saj imam doma vse potrebne rekvizite. Tako doma lahko v domačem okolju dokaj normalno treniram.”

GARAŽA IN BLIŽNJI GOZD GLAVNA POLIGONA ZA TRENING

“Zame je srečna okoliščina to, da se je pandemija zgodila ravno v zadnjem delu sezone. Tudi sicer bi trenutno več počivali. Sem pa vseeno priprave začel bolj zgodaj. Treniram v garaži, kjer imam ‘kletko’ za uteži, sobno kolo. Živim precej blizu gozda in tako lahko grem v naravo. Vseeno pa pogrešam za ta čas normalno proceduro treninga, pri kateri sem se enkrat dnevno vozil v Ljubljano in tako razbil siceršnjo enoličnost.”

BREZ PRIPRAV NA LEDENIKIH?

“Težko je napovedati, kaj se bo dogajalo v naslednjih tednih, mesecih, ko smo običajno šli na priprave na ledenike. Tam smo poleti opravili del priprav, na primer v Švici, Avstriji, tudi v Argentini. Vprašanje, kakšne bodo možnosti glede na to, da so države, še posebej Švica in Avstrija, večje težave od nas.”

ZAČEL IGRATI KITARO

“Vzel sem si več časa zase. Nimam več izgovorov, zakaj česa ne počnem. Začel sem se učiti kitaro. Osnove. To zagotovo je pozitivna plat trenutnega stanja.”

O MOTIVACIJI ZA NAPREJ

“Ne vemo, kje točno smo glede prihodnosti. Kdaj se bo sezona nadaljevala. Obstaja negotovost, kdaj se lotiti določene vrste treninga. Sam običajno začnem tri od štiri mesece pred začetkom sezone, a zdaj se ne ve natančno, kdaj načrtovati vrhunec moči, kdaj se lotiti treninga vzdržljivosti. Ni lahko, a vemo, zakaj delamo, kaj so cilji, kaj je vizija in zato smo motivirani. Menim, da vseeno s tem prevelikih težav v prihodnosti ne bom imel.


BLAŽ JANC

O TEM, KAKO SE JE ČEZ NOČ VSE OBRNILO NA GLAVO

“Zelo čudna situacija. Vsak dan smo bili vajeni treningov. Prišli smo v fazo sezone, ko bi se morali začeti odločilni boji v domačih prvenstvih ter evropskih pokalih. Vse je naenkrat odpadlo. Zdaj doma vadimo, kolikor se da. A za nas, športnike, ki treniramo z žogo, je to zagotovo težko. Brez soigralcev, brez žoge težko narediš karkoli razen vzdrževanja telesne priprave. Čakamo na odločitev o tem, kaj bo z Ligo prvakov. Po dveh mesecih vrniti se na igrišče ne bo enostavno.”

KUHARSKI MOJSTER

“Od nekdaj rad kuham. Ne ravno nekih specialitet. A osnovne stvari. Še posebej zdaj, ko je veliko časa. Z dekletom kdaj spečeva kakšno pito, zdaj, v času velike noči, potico. Hkrati se povezujemo še kot družina. Menim, da bomo iz karantene prišli še močnejši.”

ČIM PREJ SI ŽELI NORMALIZACIJE RAZMER

“Takoj, ko je bila razglašena karantena, smo prejeli načrt domačih treningov. Pokličemo se tudi prek ‘video callov’ in skušamo trenirati. Želimo si, da se sezona ne bi končala, a, žal, lahko samo upamo in čakamo, kaj bo. Upam, da se trenutno stanje čim prej konča, da lahko normalno zaživimo dalje.”

DVA TEDNA SAMOIZOLACIJE

“Ker sem se vrnil s Poljske, je za mano en teden samoizolacije. Teden dni me še čaka, tako da se v Celju gibam v hiši in v njeni okolici. Doma treniram in spoštujem pravila, ki so pomembna v teh trenutkih in čakam na boljše čase.”

IZGUBIL DVA KILOGRAMA

“Čeprav rad kuham, očitno vseeno nisem tako dober kuhar (smeh). Sem se prav danes zjutraj tehtal. Izgubil sem dva kilograma. A prepričan sem, da bom zdaj z domačo hrano hitro pridobil kakšno ‘kilo’ preveč. Kot večina vrhunskih športnikov pazim na zdravo prehrano, hkrati pa nimam težav s prekomerno težo in se tako lahko kdaj pregrešim.”


KLEMEN PREPELIČ

KAJ PODOBNEGA SE MI NI ZGODILO NEKJE OD PETEGA LETA

“Zelo težko je. V ekipnih športih smo vajeni vsakodnevne rutine. Prek noči smo izgubili stik s soigralci, trenerji, z našo drugo družino. Trenirati zaprt med štiri stene je zelo težko. Sam še imam majhno upanje, da bi se špansko prvenstvo nadaljevalo, zato skušam vzdrževati telesno pripravljenost, kolikor je pač mogoče. Ne spomnim se, kdaj bi tako malo treniral. Gotovo sem bil star manj kot pet let.”

STROGA KARANTENA V ŠPANIJI

“Pri nas lahko v času trenutne pandemije stalno bivališče zapustimo le v radiju 200 metrov. Sam imam srečo, ker imam psa in grem lahko z njim ven trikrat na dan. Poleg sprehodov hišnih ljubljenčkov so dovoljeni še obiski trgovine ali lekarne, za kar pa pri nas skrbi žena.”

KARANTENA PODOBNA ODMORU PO SEZONI

“Celotno stanje bi najlažje primerjalo s prvimi 14 dnevi premora po sezoni. Trenutno 24 ur na dan preživljamo s sinom  Teom. Imamo srečo, ker zares veliko spi, tako da so moji živci še zelo mirni. Je izjemno priden. Veliko gledamo risanke, beremo pravljico o Treh prašičkih in podobno. Edini preostali hobi pa je to, da psa peljem na sprehod.”

POLGLED NA MORJE IN KAZNI

“Čeprav živim 100 metrov od morja, ga lahko le gledam. Ne morem nikamor, saj se policija po ulicah vozi 24 ur na dan. Kazni so od 1500 do 30.000 evrov, zato si ljudje ‘izletov” niti nočejo privoščiti. Doma se igramo s Teom, gledamo risanke, serije, filme, najbolj pomembno pa je, da ostajamo doma.”

SLADKARIJE “ZMAZAL” V POL URE

“Pri hrani se pregrešim. ‘Ful’. Kup stvari sem ‘zmazal’ v pol ure. Sladoled. Belo čokolado. Žena je naredila jabolčno pito s sladoledom. A kot Blaž tudi sam nimam težav s prekomerno težo, tako da se kljub vsemu nisem kaj posebej zredil.”


MAJA MIHALINEC

ŠPRINTERICE SAMO GLEDAM, OBULA JIH NISEM ŽE ZELO DOLGO

“Prednost za nas, atlete, je to, da lahko tudi v tej situaciji treniramo sami. Večino treningov lahko naredim sama,  vseeno ne morem teči na stezi. ‘Šprinterice’ tako lahko samo gledam doma, obula pa jih že zelo dolgo nisem. Večinoma tečem po gozdu, po pesku. Česa podobnega, torej, da bi tako dolgo bila brez treninga na štadionu, nisem doživela vse od srednje šole, ko smo hodili na priprave v Medulin.”

UPANJE NA AVGUSTOVSKO PRVENSTVO STARE CELINE NI ZAMRLO

“Čeprav so olimpijske igre že prestavljene na prihodnje leto, pa upanje na avgustovsko evropsko prvenstvo ostaja. Za zdaj namreč to tekmovanje še je na programu. Ne predstavljam si, da bi atleti ostali še brez tega vrhunca sezone. In to je za vse nas motivacija, ki nas žene naprej. Skušam se držat dnevne rutine in to mi pomaga ohranjati stalnost. Je pa res, da na pesku ne morem razvijati maksimalne hitrosti in prave tehnike teka.”

NEKATERE TEKMICE LAHKO TRENIRAJO

“Kot sem omenila, so na stari celini zdaj v središču pozornosti priprave na avgustovsko evropsko prvenstvo. Kot spremljam, si je veliko mojih tekmic doma zagotovilo prave domače fitnese. Sem pa tudi opazila, da so v kar nekaj evropskih državah atletom šli na roko, da lahko trenirajo na štadionih. To je zagotovo velika prednost in samo želim si lahko, da bo tudi pri nas čim prej tako. Na štadionu s treningom pač res nikogar ne ogrožamo.”

KARANTENA PRILOŽNOST ZA SPOZNAVANJE NOVIH KOTIČKOV

“Zadnja leta živim v Ljubljani. Spoznala sem nekaj novih gozdov, čeprav so blizu mojega delovanja. Pretekla sem vse kotičke Mosteca in tudi mnoge druge poprej zame skrite lepote našega glavnega mesta.”

VELIKAAA ČOKOLADA OB PRESTAVITVI OLIMPIJSKIH IGER

“Priznam, pojedla sem skoraj eno celotno veliko čokolado, ko sem izvedela, da so olimpijske igre v Tokiu prestavljene na leto 2021.”

Komentarji