Rokometna reprezentanca po 27 letih znova slovenska ekipa leta!

Moška članska rokometna reprezentanca je po glasovanju članov Društva slovenskih športnih novinarjev (DŠNS) postala športna ekipa leta 2020!


Izbrana rokometna vrsta je pod vodstvom selektorja Ljubomira Vranješa na januarskem evropskem prvenstvu na Švedskem, Norveškem in v Avstriji osvojila odlično četrto mesto. Izenačenje drugega najboljšega rezultata v zgodovini nastopov na zaključnih turnirjih stare celine ni ostalo neopaženo. Izmed 115 športnih novinarjev ji je glas namenila več kot polovica (65).

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je kljub nepredvidljivim časom uspešno izpeljalo tradicionalno prireditev Športnik leta, na kateri se je spomnilo na športnike, športnice in športne ekipe, ki so najbolj zaznamovale iztekajoče se leto. 53. izvedba je zavoljo pandemije koronavirusa prvič minila brez gledalcev, zgolj v virtualni obliki, z neposrednim prenosom na TV Slovenija 2.

Priznanja najboljšim športnikom in športnicam je bilo prvič podeljeno za leto 1968. Leta 1991 so priznanjem priključili tudi ločeni priznanji za ekipi leta v individualnih in moštvenih športih. Dve leti kasneje je slovenski reprezentančni rokomet prvič in edinokrat do sedaj prejel tovrstno nagrado. Zanj je bila zaslužna moška članska rokometna reprezentanca. Slednja je kot prva reprezentanca samostojne Slovenije segla po medalji na uradnih tekmovanjih, potem ko je na sredozemskih igrah v Franciji osvojila bron. Od leta 2006 DŠNS za športno ekipo leta podeljuje enotno priznanje.

Blizu priznanju je bila moška reprezentanca v dolgih 27 letih vsaj še trikrat – leta 2004 ko je na domačem evropskem prvenstvu napravila izjemen uspeh in osvojila srebrno medaljo, 10 let kasneje, ko se je z evropskega prvenstva v Španiji vrnila s četrtim mestom, ter leta 2017, ko se je s senzacionalnim preobratom okitila z bronom na svetovnem prvenstvu v Franciji.

Komentarji