Slovenija nosilka žreba kvalifikacij za EP 2022!

Slovenski rokomet je dobil veliko priznanje. Evropska rokometna zveza (EHF) je moško člansko reprezentanco pred žrebom za evropsko prvenstvo, ki ga bosta leta 2022 gostili Madžarska in Slovaška, uvrstila v prvi kakovostni boben.


Ples kroglic bo čez natanko dva tedna, v torek, 16. junija, ob 17. uri potekal na Dunaju. V živo ga bo mogoče spremljati na Youtube kanalu in Facebook strani EHF EURO.

Osem kvalifikacijskih skupin bodo sestavljale po ena reprezentanca iz vsakega izmed štirih bobnov. Poleg izbrancev Ljubomira Vranješa se v prvem nahajajo še Norveška, Švedska, Danska, Nemčija, Francija, Češka in Islandija. Drugi boben sestavljajo Avstrija, Belorusija, Portugalska, Makedonija, Srbija, Rusija, Črna gora in Nizozemska, v tretjega so bile posajene Švica, Litva, Romunija, Bosna in Hercegovina, Ukrajina, Latvija, Poljska in Belgija, v zadnjem, četrtem pa so pristale Finska, Italija, Turčija, Izrael, Estonija, Grčija, Kosovo in Ferski otoki.

Na Euro 2022 sta neposredno že uvrščeni obe gostiteljici (Madžarska in Slovaška), poleg njiju pa tudi obe finalistki zadnjega prvenstva stare celine (Španija in Hrvaška). Iz kvalifikacij bo na sklepni turnir napredovalo še 20 ekip – vse prvo- in drugo- ter štiri najboljše tretjeuvrščene izbrane vrste (glede na medsebojne rezultate z najboljšima ekipama svoje skupine) kvalifikacijskih skupin

Iz EHF so sporočili tudi termine kvalifikacij, ki se bodo začele 4. novembra in končale 2. maja. Zaradi nastopa na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju bo slovenska vrsta ena izmed šestih reprezentanc – poleg nje še Francija, Nemčija, Norveška, Švedska in Portugalska -, ki bo del kvalifikacij odigrala izven običajnih reprezentančnih oken. Namesto marčevskega termina bodo njihove tekme na sporedu v začetku januarja (6. ali 7. in 9. ali 10. januar). Takoj za tem se bo slovensko vrsto čaka nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo v Egiptu potekal med 14. in 31. januarjem. Kvalifikacijski turnir za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu bo v Berlinu potekal med 12. in 14. marcem. Tekmice Slovenije bodo Alžirija, Nemčija in Švedska. Na olimpijado bosta napredovali najboljši reprezentanci.

Slovenija se bo potegovala za 13. vozovnico na evropsko prvenstvo. Od leta 1994 je izpustila le tekmovanji v letih 1998 in 2014. Najboljši rezultat je dosegla leta 2004, ko je na domačem Euru osvojila srebrno kolajno. Odličen dosežek je reprezentanca zabeležila tudi v minulem januarju, ko je bila na prvenstvu stare celine, ki so ga družno gostile Avstrija, Švedska in Norveška, četrta.

BOBNI PRED ŽREBOM KVALIFIKACIJ ZA EP 2022:

1. boben: Norveška, Švedska, Danska, Nemčija, Francija, Slovenija, Češka, Islandija.
2. boben: Avstrija, Belorusija, Portugalska, Makedonija, Srbija, Rusija, Črna gora, Nizozemska.
3. boben: Švica, Litva, Romunija. BiH, Ukrajina, Latvija, Poljska, Belgija.
4. boben: Finska, Italija, Turčija, Izrael, Estonija, Grčija, Kosovo, Ferski otoki.

BLIŽNJA TEKMOVANJA MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE:

KVALIFIKACIJE ZA EP 2022:
Tekmeci: znani bodo na žrebu (16. junij)
Termini:

  • 1. in 2. krog: 4./5. in 7./8. november 2020
  • 3. in 4. krog: 6./7. in 9./10. januar 2021
  • 5. in 6. krog: 28./29. april in 2. maj 2021

SVETOVNO PRVENSTVO 2021 (EGIPT):
Prizorišče: Egipt
Termin: 14.-31. januar 2021
Tekmeci: še niso znani

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE 2021:
Prizorišče: Nemčija, Berlin (Max Schmeling Halle)
Termin: 12.-14. marec 2021
Tekmeci: Alžirija, Nemčija, Švedska

Komentarji