Uroš Grmek – apel državi: Olajšave za sponzorska sredstva

Finančna situacija je klube prisilila v spremembe pogodb in dogovore z igralci, trenerji ter drugimi akterji, ki sodelujejo pri njihovi zgodbi. Velik vpliv na društva imajo sponzorska sredstva, ki so v športu velikega pomena. Predvsem pa so na udaru manjši klubi. O nastali situaciji smo se pogovarjali s predsednikom MRK Ljubljana, Urošem Grmekom.


MRK Ljubljana si je v letošnji sezoni zagotovila napredovanje v najelitnejše rokometno tekmovanje v državi. Trenutna situacija jim iz finančnega vidika prav nič ne gre na roko.

“Prihodnost rokometa oziroma športa nasploh je na resni preizkušnji. Kaj to pomeni, bomo lahko videli, ko se gospodarstvo izvije iz nedoločnika in ponovno začne funkcionirati. Vsekakor je potrebno vedeti, da posledice bodo, kakšne pa je ta trenutek težko oceniti. Večja kot bo gospodarska luknja, večje bodo tudi posledice. Ta trenutek se lahko bolj kot s prihodnostjo ukvarjamo s sedanjostjo. Potrebno je stopiti skupaj in združiti moči vseh delujočih v klubu in situacijo prebroditi vzajemno. Kaj to pomeni? Po mojem mnenju je vsak akter v društvu/klubu zelo pomemben člen za skupni končni uspeh. Društva imajo poslanstvo delovanja v javnem interesu oziroma javno dobrem. Prav je, da se v situaciji obnašamo zrelo in odgovorno in nivo delovanja društva obdržimo. Pomemben člen in izhodišče pri tem so mladi, ki morajo imeti možnost športnega udejstvovanja tudi po vrnitvi v »staro« obliko življenja. V kolikor bodo »vzorniki« v obliki članske ekipe upravičili naziv in bodo VZOR mladim pa se za prihodnost ne bojimo. Vprašanje samo, v kakšni obliki,” je povedal Uroš Grmek.

Predsedniško funkcijo Grmek v Ljubljani opravlja že iz časov, ko sta se Krim ter Olimpija združila in je nastal klub z novim imenom, iz katerega se je potem razvil Moški rokometni klub Ljubljana. Skozi vsa ta leta je ljubljanski predsednik lahko spoznal dobre in malo manj dobre stvari ob prepričevanju sponzorjev v skupni projekt. Ljubljanski klub je na prelomnici, saj bo najverjetneje (uradno še ni potrjeno) naslednjo sezono prvič v zgodovini igral v 1. ligi. So sponzorji prizanesljivi upoštevajoč situacijo z virusom in seveda tudi uvrstitev v ligo višje?

“Potrebno se je zavedati, da je primarno v tem trenutku vzpostaviti gospodarstvo. Podjetja so namreč tista, ki polnijo državno blagajno in podpirajo organizacije podobne nam. Razumevanje vseh podpornikov gotovo je, je pa potrebno vedeti, da bo za vzpostavitev »situacije« potreben čas. Podjetja pa verjamem, da bodo priskočila na pomoč v okviru svojih zmožnosti,” pravi Grmek.

Država na tej točki ne sme pozabiti na šport. Ta je namreč največji promotor Slovenije po celem svetu.

“V tem trenutku je najbolj važno, da kot društvo ostanemo povezani in razumevajoči. Vsekakor pa upamo na pomoč s strani države, da bo pripravljena prisluhniti pomembnosti obstanka društev in priskočila na pomoč. Če ne drugače, tudi morda v obliki kakšnih olajšav za podjetja, ki bodo po končani situaciji pripravljena in zmožna podpreti projekte, kot je naš. Prav tako upamo, da bodo videli pomembnost »razpršenosti« društev in koncept trenutnega sponzoriranja državnih/mestnih podjetij prilagoditi. Mislim, da je koncept vlaganja podjetij v lokalno okolje pomemben, še bolj pomembna pa je transparentnost sponzoriranja takšnih podjetij,” je zaključil Uroš Grmek.

Komentarji