Uspešna slovenska era

Slovenska ženska reprezentanca je v zadnjih letih postala že prva stalnica največjih rokometnih dogodkov. Na EP se naša dekleta redno uvrščajo vse od leta 2016, na SP pa so neprekinjeno prisotne od leta 2017. Pred vami je pregled nekaj zadnjih kvalifikacijskih tekem, ki so našo izbrano vrsto pripeljale na mundiale v Nemčiji, Japonski in Španiji.


 

Kvalifikacije za SP 2017

Evropski kvalifikacijski turnir za SP 2017 je Slovenke zopet postavil v prvi boben, kar je pomenilo, da se Slovenke niso rabile prebiti skozi prvo kvalifikacijsko fazo. V drugem delu kvalifikacij (edinem za Slovenke) so se naša dekleta pomerile s Hrvaticami. Zmaga naših s petimi zadetki razlike v Osijeku in poraz v celjskem Golovcu sta zadostovala za vozovnico na SP v Nemčiji. Tam so se Slovenke tudi prebile skozi začetni skupinski del, v osmini finala pa priznale premoč Švedinjam.

 

Kvalifikacije za SP 2019

Ponovno se je ponovila zgodba iz prejšnjega prvenstva. Izbranke takratnega slovenskega selektorja Uroša Bregarja so preskočile uvodno fazo kvalifikacij, saj so bile ponovno v krogu devetih najboljših reprezentanc prejšnjega EP. Žreb jim je v drugi fazi dodelil zmagovalke ene izmed začetnih kvalifikacijskih skupin, Makedonke. Tokrat smo se prve zmage veselili v Skopju, čez štiri dni pa še popolne dominacije naših v Golovcu, ki je popeljala naše na SP v deželo vzhajajočega sonca.

 

Kvalifikacije za SP 2021

Ker so bile Slovenke znotraj desetih najboljših ekip EP 2020 na Norveškem in Danskem, so ponovno izpustile uvodni kvalifikacijski turnir. Ples kroglic jim je takrat določil izbrano vrsto Islandije, ki je v prvi fazi visoko premagala Litvo in Grčijo ter klonila proti Makedoniji. Na Kodeljevem je Adžićeva četa slavila z visokimi 10 goli razlike, na mrzlem severu pa sta se reprezentanci razšli z neodločenim izidom, ki je našim zagotovil mesto v Španiji. 

 

Kvalifikacije za SP 2023

Na prvem tovrstnem prvenstvu, ki bo odigrano v treh državah (Danska, Norveška, Švedska), je že zasedenih 19 mest. Avtomatsko so svoje mesto dobile države gostiteljice in tri najboljše reprezentance zadnjega EP (ki ne vključujejo držav gostiteljic, ki so si svoje mesto zagotovile z gostitvijo – Črna gora, Francija in Nizozemska). Preko lanskoletnega afriškega prvenstva so si svoj položaj izborile Angola, Kamerun, Kongo in Senegal. Na prvenstvu Južne in Centralne Amerike 2022 sta se najbolje izkazali vrsti Brazilije in Argentine, na azijskem prvenstvu pa Kitajska, Iran, Japonska, Kazahstan in Južna Koreja. Iz centralnega ameriškega prvenstva sta se prebili reprezentanci Paragvaja in Čila, ki sta prav tako zaigrali na prej omenjenemu prvenstvu Južne in Centralne Amerike, a sta tam zasedli 3. in 5. mesto. S tem je odprtih le še 13 mest. Od tega jih je 10 rezerviranih za Evropejke, eno karto bodo prejele zmagovalke prvenstva Severne Amerike in Karibov, dve posebni povabili pa bo podelil IHF.

Komentarji