Uvedba IHF standardov tudi v 1. B DRL – (ne)smisel?

IHF je julija 2017 sprejel pravila glede dodatne športne opreme, ki jo imajo oblečeno oziroma obuto igralci na uradnih tekmah pod okriljem svetovne rokometne organizacije. Ta ista pravila pa je sedaj RZS aplicirala tudi na nižjeligaška tekmovanja, na katerih je prisoten delegat, torej v 1. B DRL. 


KAKŠNA SO TA PRAVILA?

V letošnji sezoni so delegati dobili še posebej poudarjeno navodilo, da je treba tudi v 1. B DRL do potankosti upoštevati nova pravila IHF glede oblačenja. Gre za pravila, kaj sme in česa ne sme imeti igralec oblečeno / obuto med tekmo – torej za posebne ščitnike, opornice itd. Vse v redu, dokler se pravilnika ne odpre na točkah 4., 5., 8. in 10.

Seveda je popolnoma razumljivo, da se vsa spodnja pravila do potankosti upoštevajo na tekmah, ki so v neposrednem prenosu na TV, na največjih tekmovalnih ravneh kot na primer svetovna, evropska prvenstva, OI in seveda tudi 1. slovenska liga. Zakaj pa je treba imeti podhlače ISTE barve kot dres v 1. B DRL, zakaj se ne sme imeti črnega ščitnika za zobe z belim napisom proizvajalca v 1. B DRL itd.? 

4. TOČKA: ZAŠČITA ZOB

Pravila so v tem primeru jasna. Ščitnik za zobe mora biti prozoren in enobarven. Vse kombinacije kot npr. črno-bela so prepovedane. No, ja… seveda, logično, mar ne? Zakaj le bi nekdo v 1. B DRL imel črn ščitnik z belim napisom … ?

5. TOČKA: OPORNICE ZA RAMO IN KOMPRESIJSKI ROKAVI

Opornice za ramo so popolnoma razumljive, saj morajo biti mehke. Gre za zaščito vseh igralcev. Tu ni nič spornega. Kaj pa kompresijski rokavi? Sedaj morajo biti kompresijski rokavi tudi v 1. B DRL v isti barvi, kot je dominantna barva dresa. 

8. TOČKA: KOMPRESIJSKE NOGAVICE

Tako kot kompresijski rokavi morajo biti tudi kompresijske nogavice v barvni kombinaciji z oblačili, s to razliko, da se morajo kompresijske nogavice barvno ujemati z navadnimi nogavicami, ki jih ima obute igralec.

10. TOČKA: OBLAČILA

Tu pa se situacija najbolj zaplete. Če vsem zgornjim točkam nekako “pogledamo skozi prste” in rečemo: “V redu, naj bo,” pa pri tej točki enostavno ne moremo razumeti pomena in pomembnosti uvedbe in striktnega držanja tega pravila. 

Govora je o podmajicah in podhlačah (aktivnem perilu), ki jih imajo igralci oblečene pod dresi. Vse, kar je oblečeno pod dresom, mora biti ISTE barve, kot je dominantna barva dresa. Ponavljamo: Da, razumemo, da to mora biti tako na največjih tekmovanjih, ampak zakaj 1. B DRL?

Ali ima igralec lahko svetlo sivo podmajico in bel dres? NE
Ali ima lahko temno modre podhlače in črn dres? NE

 

V ČEM SE 1. B DRL RAZLIKUJE OD DRUGIH?

Predvsem v tem, da je v 1. B DRL – pa naj bo to ženska ali moška – proračun klubov ekstremno nižji. Igralci v nekaterih klubih ne dobijo niti povrnjenih potnih stroškov, kaj šele, da bi prejemali mesečni honorar za igranje rokometa. Večinoma so to mladi igralci, katerih finančno stanje je odvisno od njihovih staršev. Tudi oprema, ki jo ima vsak igralec v nižji ligi (razen dresa), je kupljena iz lastnih finančnih sredstev. Le peščica je takih klubov v 1. B ligi, ki bi igralcem kupili poleg dresa še dva ali tri komplete podmajic in podhlač ter ostale opreme (kompresijske nogavice in rokavi) v enaki barvi kot je dres.

KAKŠNA JE KAZEN?

Kot nam je razložil Aleš Jug, komisar 1. B DRL, se klubu najprej izreče opomin, ob drugi kršitvi pa naj bi kazen znašala 50 €. Ta kazen se pa z vsako nadaljnjo kršitvijo viša. Je pa seveda tudi odvisno od odločitve disciplinske komisije, ki lahko klubu izreče tudi višjo kazen.

Ali je realizacija tega pravila smiselna v 1. B DRL, presodite sami …

Komentarji