VIDEO: Luka Žvižej ambasador praznika športa!

23. septembra se začenja Evropski teden športa, v Sloveniji pa ta dan obeležujemo kot novo posebno praznovanje. Prav 23. september bo odslej veljal kot letni slovenski športni dan. Za prvega ambasadorja prvega slovenskega športnega dneva je bil izbran nekdanji slovenski rokometaš in trener mlajših selekcij Luka Žvižej.


Žvižej je za slovensko reprezentanco igral 15 let in drži rekord za število danih zadetkov v državnem dresu s 702. Za Slovenijo je odigral 217 tekem, takoj za njim je Uroš Zorman. Največji dosežek Žvižeja s slovensko izbrano vrsto je bil uvrstitev v polfinale na svetovnem prvenstvu IHF za moške 2013, kjer se je ekipa na koncu uvrstila na četrto mesto, potem ko je na tekmi za bronasto medaljo izgubila s Hrvaško.

Leto 2020 pa zaznamuje tudi 20. obletnico prvega predvajanja slovenske himne na olimpijskih igrah. 23. septembra 2000 so veslači Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec prejeli prve olimpijske zlate medalje – in zato je bil 23. september, ki sovpada z začetkom evropskega tedna športa, izbran kot idealen datum za športni dan Slovenije.

Olimpijske igre v Sydneyju 2000 so bile tudi prve igre, na katerih je sodelovala slovenska moška rokometna reprezentanca. Tam so se Slovenci uvrstili na osmo mesto. Reprezentanca se je od takrat uvrstila še na OI v Atenah 2004 in v Riu 2016,  največji uspeh pa dosegla prav v Riu, ko je po četrtfinalu zasedla šesto mesto.

Slovenija se bo borila tudi za uvrstitev na olimpijske igre 2020, ki bodo naslednje leto. Slovenska reprezentanca si je prislužila vstopnico za svetovno prvenstvo IHF za moške 2021 v Egiptu na podlagi njihovega polfinalnega nastopa na turnirju EHF EURO 2020 v začetku leta.

Prvi slovenski športni dan bo po vsej državi organiziral številne dejavnosti in organizirane prireditve.

“Naj bo to dan, ko bo vsak Slovenec in Slovenka s svojo telesno aktivnostjo izrazil odnos do športa, odnos do tiste družbene dejavnosti, ki ima številne pozitivne učinke: krepi zdravje, izobražuje, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo,” je povedal prvi ambasador športnega dneva v Sloveniji Luka Žvižej.

Komentarji