Zanesljiva zmaga za začetek drugega dela svetovnega prvenstva

Slovenske rokometašice so drugi del svetovnega prvenstva začele z zanesljivo zmago. Južno Korejo, sicer azijsko prvakinjo, ki že ima poletno vozovnico v olimpijski Pariz, so ugnale z 31:27 in tako napravile nov korak proti zastavljenemu cilju – mestu v kvalifikacijah za olimpijske igre.


Naslednji preizkus med svetovno elito Slovenke čaka ta petek, ko se bodo pomerile z Norvežankami. Obračun s sogostiteljicami letošnjega prvenstva – poleg Norveške tekmovanje gostota še Danska in Švedska – se bo začel ob 20.30. V nedeljo ob 18. uri sledi še dvoboj z Avstrijkami.

Izbranke selektorja Dragana Adžića so, potem ko so v predtekmovanju v skupini D premagale Islandijo (30:24) in Angolo (30:24), na zadnji tekmi v Stavangerju pa izgubile proti Franciji (27:31), uspešno začele tudi drugi del svetovnega prvenstva.

V Trondheim prinesle dve točki, Francija štiri. V tej skupini so slovenske tekmice poleg Korejk še Norveška in Avstrija, ki so v skupini C prav tako nastopale v Stavangerju. Norvežanke so v drugi del odnesle štiri točke, Avstrijke dve, Korejke pa so tako kot Angolke drugi del začele brez točk.

Po začetni nervozi, ko so zapravile prve tri napade, je Slovenkam zelo hitro steklo. Prvič so za dva gola vodile po golu Alje Varagić za 4:2, potem pa so le še stopnjevale. Z nekaj obrambami je k še bolj stabilni igri pomagala Maja Vojnovič, že do desete minute pa je prednost narasla na pet golov, potem ko je Tamara Mavsar dvakrat ušla tekmicam v pol nasprotni napad in obakrat zadela. Južni Koreji ni pomagala niti minuta odmora, pa tudi ne izključitvi na slovenski strani. Korejke so se sicer nekoliko približale (7:11 in 11:14), pri tem drugem izidu v 25. minuti je svoje igralke z minuto odmora umiril tudi slovenski selektor Adžić, kar je tudi prineslo rezultat, saj so Slovenke do konca prvega polčasa spet prišle do lepe prednosti petih zadetkov. Večji del drugega polčasa je kazalo, da bo Slovenija rutinsko pripeljala dvoboj do konca. Adžić je lahko na klopi sprva pustil tudi Ano Gros, saj so njene soigralke nadzorovale potek dvoboja in počasi višale naskok v dvomestne številke. Mavsar in Varagić sta tako do 41. minute že poskrbeli, da je bilo na semaforju +10 (26:16, 27:17).

Povsem gladko do konca le ni šlo. Sledilo je nekaj slabših minut, v katerih so Slovenke zgrešile nekaj metov in zapravile kakšen napad preveč. Korejke na drugi strani pa so začele topiti razliko, ob že prej razpoloženi Eun Hee Ryu – v prvem delu je dosegla osem golov – se je razigrala še Eunjoo Shin. V 55. minuti je tako vodstvo znašalo le še štiri gole (28:24). A v teh prelomnih trenutkih se je z dvema obramba izkazal Amra Pandžić, Mavsar je nato dosegla svoj deveti zadetek na tekmi, pa tudi Gros, ki jo je Adžić v odločilnih minutah spet poslal na igrišče, je bila uspešna s sedmih metrov. Nalet Koreje so Slovenke tako pravočasno ustavile (30:25), na koncu pa brez težav dvoboj dobile, končna razlika je bila +4.

Ryu je na koncu prišla do 12 zadetkov, najbolj razpoloženi v slovenski vrsti pa sta bili Mavsar z devetimi in Varagić s sedmimi goli.

VIR: RZS

Komentarji