Zdesetkana, a srčna Slovenija prek švicarskega kotla na SP

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na odločilni povratni tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2025 v Winterthurju po izvajanju sedemmetrovk premagala Švico z 38:34 (14:12; 33:34, 34:33). Slovenski rokometaši so redni del tekme dobili s 34:33 in si po streljanju sedemmetrovk priigrali 11. uvrstitev med svetovno elito.


Slovenski rokometaši so se v odločilen dvoboj za nastop na januarskem svetovnem prvenstvu v Winterthurju podali izjemno oslabljeni. Proti Švicarjem so lovili zadetek zaostanka, saj so v četrtek na prvi medsebojni tekmi v Kopru izgubili s 26:27.

Na povratni tekmi je za Slovence štela le zmaga. Neposredno pot med svetovno elito bi ji prinesla zmaga z vsaj dvema zadetkoma razlike. A Slovenci so po 60 minutah slavili le z golom razlike, ekipi pa sta tako za napredovanje izvajali sedemmetrovke. V teh so bili le uspešnejši Slovenci in si priborili novo vozovnico na mundial.

Slovenska reprezentanca je v Švici igrala še dodatno oslabljena. V primerjavi z zadnjim evropskim prvenstvom, na katerem je bila šesta, je zaradi poškodb manjkala kar šesterica ključnih igralcev. Ob Gašperju MargučuMihi ZarabcuMateju Gabru in Borutu Mačkovšku , ki so s seznama razpoložljivih igralcev odpadli že pred začetkom priprav, v Švico nista odpotovala še prvi vratar Klemen Ferlin in najboljši slovenski strelec na minulem EP Aleks Vlah.

Po dveh golih Blaža Blagotinška in uvodni obrambi Urbana Lesjaka so Slovenci prišli do zgodnjega vodstva z 2:0. Švicarji so v začetku tekme igrali brez vratarja in z igralcem več v polju, po napaki gostiteljev v napadu je tako prazen gol za prednost 4:1 zadel Staš Slatinek Jovičič.

Slovenci so na +4 pobegnili v 13. minuti, ko je za 8:4 uspešno sedemmetrovko izvedel Dean Bombač. Domači so še naprej igrali z igralcem več v polju in brez vratarja ter se približali na 6:8. V naslednjih minutah dvoboja pa je Slovenijo z kar nekaj dobrimi obrambami, vključno s sedemmetrovko, reševal Lesjak, Slovenci so po njegovi zaslugi ostali v rezultatski prednosti.

Slabih pet minut pred glavnim odmorom je tako slovenska prednost še vedno znašala tri gole. Vmes so se Švicarji sicer po sedemmetrovki Samuela Zehnderja približali na -1 (11:12), Slovenci pa so v zaključku prvega dela le ostali dovolj zbrani, da so v drugi polčas krenili z dvema goloma prednosti (14:12).

A po odmoru so Švicarji s prvim napadom spet prišli na gol zaostanka, nato pa hitro izenačili pri 15:15. Slovenci so sijajno hitro odgovorili z dvema goloma za vodstvo 17:15, a so se domači spet vrnili. Po izenačenem nadaljevanju so Slovenci prednost dveh golov obnovili po sedemmetrovki Bombača za 23:21.

Toda v 48. minuti so Švicarji poravnali na 26:26, takoj zatem pa prvič na dvoboju prišli v vodstvo po golu Lucasa Meisterja. Razbranil se je tudi domači vratar Jannis Scheidiger. V zadnjih deset minut sta ekipi še enkrat krenili izenačeni (28:28).

Tri minute pred iztekom tekme so Slovenci vodili z dvema goloma prednosti (33:31), tako je bilo tudi po golu Slatinka Jovičiča, preden so Švicarji tekmo popeljali v sedemmetrovke. A pri teh domači niso bili natančni, v prvih dveh serijah so zatresli okvir vrat, tako da so Slovenci po treh metih vodili s 3:1. Nato je na vrsto prišel Aleks Kavčič, zadel četrto zaporedno sedemmetrovko Slovenije in poskrbel za napredovanje Slovenije.

Bombač je bil z 11 goli najboljši strelec tekme, po šest sta jih dodala Slatinek Jovičič in Blaž Janc. Z desetimi obrambami se je danes izkazal tudi vratar Lesjak. Pri Švicarjih je sedem golov dosegel Manuel Zehnder.

Komentarji