Znani prvi tekmeci rokometašev med svetovno elito v Zagrebu

Slovenska moška članska rokometna reprezentanca je dobila prve tekmece na svetovnem prvenstvu, ki bo na sporedu v začetku prihodnjega leta. V skupini G v Zagrebu se bo uvodoma pomerila s Kubo, Zelenortskimi otoki in Islandijo.


Prva tekma 29. izvedbe svetovnega prvenstva slovenske rokometaše čaka v četrtek, 16. januarja proti Kubi, z vmesnim dnevom prenosa pa bosta sledila še obračuna z Zelenortskimi otoki in Islandijo. V drugi del prvenstva se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.

Slovenci bodo z velikim zanimanjem spremljali tudi razplete v drugi zagrebški skupini H, kjer bodo nastopale reprezentance Egipta, Hrvaške, Argentine in Bahrajna. Najboljši trojici skupin G in H se bosta namreč srečali v drugem delu, kjer vsako izbrano vrsto med 22. in 26. januarjem čakajo tri dodatne tekme. Iz novo formirane skupine s šesterico ekip se bosta v končnico, ki se bo začela s četrtfinalom (28. januar), uvrstili dve.

Slovenska reprezentanca bo v Zagrebu nastopala do vključno morebitnega polfinala, medtem ko bosta tekmi za medalje na sporedu v Oslu na Norveškem. 

“Tudi tokrat so po žrebu občutki nekoliko mešani. Že v skupini prvega dela nas čaka Islandija, ki je zelo zahteven in nevaren tekmec. Vemo, kaj Islandci pomenijo v rokometu. To bo borba za ponos in boljšo pozicijo pred nadaljevanjem tekmovanja. Verjamem, da nas bosta v drugem delu prvenstva pričakali reprezentanci Hrvaške in Egipta, ki sta prav tako izjemno dobri ekipi. Videli bomo, kaj nam bodo ti obračuni prinesli. Ostali tekmeci so premagljivi. Na prvenstvu bo potrebno iti tekmo za tekmo, korak za korakom,” je razplet žreba pospremil selektor Uroš Zorman.

Preostale skupine prvega dela prvenstva bodo gostili danski Herning, Poreč in Varaždin na Hrvaškem ter Oslo. V skupini A (Herning) bodo nastopale Nemčija, Češka, Poljska in Švica, v B (Herning) Danska, Italija, Alžirija in Tunizija, v C (Poreč) Francija, Avstrija, Katar in Kuvajt, v D (Varaždin) Madžarska, Nizozemska, Severna Makedonija in edina debitantka Gvineja, v E (Oslo) Norveška, Portugalska, Brazilija in ZDA ter v F (Oslo) Švedska, Španija, Japonska in Čile.

Slovenska moška reprezentanca je do slej med svetovno elito nastopila desetkrat. Najboljšo uvrstitev je zabeležila leta 2017 v Franciji, ko je osvojila bron. Nazadnje je na tekmovanju, ki sta ga gostili Poljska in Švedska zasedla 10. mesto in si s tem priborila mesto v kvalifikacijah za olimpijske igre.

Prvenstvo, ki ga bodo v začetku prihodnjega leta družno gostile Hrvaška, Danska in Norveška, bo za Slovence tretje zaporedno. Nanj so se uvrstili z uspešno prestanimi kvalifikacijami, v katerih so bili v prvi polovici maja boljši od Švice. Moška izbrana vrsta je sicer leto 2024 začela z odličnim šestim mestom na evropskem prvenstvu, v marcu pa uspešno opravila tudi kvalifikacijske boje za četrto uvrstitev na poletne olimpijske igre.

SVETOVNO PRVENSTVO 2025
PRVI DEL, SKUPINA G (Zagreb, Arena Zagreb)

 
1. krog, četrtek, 16. januar:
SLOVENIJA : KUBA
 
2. krog, sobota, 18. januar:
ZELENORTSKI OTOKI : SLOVENIJA
 
3. krog, ponedeljek, 20. januar:
SLOVENIJA : ISLANDIJA
Komentarji