Znanih 22 kandidatk za nastop na svetovnem prvenstvu

Predzadnji ponedeljek v novembru se bo v Ljubljani zbrala ženska reprezentanca in začela sklepne priprave pred odhodom na svetovno prvenstvo, ki ga bodo družno gostile Danska, Norveška in Švedska. Selektor Dragan Adžić je na priprave povabil 22 rokometašic.


Na seznamu črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi se nahajajo krilne igralke Ema AbinaNena ČernigojTamara MavsarMaja SvetikElena ErcegEma Marija Marković in Alja Varagić, zunanje igralke Ana AbinaEma HrvatinErin NovakTjaša StankoNuša FegicNina SpreitzerAna Gros in Barbara Lazović, krožne napadalke Manca JuričNataša LjepojaValentina Tina Klemenčič in Urša Zelnik ter vratarke Dijana ĐajićAmra Pandžić in Maja Vojnovič.

»Po lanskoletnem evropskem prvenstvu se reprezentanca ni več uspela zbrati v polni zasedbi. Na žalost Slovenija nima velikega nabora igralk, ki bi lahko enakovredno igrale na najvišji ravni. S štabom smo zato na preteklih zborih poskušali razpoložljivim igralkam dati čim več prostora in podpore, jih spodbuditi k dodatnemu delu v klubih, ter tako razširiti nabor,«je na četrtkovi novinarski konferenci dejal selektor Adžić in pristavil: »Menim, da smo uspeli zbrati najboljšo možno postavo igralk, ki je trenutno na voljo za igranje v slovenski reprezentanci.«

V primerjavi z lanskoletnim evropskim prvenstvom na spisku manjkajo štiri igralke. Branka Zec je zaključila rokometno pot, za premor od igranja pa se je odločila Tija Gomilar Zickero. Manjkali bosta še srednji zunanji igralki Elizabeth Omoregie, ki se po operativnem posegu na kolenu še ni vrnila na igrišča, ter Nina Zulić»Največja izziva nastopov na svetovnem prvenstvu bosta zagotovo odsotnosti Zulić in Omoregie. Prva bo manjkala zaradi družinskih razlogov, medtem ko je slednja v zadnjem obdobju naredila vse, da bi se lahko vrnila na rokometna igrišča, a se zadeve niso razpletle po željah,« je nadaljeval 53-letni trener in dodal: »Žal mi je, da se je Gomilar Zickero odločila za premor. Gre za sijajno mlado igralko, ki se je razvijala v vrhunsko rokometašico. Verjamem, da ji bo to uspelo v prihodnosti.«

Za zapolnitev vrzeli na mestu srednje zunanje igralke, kjer sta trenutno na voljo le Fegic in Spreitzer, selektor že ima potencialne rešitve. Na tem mestu v določenih kombinacijah vidi Černigoj z levega krila, kapetanko Gros ter levi zunanji igralki Hrvatin in Stanko. Prvi imata sicer v zadnjem obdobju nekaj težav s poškodbami. »Černigoj ima težave z ramenom, Ana Gros pa z zadnjo stegensko mišico. Naša kapetanka je izpustila zadnjih nekaj tekem svoje ekipe, saj dela vse, da bi bila nared za nastop na svetovnem prvenstvu,« o dodatnih težavah izbrane vrste spregovori Adžić.

Reprezentanca bo priprave v Ljubljani začela v ponedeljek, 20. novembra, prvič v polni postavi pa trenirala dan za tem, ko se ji bodo priključile še igralke, ki bodo tekom vikenda igrale v evropskih tekmovanjih. »Verjamem, da se bomo v Ljubljani zbrali motivirani, v skupnem času še okrepili samozavest za pomembne tekme svetovnega prvenstva in nato tam napravil dodaten korak proti končnemu cilju,« nadalje razmišlja slovenski selektor, ki ne odstopa začrtane poti.

»Na prvenstvu bomo nastopili bomo zelo oslabljeni, a verjamem, da smo sposobni igrati dobro in doseči cilj, to je uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre,« je še povedal in v isti sapi dodal: »Za dosego cilja bo morala ekipa igrati nad svojimi zmožnostmi, a verjamem, da bomo letvico maksimalnih zmožnosti dvigovali dan za dnem ter da bo slovenska rokometna javnost lahko uživala v borbenih in dobri igri naše ekipe.«

Na pot proti severu se bodo podale zadnji torek v novembru. V prvem delu tekmovanja bodo nastopale v skupini D v norveškem Stavangerju. Uvodoma se bodo v četrtek, 30. novembra ob 18. uri pomerile z Islandijo, po dnevu premora ob 15.30 sledi obračun z afriško prvakinjo Angolo, v ponedeljek, 4. decembra ob 21. uri pa še s polfinalistko zadnjega evropskega prvenstva, Francijo.

V drugi del tekmovanja bodo napredovale tri najboljše reprezentance skupine. Te si bodo v Trondheimu zagotovile tri dodatne tekme z najboljšo trojico skupine C (Norveška, Južna Koreja, Grenlandija in Avstrija). V končnico, ki se bo začela s četrtfinalom, bosta napredovali dve najboljši reprezentanci skupine drugega dela.

VABLJENE ROKOMETAŠICE NA PRIPRAVE PRED SP

Rokometašica igralno mesto Rojena klub
Ana Abina leva zunanja 1997 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina levo krilo 1999 RK Krim Mercator
Nena Černigoj levo krilo 2004 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Dijana Đajić vratarka 2004 RK Krim Mercator
Elena Erceg desno krilo 2006 RK Krim Mercator
Nuša Fegic srednja zunanja 1998 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ana Gros desna zunanja 1991 Györi Audi ETO KC (MAD)
Ema Hrvatin leva zunanja 2000 BSV Sachsen Zwickau (NEM)
Manca Jurič krožna napadalka 1995 RK Krim Mercator
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 SCM Ramnicu Valcea (ROM)
Ema Marija Marković desno krilo 2003 ŽRK Z’dežele
Tamara Mavsar levo krilo 1991 RK Krim Mercator
Erin Novak leva zunanja 2002 Várda Kézilabda KFT Kisvárda (MAD)
Amra Pandžić vratarka 1989 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 RK Krim Mercator
Nina Spreitzer srednja zunanja 1998 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 ATV Trofaiach (AVT)
Alja Varagić desno krilo 1990 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 RK Krim Mercator
Urša Zelnik krožna napadalka 1997 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
ŠTAB REPREZENTANCE
   
Dragan Adžić selektor
Branka Mijatović pomočnica selektorja
Marko Mrak trener za telesno prirpavo
Aljaž Pavlič trener vratark
Miha Krevs terapevt
Daša Tomat terapevt
Tina Rogej tehnična vodja
Urban Brulc zdravnik
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
Mateja Kavčič odnosi z javnostmi
Anja Frešer vodja reprezentance
Komentarji