Zorman: “Črnogorci so pred kratkim zamenjali selektorja, a drastičnih sprememb zaradi tega ne pričakujem”

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v jesenskem terminu kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Nemčiji 2024 premagala Kosovo in BiH, v zimskem pa sta pred njo dve tekmi proti Črni gori. Prva bo v četrtek ob 18. uri v Podgorici, druga pa v nedeljo ob 18.30 v Kopru.


Pred izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana je prva akcija po svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem. Na januarskem mundialu so premagali Poljsko, Savdsko Arabijo, Iran in Črno goro, po porazih proti rokometnim velikanom iz Francije in Španije pa zasedli končno deseto mesto v konkurenci 32 reprezentanc.

Slovenske rokometaše ta teden čaka najtežja ovira na poti do EP med 10. in 24. januarjem prihodnje leto v Nemčiji. Štiri točke na dveh tekmah bi jim prinesle nastop na zaključnem turnirju stare celine, v primeru manjšega točkovnega izkupička pa bi odločitev o napredovanju padla v spomladanskem terminu, ko jih čakata še dve tekmi. Tedaj se bodo najprej 27. aprila v Cazinu pomerili z BiH, tri dni kasneje pa v Velenju gostili Kosovo.

Po dveh tekmah sta Slovenija in Črna gora zbrali po štiri točke, Kosovo in BiH pa sta brez njih. Na EP se bodo uvrstile prvo- in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin ter še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Ljubljančan na klopi Slovenije na bližnjih tekmah ne bo mogel računati na nosilca igre iz madžarskega Szegeda. Manjkala bosta srednji zunanji Dean Bombač in levi zunanji igralec Borut Mačkovšek, tako da je Zorman naknadno poklical organizatorja igre nemškega Kiela Miho Zarabca, ki je manjkal na zadnji akciji na Poljskem in Švedskem.

Slovenija je na zadnji medsebojni tekmi pred dvema mesecema v Krakovu zanesljivo premagala Črno goro z 31:23, v slovenskem taboru pa se zavedajo, da je pred njimi povsem nova zgodba.

Uroš Zorman, selektor: “Črnogorci so pred kratkim zamenjali selektorja, a drastičnih sprememb zaradi tega ne pričakujem. Po dveh treningih nihče ne more veliko spremeniti v sistemu igre. Najbolj pomembno bo, da moji varovanci na naslednjih reprezentančnih akcijah nadaljujejo pot, ki smo jo začrtali na Poljskem. V naši ekipi so določene kadrovske spremembe, a vsak nov igralec se bo moral prilagoditi reprezentanci ter našemu sistemu igre in ne obratno,” je še dodal Zorman.

Jure Dolenec, kapetan: “Evropske kvalifikacije imajo povsem svoje zakonitosti, v preteklosti so tudi najboljše reprezentance ostale praznih rok v Črni gori ali Severni Makedoniji. V tovrstnih kvalifikacijah so vedno možna presenečenja. Pred nami sta tekmi z motivirano reprezentanco in novim selektorjem, ki bo imel v primerjavi z našo zadnjo medsebojno tekmo na voljo tudi pet nosilcev igre, ki so manjkali v Krakovu. Obe tekmi sta izjemno pomembni in dobro vemo, kaj nam prinašata. Naš cilj je, da zmagamo na obeh, a enako razmišljajo tudi v črnogorskem taboru. V teh dveh dneh priprav se bomo skušali čim bolje pripraviti na zelo zahtevni tekmi.” 

Svoja pričakovanja pred dvobojem s Črno goro je razkril tudi povratnik v izbrano vrsto, Miha Zarabec“Za nas bo to resen test. Z novim trenerjem in mlado ekipo bodo zagotovo hoteli vsiliti svoj slog rokometa in ne bo enostavno. Sam proti Črni gori ciljam na zmago.”

Slovensko moštvo se je v Podgorico, kjer bo opravilo večerni trening v sredo in jutranjega v četrtek, odpravilo v sredo dopoldne. Po petkovi vrnitvi v Slovenijo se izbrana vrsta seli na Obalo, kjer nastanjena do nedeljskega obračuna v Kopru.

 

Četrtek, 9. marca, ob 18.00 (Podgorica, Črna gora):
ČRNA GORA : SLOVENIJA

Nedelja, 12. marca, ob 18.30 (Arena Bonifika, Koper):
SLOVENIJA : ČRNA GORA

 

KANDIDATI ZA NASTOP NA TEKMI PROTI ČRNI GORI

Igralec Igralno mesto Rojen Klub
Jože Baznik vratar 1993 USAM Nimes Gard (Francija)
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 FRISCH AUF! Göppingen (Nemčija)
Miha Zarabec srednji zunanji 1991 THW Kiel (Nemčija)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 GOG Håndbold (Danska)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 LH Limoges handball (Francija)
Jernej Drobež krožni napadalec 2000 Gorenje Velenje (Slovenija)
Nik Henigman levi zunanji 1995 Saint-Raphaël Var Handball (Francija)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 Rhein-Neckar Löwen (Nemčija)
Blaž Janc desno krilo 1996 FC Barcelona (Španija)
Urh Kastelic vratar 1996 TBV Lemgo Lippe
Grega Krečič desni zunanji 1996 KK Csurgoi (Madžarska)
Tilen Kodrin levo krilo 1994 VfL Gummersbach (Nemčija)
Urban Lesjak vratar 1990 RK Eurofarm Pelister (Severna Makedonija)
Domen Makuc srednji zunanji 2000 FC Barcelona (Španija)
Tadej Mazej levo krilo 1998 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Domen Novak desno krilo 1998 HSG Wetzlar (Nemčija)
Rok Ovniček srednji zunanji 1995 HBC Nantes (Francija)
Staš Slatinek Jovičić levo krilo 2000 Trimo Trebnje (Slovenija)
Aleks Vlah srednji zunanji 1997 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Stefan Žabić krožni napadalec 1999 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Komentarji