Adamčič: Skupni treningi v dvorani so ključni za razvoj in napredek mladih športnikov

Epidemija koronavirusa je mladim športnikom zaustavila treninge, tekme in predvsem druženje s sovrstniki. Tako so že slaba dva meseca in pol prikovani na treninge prek računalnikov. A za mlade športnike, ki jim je to del vsakodnevne aktivnosti to zagotovo ni način na katerega bi se razvili.


Trenutno situacijo je komentiral profesor športne vzgoje ter trener starejših dečkov pri MRK Krka Iztok Adamčič. “Po najdaljšem premoru otrok, ki so v rednem trenažnem procesu in so navajeni štiri do petkrat tedensko trenirati, se odsotnost treningov zelo pozna. V času poletnih počitnic, ko nimajo treningov, otroci svoj čas večinoma preživijo na zraku in so aktivni. V času korone pa so večinoma doma pred računalnikom, tako se jim tudi osnovne motorične sposobnosti ne razvijajo, kar je v njihovi starosti, sploh pa v obdobju pubertete, ključnega pomena za njihov osebni in športni razvoj. Treningi so zato zelo pomembni tako iz socialnega in športnega vidika. S treningi na daljavo in nalogami jih skušamo vsaj malo spodbuditi za delo in vadbo, vendar to še zdaleč ni isto, kot vodeni treningi, predvsem pa manjka socialna komponenta. Od igralcev se pričakuje, da bodo ohranili vsaj neko osnovno pripravljenost, glede igralnosti in tehnike pa bo potrebna čimprejšnja vrnitev na igrišče”.

Tako Adamčič kot vsi njegovi trenerski kolegi upajo, da se bodo lahko mladi čimprej vrnili v športne dvorane k treningom in preživljanju s športom.

FOTO in vir: MRK Krka

Komentarji