Ali bi Maribor izpadel v drugih državah?

V zadnjem času se ogromno govori okoli tega, kako na nešporten način zaradi interesov posameznikov, želijo nekateri obdržati RK Maribor Branik v 1. ligi NLB. Dejstva so jasna in že mnogokrat “prežvečena” – tudi v javnosti. A za namen tega prispevka jih pustimo ob strani in poglejmo, kakšna usoda bi doletela mariborski klub, če bi nastopal v državah, ki veljajo za evropske rokometne velesile.


Seveda poleg Maribora ne smemo pozabiti tudi Izole, ki je zasedla zadnje mesto in je trenutno v povsem enakem položaju kot mariborski Branik – na mestu za izpad, v kolikor bi bila sezona odigrana do konca.

HRVAŠKA

Najprej se obrnimo na našo južno sosedo. Hrvati so se odločili razveljaviti letošnje tekmovanje. To pomeni, da se rezultati ne upoštevajo, prehodov med ligami ni, prvenstvo se začne naslednjo sezono znova, kot da letošnje sezone ne bi bilo. Tisti klub, ki je bil na začetku letošnje sezone v 1. ligi, bo v njej igral tudi v naslednji sezoni, tisti, ki je bil ligo nižje, bo tam ostal. Po tem scenariju Maribor in Izola naslednjo sezono igrata v 1. ligi. 

NEMČIJA

Nemčija je ena izmed rokometnih dežel, ki velja za “meko” rokometašev. Odločili so, da se ekipe, ki so na mestih za napredovanje, uvrstijo ligo višje, ekipe, ki so na mestih za obstanek pa ne izpadejo. Torej, Maribor in Izola ostaneta v 1. ligi.

FRANCIJA

Podobna usoda bi Maribor in Izolo doletela tudi v Franciji. Tako kot Nemčija, bo tudi Francija širila lige. V naslednji sezoni bo v francoski 1. ligi nastopalo 16 ekip – nobena ne izpade, naprej se uvrstita 2 najboljši iz 2. lige. 

ŠPANIJA

Vodstvo španskega tekmovanja je obenem odločilo, da letos iz prve lige ne bo izpadel noben klub, iz druge lige pa se bosta vanjo uvrstili vodilni ekipi, tako da bo imela najmočnejša španska liga v naslednji sezoni 18 članov, kar pa morajo potrditi še na junijski skupščini zveze. Maribor in Izola bi tudi v Španiji naslednje leto igrala v 1. ligi.

Sklep pregleda močnejših evropskih lig je jasen. Hrvati sicer malce odstopajo od povprečja, a kljub temu nihče ne izpade. Španija, Francija in Nemčija pa pošiljajo jasno sporočilo slovenskim rokometnim funkcionarjem. 

FOTO: RK MARIBOR BRANIK

Komentarji