Ali je Bombač namignil na konec reprezentančne kariere?

Za Deanom Bombačem je evropsko prvenstvo, ki se ga bo gotovo spominjal z mešanimi občutki. Po eni strani je prevzel vlogo motorja in prve violine reprezentance, torej vlogo ki si jo je tako dolgo želel. Po drugi strani pa je Slovenija prvenstvo končala na nehvaležnem četrtem mestu, prav Bombač pa je bil med tistimi, ki si je močno želel medalje. V intervjuju za Delo je predstavil svoj pogled na švedsko izkušnjo, se ozrl na kvalifikacije za olimpijske igre in tudi prihodnost onkraj Tokia, ki pa bi morda že lahko pomenila izbrano vrsto brez prisotnosti Primorca.


Bombač je v Delu najprej primerjal poraza proti Španiji in Norveški. Ali je bila težja noč po polfinalnem porazu, ali tista po porazu za tretje mesto? “Težja je bila po Španiji, vsaj zame. Po Norveški se je vse skupaj končalo, ne moreš več nazaj. S fanti smo se družili, šli ven v življenje. Si čestitali za četrto mesto in si zastavili nov cilj, to so olimpijske igre,” je odgovoril Bombač, ki pa izkušnjo s prvenstva vseeno ocenjuje kot zelo pozitivno. “Lahko jo ocenim samo kot odlično. Kar smo storili, od nas pred prvenstvom ni nihče pričakoval. Na koncu smo izgubili od dveh v tem trenutku boljših reprezentanc.”

Po SP 2017 in EP 2018 je prvenstvo na Švedskem pomenilo pravi preporod za Dean Bombača. Končno mu je bila dodeljena tudi glavna vloga na igrišču, česar je rokometaš Szegeda še kako vesel. “To mi ustreza, Ljubo (Ljubomir Vranješ, selektor; op. p.) in Uroš Zorman (pomočnik) sta imela zaupanje vanje. Jaz sem na vsaki tekmi dal svoj maksimum. Nikoli se nisem vdal, tako kot se ni nihče med nami. Tudi na zadnji tekmi ne. Kar se mene tiče, bi lahko določene tekme drugače odigrali, ampak bilo je tako, kot je bilo,” je bil kritičen Bombač, ki niti za svojo, v izločilnih bojih nekoliko slabšo igro, ne išče izgovorov. Hkrati poudarja, da je bila Slovenija na katerih igralskih položajih nekoliko podhranjena. “V Göteborg smo vsi prišli sveži, Ljubo je rotiral mene in Miho (Zarabca), ki sva motorja ekipe, zato nisva bila utrujena. Zato pri naju ni izgovora, če sva kdaj odpovedala. Drugače pa je bilo pri drugih, tekme se nabirajo. Na žalost v obrambi nihče ne more dostojno zamenjati Boruta Mačkovška in Blaža Blagotinška, sta stebra in samo ona lahko igrata na tako vrhunski ravni, saj ni bilo Mateja Gabra. To nas je ubilo. Pa tudi, da se je Darko Cingesar poškodoval takoj na začetku. Moramo biti realni in se sprijazniti, da nimamo 20 igralcev, ki lahko igrajo na vsaki poziciji v obe smeri. To je naša realnost, mislim, da je Ljubo opravil vrhunsko delo v položaju, v katerem se je znašel.”

Aprila bodo na sporedu kvalifikacije za letošnje OI, ki bodo na sporedu v Tokiu, svojo priložnost za olimpijski nastop pa bo iskala tudi naša reprezentanca. Slovenija si je namreč na evropskem prvenstvu priborila nastop v kvalifikacijah, ki bodo potekale v Berlinu. “Če tam ne bomo šli naprej, potem nismo ničesar storili na tem EP,” poudarja Bombač. “Pričakovanja so enostavna, uvrstitev na OI. Vemo, da bo za to skoraj nujno premagati Švede. A če smo jih premagali v Göteborgu, potem jih lahko tudi v Berlinu. Tam bo vse v naših rokah, ko se bomo spet videli s fanti čez dobra dva meseca, bomo morali biti pravi, da gremo poleti v Tokio.” Olimpijske igre so tako gotovo prvi cilj štiriletnega selektorskega mandata, ki ga je dobil Ljubomir Vranješ, s čimer se strinja tudi Bombač. “Korak za korakom. Prve so tukaj olimpijske igre, vsaj zame, po tem se bom odločil, kako in kaj naprej. Vse bo odvisno od pogovorom med nami in z mojo družino,” je povedal Bombač in seveda sprožil avtomatično vprašanje o nadaljevanju njegove igralske kariere. Se bo po morebitnem nastopu na OI poslovil? Takrat bo štel 31 let. “Po tem ciklu se bodo morale določene stvari postaviti, štiriletno obdobje je dolgo, nisem več najmlajši. Na naslednji olimpijadi (Pariz 2024) bom že pri 35. Mogoče bi veljalo vpeljati mlajše. Se bo treba pogovoriti,” je odgovoril eden boljših slovenskih posameznikov iz EP-ja na Švedskem.

V nadaljevanju Delovega intervjuja se je strinjal, da seveda obstaja možnost, da bo kariero v izbrani vrsti nadaljeval tudi za jesen svoje kariere, podobno kot je to storil sedanji pomočnik selektorja, Uroš Zorman. Verjetno je Bombačeva končna odločitev močno odvisna od morebitne uvrstitve na OI in rezultata, ki bi ga tam Slovenija dosegla.

FOTO: Nebojša Tejić/kolektiff

Komentarji