Aljoša Bertok: “Navijačev ne zamenjamo za nič!”

Pred začetkom nove rokometne sezone smo poklepetali s predsednikom koprskega rokometnega kluba, z gospodom Aljošo Bertokom. RD Koper 2013 je v lanski sezoni, torej v sezoni 2017/2018 zasedel odlično ali pa nehvaležno 4. mesto na lestvici 1. NLB Leasing lige, kako na to gledajo v klubu in kaj lahko pričakujemo od kluba v prihajajoči sezoni, pa si lahko preberete v nadaljevanju.


Pred samim začetkom sezone na hitro reciva tudi par besed o samih medijih, prenosih in podpori slovenskega rokometa.

Sama medijska podpora rokometa ni najboljša. Nekateri mediji, ki so bili včasih zelo dejavni na tem področju, so  v zadnjem času kar zmanjšali svoje objavljanje, npr. SIOL, celo na MMC-ju zasledim zelo malo objav. RZS pa se vsekakor trudi, da bi situacijo izboljšala. Letos se nam obetajo prenosi tekem na RTV SLO 2, vsako kolo vsaj ena tekma, tako da mislim, da bo tudi RTVju interesu, da bolje poročajo o dogajanju tudi na rokometnem področju.

Vem, da smo že pred začetkom nove sezone, ampak vseeno se malo dotakniva tudi lanske. Videli smo kar uspešno sezono koprskega kluba, zdaj pa me zanima, kako vidite vi ta uspeh oz. kakšno je vaše mnenje o pretekli sezoni, tako rezultatsko kot tudi sam napredek ekipe.

Za nas je bila prejšnja sezona res nekaj posebnega, kot mlad klub smo se tudi prvič soočili z zamenjavo trenerja. Veliko presenečanje za vse je bilo, ko smo se za sodelovanje dogovorili z Veselinom Vujovićem. Naša pričakovanja so bila velika, pričakovanja ostalih pa verjetno še večja. Sezona je bila zelo zanimiva, od takega človeka smo se ogromno pozitivnega naučili. Dejstvo je, da je Veselin izkusil že čisto vse situacije na vseh nivojih, tako kot igralec in kot trener. Samega rezultatskega preskoka nismo naredili, torej ponovno smo osvojili 4. mesto. Kljub temu pa smo končno premagali Velenje, točko smo prvič vzeli tudi Celju in uspelo se nam je uvrstiti v skupinski del v Pokalu EHF. To so tri pozitivne zadeve prejšnje sezone.  Igra in rezultati so skozi sezono veliko nihali. Nismo uspeli prikazati neke konstantne igre, ki bi nam omogočala višjo uvrstitev. Nekaj točk smo zapravili tudi proti slabšim ekipam, ki jih seveda ne bi smeli. Če bi letos imeli predlanske točke, bi bili na koncu drugi, dosegli pa smo jih 11 manj.

Že ker ste omenili selektorja Veselina Vujovića – kljub vsem ponudbam se je odločil, da pride v Koper. Zanima me, kako so igralci gledali na njegov prihod v Koper.

Na začetku je sigurno bilo neko strahospoštovanje. Prišla je oseba z neko karizmo, z “jezikom, ki te prevzame”. Dejstvo je, da je Veselin mojster v tem, kar počne. Videlo se je njegovo veliko rokometno znanje, bil je tudi izredno zahteven, saj je na treningih zahteval izredno inteziteto. Sigurno so fantje potrebovali nekaj časa, da so se navadili na njegov sistem dela. Mogoče so bili v prvem obdobju v nekakšnem krču in so pričakovali, da bo tekme reševal on. Prav tako pa je tudi Vujo rabil kar nekaj časa, da se je privadil na takšen stil igralcev, na mladino, na igralce, ki še dozorevajo. V drugem delu, v tistem črnem mesecu februarju, ko smo imeli ogromno poškodb, zdelala pa nas je tudi viroza, ko smo bili prisiljeni tudi tekme prestaviti, takrat smo potem tudi zapravili priložnost, da bi bili višje na lestvici. Samo končnico smo potem začeli zelo dobro, na koncu pa spet malo popustili.

Verjetno je bila tudi sama prisotnost selektorja povod za to, da so kar štirje koprski igralci dobili priložnost v slovenski rokometni reprezentanci.

Nekateri so to priložnost dobro izkoristili, nekateri bi jo lahko bolje, verjamem pa, da je to igralcem za naprej zelo koristilo, tako na osebnem kot na kariernem področju.

Menite, da glede na to, da sta v celotni sezoni malo bolj izstopala Adam Bratkovič in Aleks Vlah, da so se ostali igralci zanašali predvsem na njiju?

Niti ne, ne bi rekel popolnoma tako. Dejstvo je, da je Adam po malo slabšem začetku kasneje svojo formo zelo dvignil in je bil s tem tudi on na meji vpoklica v A reprezentanco. Ne bi pa rekel, da so se ostali zanašali na to. Dejstvo pa je, da sta to dva igralca, ki imata velik potencial in sta ga v tej sezoni dobro izkoristila. Mislim, da je imel tukaj v srednjem delu sezone pomembno vlogo tudi Tilen Sokolič, ki pa je proti koncu malo popustil. Tudi Žiga Smolnik je tu odigral zelo solidno sezono, Krečič ravno tako, ko je bil zdrav, je dal svoj velik doprinos ekipi.

Lahko bi rekli, da je rokomet v Kopru ponovno dvignil na visok nivo.

Ja, sigurno, mi smo že tretje leto zapored osvojili 4.mesto. Pomeni, da smo v nekem širšem vrhu slovenskega rokometa, da imamo neko konstanto rezultatov. Normalno je, da si v klubu želimo več, tudi igralci si želijo več, prav tako navijači, vse pa je odvisno od nas in od igrišča. Če bomo uspešni na igrišču, potem verjamem, da bo tudi več publike, večje zanimanje, več sponzorjev.

Kakšna so pa kaj pričakovanja v novi sezoni?

Pričakovanja so vsekakor visoka. Z Ribnico smo si v nekem rivalstvu tri leta, vedno so malo pred nami. Letos so sicer ostali brez Nika Henigmana, ampak to ne pomeni, da bodo slabši. Verjamem, da imamo priložnost, da se z njimi kosamo. Velenje je na papirju naredilo korak nazaj. Sicer se zadnje čase kar krepi, mislim, da vseeno ne bo toliko slabša ekipa, kot je na začetku kazalo. Krepita se tudi Maribor in Dobova, tako da bo borba zelo velika. Menim, da bo med ekipami, ko bodo zasedale prvih 6 mest na lestvici zelo majhna razlika v točkah. Celje pa vsekakor ostaja še naprej korak pred ostalimi s svojimi izkušnjami, politično močjo in vplivom, tako da bo Celjane res težko ogroziti v naslednji sezoni.

V klub sta do sedaj prišli dve novi okrepitvi – vratar in trener. Pričakovanja?

Mirza je bil pri nas na preizkušnji že v aprilu. Takrat je naš strokovni štab ocenil, da je primeren za našo ekipo. V pretekli sezoni smo imeli med vratarji izredne spremembe. Člana ekipe nista več Blaž Vončina in Jure Vran, tako da smo v drugem delu sezone imeli samo Kocjančiča in Thomasa Postogno, ki pa se nam je pridružil šele v drugem delu. Poškodbam sta podlegla tudi onadva, tako da smo res imeli izjemne težave na področju vratarja. Vsekakor smo rabili eno okrepitev med vratarji. Verjamem, da bo Mirza opravičil pričakovanja.

Ampak lahko še vedno računamo, da bo v vratih prvo mesto zasedal Thomas Postogna?

Jaz mislim, da tu tudi Martin zelo dobro napreduje. Sicer je še zelo mlad, ampak znano je, da vratarji dozorijo dosti kasneje. Ni veliko vrhunskih mladih vratarjev, ker se tu potrebne dolgoletne izkušnje. Thomas je sicer zelo dober fant, polen energije in volje do rokometa. Mirza je v svojem klubu, v bosanski ligi, dokazal, da je dober vratar, ampak zdaj prihaja v zahtevnejšo ligo. Mislim, da bo med vratarji konkurenca in borba kar močna. Tisti, ki bo v boljši formi in se bo bolj izkazal bo tudi dobil priložnost.

Torej, menjava na trenerski poziciji. Razhod z Veselinom je bil sporazumen?

Ja, razhod je bil sporazumen. Odločitev ni bila lahka, je pa bila obojestranska, od nje pa je bilo odvisno več faktorjev. Eden izmed faktorjev je bil sigurno tudi finančne narave. Razmere so kazale, da v naslednji sezoni trenerju ne bi mogli omogočati enak standard, kar pa pomeni, da tudi samo zadovoljstvo trenerja ne bi bilo pravo. Smatramo, da je on odličen trener v okolju, ki mu nudi idealne pogoje. Mi pa smo vedno trdili in vedno bomo, da ne bomo delali korakov, ki si jih ne moremo privoščiti, saj ne želimo pripeljati kluba v nek riziko obstoja. Vsekakor pa je bilo iz njegove strani zaznati željo po obstanku v naši ekipi.

Kaj pa pričakujete oz. lahko pričakujemo od novega trenerja, Petra Mičovića? Bo nadaljeval po Veselinovi poti ali se bo lotil kako drugače?

On dobro pozna našo ekipo, saj je domačin in si je ogledal večino naših tekem. Pozna igralce, pozna njihove karakteristike, prednosti in slabosti. Pozna tudi sam stil igre, ki smo ga v teh letih gojili. Iz pogovora z njim je bilo razvidno, da bodo spremembe postopne, nekaj bo tudi ohranil, poskušal pa jih bo nadgraditi tudi z odtenkom hitrejše igre. Stavi pa tudi na željo in voljo samih igralcev, kar pa je zanj tudi osnova. Verjame, da se lahko s pravilnim pristopom marsikaj nadoknadi. Mičo je opravil tudi z vsemi igralci kratke individualne razgovore. Je zelo navdušen in nestrpno pričakuje začetek priprav. Prej smo imeli enega izredno izkušenega trenerja, zdaj pa smo se odločili, da damo priložnost nekomu, ki se šele dokazuje. V mlajših kategorijah je kot trener dokazal že ogromno, izkazal se je pa tudi na svoji igralski poti. Smatramo, da je to trenutno pametna poteza, verjamem, da mu bodo fantje sledili, vem da bodo tudi oni potrebovali nekaj časa, da se navadijo na spremembo, da začutijo to njegovo energijo in željo, ki jo je nam že pokazal. Že na samem začetku imamo zelo zahteven razpored tekem, ampak nas to ne sme ustrašiti. Že takoj na začetku nas čaka prva evropska tekma pokala EHF, takoj za tem pa sledijo tekme s Celjem, nato Mariborom, Ribnico in Velenjem.

Že ko sva se malo dotaknila tudi evropskih tekem, lahko pričakujemo kakšen korak naprej?

Slovenija, kot država, je letos nazadovala na lestvici EHF, tako da imamo letos v sami ligi prvakov le eno ekipo, v EHF pokalu pa začenjamo že v 1. krogu (lani smo začeli šele v 3). Pot do lanskega rezultata bo vsekakor težja, pa tudi sam žreb nam ni bil ravno naklonjen – dobili smo predlanske udeležence lige prvakov, desetkratne švicarske prvake, ki so se tudi letos zelo okrepili. Vsekakor pa je vse odvisno od nas, če bo šlo, bo, če ne, pa pomeni, da je bil nasprotnik boljši.

Že ko smo v obdobju mladinskega evropskega prvenstva – v mladinski reprezentanci ni nobenega Koprčana, je tako?

Ne ni, letnik 1998 in 1999, ki so nosilci te mladinske generacije, je pri nas slabše zastopana, tako da drži, da ni med njimi nobenega predstavnika. Imamo pa Primorca Makuca za katerega držimo pesti in seveda za celotno ekipo. Verjamem, da so dobri rezultati na vseh nivojih koristni za celoten slovenski rokomet.

Na koncu pa lahko rečeva še eno o navijaški skupini 12. Kopra. Sicer ne toliko številčna ekipa, ampak mislim, da je Koprskim rokometašem kar zvesta.

Jih ne zamenjamo za nič! Ko govorim o njih lahko govorim samo o superlativih. To so izredno dobri in zanesljivi navijači, ki so z nami že od prve tekme. Naj samo spomnim na avgust 2013, ko smo začeli to avanturo. Takrat smo imeli prvo pripravljalno tekmo na Škofijah (Bonifika je bila takrat zasedena). Brez vsakršnega oglaševanja se je na tekmi zbralo preko 200 gledalcev, med njimi je bilo 30 članov 12. Kopra, ki so z bobni pospremili prvo tekmo tega novega kluba. Oni so z nami na vseh tekmah, tudi na gostovanjih in ko rečem, da je kar nekaj točk na koncu sezone njihovih, tega ne mislim kar tako, ampak to dejansko drži.

Za konec pa, se mogoče obeta še kakšna sprememba v klubu? Na igralskem in kadrovskem področju?

Naj tu povem še kot zanimivost, da smo na začetku junija izpeljali občni zbor, kjer je stara uprava dobila nov mandat. V upravo smo vključili še Andreja Grandiča in Edija Grbca, ostajamo pa jaz, Simon Maučec in Vianej Višnjevec. Odločili smo se tudi, da iz uradnega imena izbrišemo letnico 2013. Ta nam je bila določena iz strani upravne enote, ko smo društvo registrirali, da ne bi prišlo do mešanja med starim in novim klubom. Zdaj mislim, da je vsem jasno kdo smo in smo se odločili, da predstavljamo koprski rokomet in nadaljujemo tradicijo prejšnjega kluba. V veliki večini so z nami še trenerji in igralci, ki so rasli s prejšnjim klubom, zato smo se tudi odločili, da to letnico tudi zbrišemo iz uradnega imena. Kakšnih večjih sprememb v igralski zasedbi ne bo, zna pa se zgoditi, da bomo dali v ekipo kakšnega mladinca, ki bo v kratkem trkal na vrata članske ekipe. V sami organizaciji kluba pa načrtujemo še koga priključiti, saj postajamo veliki in je potrebna še kakšna dodatna roka oz. glava.

Torej, če sem prav razumela, ostaja ime RD Koper, je tako? Ni pričakovati še nobenega večjega sponzorja, ki bi si zaslužil mestu v samem nazivi kluba, tako kot je bil pred tem Cimos?

Ne, trenutno na žalost tega ni. Seveda delamo na tem. Naj pa pri našem delovanju izpostavim dve večji pravni osebi, in to je Mestna občina Koper, ki nam z županom stoji ob strani že od samega začetka  in Zavarovalnica Sava, ki ji tudi gre velika zahvala, ker to ni lokalno podjetje, ampak je vseslovensko, ki že od samega začetka verjamejo v naš projekt. Verjamem pa, da smo vsem našim sponzorjem z rezultati vrnili to zaupanje in bodo z nami ostali še naprej. Drugače pa bi ob tej priliki povabil k sodelovanju vsa podjetja, ki verjamejo v našo zgodbo, zgodbo, ki stoji na trdnih in pozitivnih temeljih, da se nam pridruži in skupaj dosežemo še boljše rezultate.

 

Gospodu Aljoši Bertoku se najlepše zahvaljujemo za sodelovanje, fantom RD Koper pa želimo čim bolj uspešno sezono, ki že trka na vrata.

 

Pripravila: Manja Fišter
FOTO: Matia Ščukovt

Komentarji