FLORIJANI: “ENKRAT ZA CELE, VEDNO ZA CELE!”

Društvo navijačev RK Celja Pivovarne Laško, Florijani, je bilo ustanovljeno leta 1993, ko se je manjša skupina rokometnih privržencev odločila, da bi skupno navijali na prihajajoči tekmi. Od takrat naprej se je število članov navijaške skupine samo še povečevalo ter kmalu doseglo magično mejo 200-ih članov. Danes so v velikem številu aktivni na vseh domačih tekmah državnega in evropskega prvenstva, nekateri pa so aktivni tudi na vseh ostalih gostovanjih doma in v tujini.


Kot smo že omenili, sami začetki ustanovitve segajo v leto 1993, kasneje istega leta pa je bil sklican tudi občni zbor navijačev. Na tem občnem zboru se je potrdil, po takrat veljavni zakonodaji, status Društva, s tem je Društvo tudi dobilo pravno veljavo. Takrat so se izvolili tudi vsi organi, ki so potrebni za delovanje samega društva, v veljavo pa so stopile tudi članske izkaznice.

Ob samem nastanku je društvo štelo 80 članov. Bili so številčni, glasni, vestni in niso povzročali nobenih težav, s čimer so si tudi pridobili zaupanje RK Celja Pivovarne Laško. Začelo se je korektno sodelovanje med Društvom in Rokometnim klubom, ki pa traja še danes. S tem so si pridobili tudi brezplačne vstopnice za vse domače tekme državnega in evropskega prvenstva. Kmalu po ustanovitvi so Florijani začeli organizirano hoditi tudi na vse evropske tekme. Tako so svoje rokometaše bodrili že v Nemčiji, Franciji, Španiji, na Švedskem, Poljskem, Slovaškem, Češkem, v Grčiji, na Dansken in še kaj bi se našlo. S tem se je večalo tudi število navijačev, ki pa je danes že preseglo 200 članov.

Roman Pungartnik je o Florijanih dejal: Kolikor je včasih za nas težko organizirat prevoz na sever Nemčije, je po drugi strani sladko, ko ti v najtežjih trenutkih stojijo ob strani. Se je pa nazorno pokazala ta povezanost v Velenju, kjer so bili številčnejši tako na tribuni, kot močnejši na igrišču.

Samo društvo stremi predvsem k združevanju navijačev pri organiziranem navijanju na tekmah. Med navijači prevladujejo predvsem prvine, kot so skormnost, solidarnost, kulturno obnašanje in športno navijanje. Njihova naloga pa ni samo navijanje, ampak tudi sodelujejo z ostalimi navijaškimi skupinami, organizirajo razna druženja z domačimi in tujimi navijaškimi skupinami ter skrbijo za razvoj in promocijo rokometa.

Navijaška skupina, ki neprekinjeno deluje že 25 let, verjetno ena najzvestejših, prepoznavna po svojem glasnem navijanju in značilni rumeni barvi majic, ki jih nosijo na vseh klubskih in tudi reprezentančnih tekmah in ki svoje varovance bodri v vseh akcijah, klubskih in reprezentančnih. “Nobeno sezono nas ne pustijo na cedilu in verjamem, da bodo tudi v letošnji sezoni še glasnejši kot so bili do sedaj,” pravijo v celjskem klubu.

Kot pravijo sami: “Enkrat za Cele, vedno za Cele!” in njih se to drži že dolgih 25 let.

 

Pripravila: Manja Fišter
FOTO: Slavko Kolar

Komentarji