EKSKLUZIVNO za ROKOMET.NET – Peter Mičović: “Na prvem mestu je karakter igralca!”

Pred samim začetkom sezone smo poklepetali tudi z novim koprskim trenerjem Petrom Mičovićem. 48-letni Izolan oz. natančneje Hrpeljan je do sedaj vodil predvsem mlajše kategorije igralcev, zato bo vodenje te ekipe, tako kot za samo ekipo in vodstvo, tudi zanj nek nov izziv.


Izolan v Kopru, kako to?

Načeloma nisem čisti Izolan, rokomet sem začel igrati v Hrpeljah-Kozini. Kasneje sem prestopil v Izolo, kjer sem bil tudi več let trener, zato mi je tudi sama Izola ostala v dobrem in lepem spominu. Lahko bi rekli, da sem po duši pravi Izolan. Vendar pa je tu največja ljubezen še vedno rokomet, zato si tudi prizadevam, da tam, kjer podajam svoje znanje, igralci to dobro sprejmejo in s tem zrastejo kot igralci in osebnosti.

Do sedaj ste imeli izkušnje predvsem z mlajšimi selekcijami. Bo za vas voditi moško člansko ekipo nov izziv?

Sicer sem bil dve sezoni trener ženske članske ekipe RK Burja Škofije, ampak so bila dekleta tako mlada, da bi jih vseeno lahko šteli še kot mladinke. Delo v Kopru je lažje, saj imam izredno podporo uprave, v smislu same organizacije, logistike in vsega, kar potrebujem. Omenim pa naj tudi ostale strokovne sodelavce, ki mi pomagajo, kot so Matej Kleva kot kondicijski trener, Jure Vran kot trener vratarjev, česar pa prej nisem imel. Pohvaliti pa moram tudi vse trenerje mlajših selekcij, ki so vzgojili te igralce, zaradi česar tudi samo delo poteka veliko lažje. Edina stvar, ki bo noviteta tudi zame, bo mogoče ta medijski pritisk, ki se ustvarja z razpoznavnostjo samega kluba. Ampak se tega pritiska ne bojim, saj sem taka osebnost, ki na te pritiske odgovarja borbeno in samozavestno.

Treningi potekajo že dober teden, ste si do sedaj uspeli ustvariti že kakšno mnenje o tej ekipi?

Že v samem začetku sem imel izredno dobre občutke. Nekatere igralce sem poznal že prej – z Žigo Smolnikom sva že sodelovala v kadetski reprezentanci, kjer je bil pravi “leader”, od njega tudi sedaj pričakujem veliko; v osnovni šoli Hrvatini-Ankaran, že od prvega razreda dalje, pa sem “vzgajal” tudi Aleksa Vlaha. Tudi druge igralce sem srečeval na samih medsebojnih tekmah mlajših selekcij med Izolo in Koprom ter šolskih prvenstvenih tekmah, zato imam včasih tudi občutek, da jih poznam že celo življenje. Vsekakor pa upam, da bomo dobro sodelovali.

Kako pa se boste lotili samega pristopa? V lanski sezoni je ekipo vodil Veselin Vujović, ki ima nek svoj sistem dela, na katerega so se fantje kasneje tudi navadili. Boste poskušal nadaljevati po tem sistemu ali boste pristopili kako drugače?

Najprej naj poudarim, da je bilo delo pred mano vsekakor izvrstno, kar se tudi vidi na sami ekipi. Kar pa se tiče Veselina Vujovića, on je bil že kot igralec, kasneje pa tudi kot trener, moj velik vzornik. Sicer v samem delu ne vidim nobenih večjih razlik, mogoče le v tem, da bom sam izhajal iz tega, da bom gradil ekipo tako, da bo na prvem mestu sam karakter igralcev, nato pa te predispozicije, ki jih je Vujović izpostavljal – višina, ipd.

Greva potem kar na sam začetek sezone, ki bo kar pester – čaka vas najtežja evropska tekma v skupini, potem pa si sledijo tekme proti Celju, Mariboru, Ribnici in Velenju.

Sam vedno razmišljam optimistično. Tudi sama ekipa, ki že nekaj let ni spremenjena, je uigrana. Druge ekipe si mogoče lahko privoščijo močne okrepitve, mi se tu nekako držimo, malo za šalo, Titovih besede: “Tujega nočemo, svojega ne damo.” Predvidevam pa, da bodo prve tekme težke, kar pa je za nas dobro, saj bomo imeli prednost pred drugimi v sami uigranosti ekipe, na kar pa tudi računam.

Kakšni so pa načrti za prihajajočo sezono? RD Koper je že kar nekaj sezon zasidran na dobrem ali pa nehvaležnem 4. mestu, kot največjega rivala pa si tu lahko štejete kar Ribnico. Vam bo letos končno uspelo premagati Ribnico in se “odsidrati” iz 4. mesta?

Naj tu pohvalim trenerja RD Riko Ribnice, Sinišo Markoto, ki je brez velikega pompa, ampak z marljivostjo in delavnostjo, ustvaril neko kemijo v ekipi in na koncu osvojil končno 2. mesto. Dejstvo pa je tudi, da smo Koper in Ribnica medijsko malo slabše pokriti v primerjavi s Celjem in Velenjem. Ampak na koncu je še vedno rezultat tisti, ki odloča. Športniki na igrišču cenimo rezultat. Jaz Siniši čestitam za lanski rezultat in si želim, da bi pa letos to naredili mi. Vsekakor se bomo potrudili, da bi bili čim boljši.

Prav tako je v ligi EHF kar težek začetek. Že prva tekma je proti desetkartnemu švicarskemu prvaku, Kadetten Schafhausen. Kaj pa lahko pričakujemo?

Ja res je, na žrebu smo dobili najtežjega možnega nasprotnika, kar pa je zame v redu, saj se bomo s to tekmo lahko dokazali in tudi sami videli, kaj sploh lahko naredimo v Evropi. Na vsako tekmo bomo odšli borbeno in kolektivno ter upali na čim boljši izzid.

 

Petru Mičoviću in njegovi ekipi želimo čim uspešnejšo sezono!

 

Pripravila: Manja Fišter
FOTO: RD Koper

Komentarji