Borbene Slovenke predčasno v drugi del svetovnega prvenstva

Slovenske rokometašice po dveh tekmah svetovnega prvenstva ostajajo neporažene. Po Islandiji so s 30:24 ugnale še afriške prvakinje in udeleženke naslednjih olimpijskih iger, Angolke. S tem uspehom so si tekmo pred koncem skupinskega dela že zagotovile pot v Trondheim, ki bo gostil drugi del tekmovanja.


Na zadnji tekmi v skupini D se bodo v ponedeljek pomerile še s Francijo. Dvoboj z aktualnimi olimpijskimi prvakinjami se bo začel ob 21. uri z neposrednim prenosom na RTV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1. Izbranke Dragana Adžića so bile v prvem polčasu za razred bolje od Angolk in si priigrale šest golov prednosti. V začetku drugega so malenkostno popustile, v prelomnih trenutkih dvoboja pa tekmice znova zasenčile v vseh elementih igre. Slovenke so na tokrat na tribuni imele dodatno podporo. Tik pred obračunom z Angolo je v Stavanger prispela Ana Gros, ki ni opravila nobenega skupnega treninga z reprezentančnimi soigralkami. Najboljša strelka v zgodovini reprezentančnega rokometa zaključuje dolgotrajno rehabilitacijo po poškodbi zadnje stegenske mišice.

Slovenske rokometašice so v prvi polovici povsem zasenčile afriške prvakinje. Primanjkljaj pri telesni moči in višini so nevtralizirale z modro in preudarno igro v napadu, vselej so našle način, da prelisičijo tekmice iz Angole. V napadu je blestela Ana Abina, igralka ajdovskega Mlinotesta je bila nerešljiva uganka za Afričanke, svoje naloge v napadu so sijajno opravile tudi njene soigralke, ki so v 28. minuti povedle za šest golov (14:8). Poglavje zase je bila odlična slovenska predstava v obrambi. Ta je bila v prvi polovici tekme agresivna, vseskozi na meji dvominutne izključitve. Slovenske rokometašice so do 28. minute prejele le osem golov, popustile so le v zadnjih dveh minutah pred odhodom na veliki odmor, ko so se jim Angolke po delnem izidu 3:0 približale na tri gole zaostanka (11:14).

Slovenske rokometašice so na začetku drugega polčasa zaigrale slabše. Obramba ni bila na ravni iz prvega polčasa, močno je škripalo tudi v napadu, kjer so zgrešile kar nekaj čistih strelov. Kakovostne Angolke so vse to znale izkoristiti, v 36. minuti so izenačile na 15:15, minuto kasneje pa so jim Slovenke po dolgem času pogledale v hrbet (15:16).

Adžićeva odmora je zaustavila nalet rokometašic iz Angole, po golu Alje Varagić so v 43. minuti povedle z 18:17, a minuto kasneje so spet zaostale (18:19).

V zadnjih petnajstih minutah se je na igrišču v Stavangerju odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča. Slovenke so med 49. in 53. minuti po golih Eme MarkovićMaje Svetik in Nataše Ljepoje naredile delni izid 3:0 ter povedle s 24:21. Lep kapital v golih so v 58. minuti še oplemenitile in si po golih Tjaše StankoValentine Klemenčič in Tamare Mavsar priigrale neulovljivo prednost šestih golov (29:23).

“Glede na končni rezultat bi lahko kdo rekel, da je bila tekma lahka, a temu nikakor ni tako. Napeta je bila vse do konca. S soigralkami smo bile pripravljene na borbo skozi vseh 60 minut, saj so Angolke telesno resnično močne tekmice. Niso se predajale do zadnje sekunde. A tudi me ne! Na koncu je tekmo morda odločil kanček več izkušenj, želje in sreče,” je po tekmi dejala presrečna Pandžić, ki v odsotnosti Gros nosi tudi slovenski kapetanski trak.

Komentarji