Po hrabri borbi v drugi del z drugega mesta

Na tretji tekmi svetovnega prvenstva so slovenske rokometašice prvič morale priznati premoč tekmicam. Olimpijske prvakinje Francozinje so bile boljše z 31:27. V skupini D so tako Slovenke zasedle drugo mesto, ob napredovanju v drugi del, kjer se bodo ekipe borile za četrtfinale, pa bodo prenesle dve točki.


Pred obračunom s Francijo so izbranke selektorja Dragana Adžića najprej premagale Islandijo, v drugem krogu pa Angolo, na obeh tekmah je bil izid 30:24. Slednji sta se v zadnjem krogu razšli z neodločenim izidom 26:26, napredovanja v drugi del pa so se razveselile afriške prvakinje zaradi boljše razlike med danimi in prejetimi zadetki na preostalih tekmah.

Slovenija se bo v drugem delu tekmovanja med 6. in 10. decembrom v Trondheimu pomerila z Južno Korejo, Norveško in Avstrijo. Drugi del bo začela z dvema točkama, tako kot Avstrija. Norveška in Francija prenašata štiri točke, Angola in Južna Koreje pa nobene. V četrtfinale se bosta uvrstili najboljši reprezentanci iz skupine II.

Rokometašice slovenske izbrane vrste bodo v Trondheimu skušale zbrati čim več točk in si tako zagotoviti nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. Nastop v francoski prestolnici, kjer bo nastopilo 12 reprezentanc, so si že izborile Francija, Norveška, Angola, Južna Koreja in Brazilija.

Vsi trije kvalifikacijski turnirji bodo na sporedu med 11. in 14. aprilom prihodnje leto. Na njih so se že uvrstili Argentina, Kamerun in Japonska, prostih je še devet mest.

Za Slovenijo je v Stavangerju prvič zaigrala Ana Gros. Najboljša strelka v zgodovini reprezentančnega rokometa je bila mesec dni izven tekmovalnega pogona zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice, na tekmi proti Franciji pa je dosegla pet golov.

Slovenke so po dveh golih Alje Varagić in enega Tjaše Stanko uvodoma povedle s 3:2, nato pa so rezultatski nadzor na igrišču prevzele zadnje olimpijske prvakinje iz leta 2021, dvakratne svetovne prvakinje s turnirjev na Hrvaškem 2003 in v Nemčiji 2017 ter evropske prvakinje iz Francije 2018.

Francozinje so večino svojih golov dosegle po bliskovitih nasprotnih napadih, v tem segmentu igre jim Adžićeve izbranke niso bile kos. Veliko večje težave jim je povzročala postavljena obramba Slovenk, nanjo mnogokrat niso našle ustreznih odgovorov, zavoljo tega slovenski zaostanek v prvi polovici tekme ni znašal več kot širi gole (10:14, 11:15), na polčasu le dva (15:17).

Slovenke so tudi v drugem polčasu z dolgimi in preudarnimi napadi skušala “omrtvičiti” igro Francozinj. V nekaterih obdobjih so bile uspešne, v nekaterih ne, z bojevito in srčno predstavo pa so se povsem dostojno kosale z atletsko izjemno sposobni Francozinjami, ki so med tekmo največ vodile za pet golov.

V slovenski reprezentanci je bila na najbolj učinkovita Tjaša Stanko s sedmimi zadetki. Ana Gros je dosegla pet, Alja Varagić in Nataša Ljepoja pa po tri gole. Med vratnicama je Amra Pandžić ob 26-odstotni uspešnosti zaustavila 10 strelov.

Komentarji