Brazilke zopet na ameriškem vrhu

Rokometno prvenstvo Južne in Centralne Amerike je zaključilo svojo tretjo izvedbo. Vse tri naslove so osvojile Brazilke, ki so si s svojimi odličnimi predstavami priigrale karto za Svetovno prvenstvo 2023, ki ga bodo gostile Danska, Norveška in Švedska. 


Po tem, ko so naslov osvojile že leta 2018 in 2021, so se v letošnjo prvenstvo podale kot favoritinje. A pričakovati ni bilo lahke poti, saj so domače Argentinke želele dokazati pred svojimi navijači. 

Na prvenstvu je sodelovalo le 5 ekip. Prostora za napake ni bilo. Brazilke so, s svojim najboljšim napadom in najboljšo obrambo prvenstva, opravičile vlogo favoritinj.

Rumeno-zelene so prvenstvo začele z visoko zmago (32:18) proti Urugvaju. Sledile sta še dve gladki zmagi proti Čilu (34:15) in Paragvaju (47:20). Vse je bilo pripravljeno za finalni obračun proti domačinkam.

Argentinke so pred tem izgubile obe tekmi proti reprezentantkam Brazilije. A pred domačimi navijači v Buenos Airesu so želele trend obrniti. 

Brazilke so srečanje začele preudarno in ob polčasu vodile z rezultatom 14:11. Kljub bučni podpori 3500 glave množice v stadionu Estadio Mary Teran de Weiss, Argentinkam ni uspelo obrniti rezultata. Dvakratne dobitnice prvenstva so tekmo pripeljale do visoke zmage 26:19. Brazilska srednja zunanja igralka Bruna de Paula je zablestela z desetimi zadetki. 

Finalistki prvenstva (Brazilija in Argentina) sta si zagotovili svoji mesti na Svetovnem prvenstvu 2023. 

 

KONČNA LESTVICA PRVENSTVA JUŽNE IN CENTRALNE AMERIKE 2022

  1. Brazilija
  2. Argentina
  3. Čile
  4. Urugvaj
  5. Paragvaj

 

FOTO: South and Central America Handball Confederation

Komentarji