Če danes premagamo evropske prvake …

Slovenski rokometaši so v izjemnem slogu zaključili prvi del evropskega prvenstva. S tremi zmagami so se prebili v drugi del tekmovanja, kjer se bodo potegovali za polfinalno vozovnico. Prva tekmica bo to sredo ob 20.30 Švedska.


Reprezentanca Slovenije na letošnjem prvenstvu stare celine navdušuje. V Nemčijo, ki gosti rokometno dogajanje, je prispela brez peterice izjemno pomembnih igralcev v zadnjem obdobju – vse so od nastopa oddaljile poškodbe, a na igrišču pokazala neizmerno srčnost, borbenost in nepopustljivost. Rezultat tega so trije uspehi.

Prva zmaga proti Ferskim otokom, ki so na kasnejših tekmah le še potrdili svojo kakovost, je bila dosežena po srditem boju (32:29). Za tem je sledila izjemna predstava proti Poljski, ki ob porazu s 25:32 ni imela najmanjših možnosti. Toda najbolj razburljivo poglavje so Slovenci pustili za konec. Minuli ponedeljek jim je na zadnji tekmi prvega dela EP, pred katero so že imeli zagotovljeno napredovanje, ne pa tudi točk, ki bi jih prenesli seboj, stala favorizirana Norveška. Kljub številnim preprekam je Slovenija Skandinavcem vztrajno dihala za ovratnik, svoj trenutek pa doživela povsem v končnici, ko je vendarle stopila pred tekmece in zmagala z 28:27.

“Morda smo potrebovali klik, ki ga je prinesla zmaga proti Norveški, da lahko enakovredno igramo tudi z velikimi ekipami. Tudi na lanskoletnem svetovnem prvenstvu smo izgubili proti dvema reprezentancama, ki sta na koncu osvojili kolajno, a nas nobena ni nadigrala,” je na torkovem medijskem dogodku v Hamburgu dejal slovenski selektor Uroš Zorman.

Nastope med elitno dvanajsterico, ki v kasnejših kvalifikacijah za svetovno prvenstvo prinaša mesto nosilca žreba, Slovenijo čakajo v Hamburgu. Iz nemške prestolnice se je slednja na 260 kilometrov dolgo pot proti severozahodu z vlakom podala v torkovem dopoldnevu, zvečer pa jo tam čaka tudi prvi trening.

“Sistem tekmovanja je takšen kot je, za vse ekipe enak. Morda mi nekoliko na slabšem, ker nimamo tako široke rotacije igralcev, a kar sem danes videl v hotelu, so igralci še vedno na vrhuncu moči,” je na vprašanje o morebitni utrujenosti igralcev šaljivo odgovoril Zorman.

Drugi del evropskega prvenstva bodo slovenska izbrana vrsta začela proti Švedom, evropskim prvakom iz leta 2022. Zadnji medsebojni dvoboj sega v leto 2021 na svetovno prvenstvo v Egiptu. V Kairu sta se reprezentanci na tekmi drugega dela razšli z neodločenim izidom. Drugače je bilo na evropskem prvenstvo leto poprej, ko je to potekalo ravno na Švedskem. V Göteborgu je Slovenija pripravila veliko presenečenje in zmagala z 21:19.

“Norveška in Švedska gojita podoben način igre, v določenih zadevah morda Danska nekoliko odstopa. Odgovarja jim sistem igre z nasprotnimi napadi. V ponedeljek je bil to ključ do uspeha, saj nismo dopustili preveč takšnih priložnosti za lahke zadetke. Na postavljeno obrambo jim igra steče težje,” še dodaja 44-letni slovenski selektor, ki je obenem razkril tudi način igre, na katerega bo stavila Slovenija. “Recept za sredino tekmo bo torej enak – izgubiti čim manj žog in odigrati čvrsto in agresivno v obrambi. Zaigrali bomo po najboljših močeh, nato pa videli, kaj nam bo to prineslo,” je še pristavil.

Komentarji