Celjani slavili v Rdeči dvorani

Že v sami sredini tedna smo si lahko ogledali prestavljen derbi 5. kroga končnice 1. NLB lige za prvaka. Med seboj sta se pomerila aktualni prvak in podprvak, RK Celje Pivovarna Laško in RK Gorenje Velenje. Velenjčani so z menjavo trenerja ponovno stopili v igro ter se s polno paro podali na lov za naslov državnih prvakov. Na drugi strani pa so Celjani po zgolj točki v Kopru zdaj še bolj zagnani, saj v končnici še niso pokazali svoje prave igre. Vsekakor smo lahko pričakovali odlično tekmo in izvrsten rokomet.


V tej sezoni sta se ekipi med seboj pomerili že 2-krat, in sicer v okviru SEHA Gazprom lige, na obeh srečanjih pa so slavili Celjani ( 25 : 22 in 31 : 27). Je pa to že njun skupni 111. derbi, do sedajo so 80-krat slavili Celjani, 25-krat Velenjčani, 5-krat pa sta se ekipi razšli z remijem. Na parket Rdeče dvorane pa tokrat ne bo stopil kaznovani Celjan Kristian Bećiri, namesto njega pa bo ponovno stopil na parket, po poškodbi mečne mišice, Tilen Kodrin. V velenjskih vratih pa bomo ponovno videli tudi Klemna Frelina, ki pa se v naslednji sezoni seli v celjskih klub.

V 1. polčasu smo videli dokaj izenačeno igro. Ekipi sta si enakomerno izmenjavali gole, najvišje vodstvo pa smo videli v 16. minuti, ko so domači rokometaši povedli za 2 zadetka. Velenjčani so igrali agresivno v obrambi, odlično razpoložen pa je bil tudi domači vratar Rok Zaponšek, ki je v 1. polčasu zbral že 7 obramb. Celjski rokometaši niso bili dovolj zbrani, videli smo kar nekaj zapravljenih napadov in izgubljenih žog. V 20. minuti polčasa pa smo videli že prvi rdeči karton. Dobil ga je Darko Stojnić, zaradi storjenega grobega prekrška nad Domnom Makucem. 

Ob polčasu je bil v Rdeči dvorani rezultat 13 : 12 za domače rokometaše. Najboljši strelci polčasa so bili Igor Anić, Nejc Cehte in Gregor Potočnik, vsi s po 3 zadetki.

Nejc Cehte, igralec Gorenja Velenja: “V obrambi tekmecem nismo dopuščali lahkih zadetkov, a na drugi strani bili v napadu v ključnih trenutkih nezbrani in delali nepotrebne napake. Na slovenskem rokometnem »El Clasicu« smo si želeli zmage, a tokrat žal ni šlo. Nekoliko nas je pokopala tudi krajša klop. Že v prvem polčasu smo v obrambi v sredini ostali brez Darka Stojnića. Skorajda celotno tekmo sva tako morala v obrambi odigrati dva igralca, kar se je nato poznalo drugje.”

V 2. polčasu so Velenjčani nadaljevali s svojo agresivno igro ter že v 33. minuti tekme povedli za 3 zadetke. V Celjskih vrstah smo videli kar nekaj napak v samem napadu, žoga jim pa ni hotela ostati v rokah. Velenjčani so te napake dobro izkoristili ter držali visoko prednost, vse do 45. minute, ko so se napake začele pojavljati tudi na Velenjski strani. Gostje so to hitro izkoristili ter povedli. Urban Lesjak na današnji tekmi ni bil ravno razpoložen. Celjski strateg Branko Tamše se je kmalu po začetku 2. polčasa odločil za menjavo in v vrata poslal Aljaža Pajntarja. Nato pa so sledile črne minute domačih rokometašev, saj več kot 10 minut niso zadeli. Niz brez zadetka je z zadeto 7-metrovko prekinil Rok Ovniček. Tekma je bila odločena že v 57. minuti, ko se Celjani povedli za 5 zadetkov, nato pa svojo prednost še povečevali ter na koncu slavili s 27 : 24.

Jan Jurečič, RK Celje Pivovarna Laško: »V tekmo smo šli popolnoma osredotočeni, tako kot smo se tudi dogovorili. V prvem polčasu nam igra nekako ni stekla, vedeli pa smo, da lahko domačine pretečemo in da moramo počakati na svojo priložnost. Ta se ponudi le s tako trdno obrambo, kot smo jo imeli danes, še posebej pa v drugem polčasu, ko smo nasprotnika povsem zaustavili. S to zmago smo še korak bližje k želenemu cilju

Najboljši strelci tekme so bili David Razgor in Nejc Cehte, oba s 6 zadetki ter Borut Mačkovšek in Jan Jurečič, oba s 5 zadetki. Odlično pa se je izkazal tudi gostujoči vratar Aljaž Pajntar, ki je zbral 7 obramb, domači vratar Rok Zaponšek pa je ostal pri 7 obrambah iz 1. polčasa.

Klemen Luzar, trener Gorenja Velenja: “Do 38. minute smo držali kontrolo nad igro, nato pa se je poznalo, da imajo tekmeci večjo izbiro igralcev. Nekoliko nam je krila porezala izključitev Darka Stojnića, saj v obrambi nato nismo mogli odpočiti oba zunanja igralca. Drug razlog za neuspeh je ta, da smo v napadu izgubili dinamiko. Obenem smo izgubili kar 15 žog, kar je za takšno tekmo enostavno preveč. To nas je verjetno tokrat stalo tudi bolj ugodnega rezultata.”

Celjane v naslednjem krogu čaka domača tekma proti RD Riko Ribnica, Velenjčani pa bodo gostili RD Urbanscape Loko.

5.krog končnice 1. NLB lige za prvaka

RK Gorenje Velenje : RK Celje Pivovarna Laško 24 : 27 (13 : 12)

RK Gorenje Velenje: Cehte 6, Medved, Haseljić, Tajnik, Ovniček 4(3), Ferlin, Grebenc 4, Stojnič, Vujović, Toskić 1, Potočnik 4, Golčar 2, Verdinek 1, Kleč 1, Zaponšek, Pejović 1
Trener: Klemen Luzar

7-metrovke: 3(3)

Izključitve: 6 minut

RK Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Vujović 1, Jurečič 5, Malus 3, Razgor 6(3), Suholežnik 1, Marguč 1(1), Grošelj, Panjtar, Slišković, Kodrin, Makuc 2, Anic 3, Dujshebav, Mačkovšek 5, Mlakar
Trener: Branko Tamše

7-metrovke: 4(4)

Izključitve: 8 minut

Pripravila: M. Fišter
FOTO: RK Celje Pivovarna Laško

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja