Celje bo ponovno gostilo mlade rokometaše

Celje bo naslednje leto ponovno gostilo mlade nadobudne rokometaše. Od 13. 8. do 23. 8. bo namreč potekalo Evropsko prvenstvo za fante stare do 18. let. Lahko Slovenijo znova prevzame rokometna evforija in slovenski fantje poskrbijo, da bo Zlatorog ponovno pokal po šivih?


Za začetek lahko spomnimo, kako so fantje kategorije U20, ki so julija lani prav v Celju postali Evropski prvaki, napolnili dvorano Zlatorog. Če lahko enak dosežek ponovijo fantje do 18 let pa bomo videli avgusta prihodnje leto.

Celje je nazadnje gostil prvenstvo za dekleta do 17 let. Slovenska dekleta so na koncu osvojila 10. mesto.

Na zadnjem evropskem prvenstvu za fante kategorije U18, ki je potekalo na Hrvaškem, je Slovenija na koncu osvojila 9. mesto.  Naslov so takrat osvojili Švedi, ki so bili v finalu boljši od Islandije, tretje mesto so osvojili Danci.

Slovenci so v vsej zgodovini tega tekmovanja dvakrat že dosegli 4. mesto, kar je trenutno najboljša uvrstitev te kategorije. To so osvojili na prvenstvu leta 2004 v Srbiji in leta 2016 na Hrvaškem.  Obakrat pa so bili zelo blizu medalje, saj so bili enkrat prekratki za dva zadetka (27-25 proti Danski leta 2004) drugič pa le za gol (32:31 proti Nemčiji leta 2016).

Sicer pa so najuspešnejše države v tem tekmovanju Hrvaška, Nemčija, Francija in Švedska, ki imajo po 2 naslova evropskih prvakov. Največ medalj ima sicer Danska, ki z 10 medaljami izstopa v tem segmentu, a naslova jim še ni uspelo osvojiti. V svoji zbirki imajo 3 srebrne in kar 7 bronastih medalj.

Če pa pogledamo še na svetovna prvenstva, ima Slovenija tudi eno medaljo. Leta 2015 so namreč v kategoriji do 19 let osvojili srebrno medaljo, po tem, ko so v finalu izgubili proti Franciji z 33:26.

Komentarji