Člani pričeli s pripravami

V nedeljo se je v Zrečah zbrala moška članska reprezentanca, ki jo v naslednjem tednu dni čakata prvi tekmi kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu. Slednjega bosta leta 2022 gostili Slovaška in Madžarska. V primerjavi s spiskom vabljenih igralcev na Štajersko je bil selektor Ljubomir Vranješ tik pred zdajci primoran na priprave povabiti tri dodatne rokometaše.


V začetku tedna je postalo jasno, da steber obrambe Blaž Blagotinšek v tokratnem ciklusu izbrani vrsti ne bo mogel pomagati zaradi okuženosti s koronavirusom. Zaradi istega razloga v Zreče ne bo Darka Cingesarja, bolezen pa je šele pred kratkim prebolel Nik Henigman, ki tako še ni nared za vse napore. Priprave bodo minile tudi brez bratov Skube. Sebastiana še naprej spremlja smola s poškodbami – udeležbo je bil tokrat primoran odpovedati zaradi natrgane prepone -, medtem ko je Staš »obtičal« v Belorusiji, kjer so oblasti omejile izstop in vstop v državo.

Na priprave je tako Vranješ dodatno vpoklical krožnega napadalca Igorja Žabića, 22-letnega levokrilnega igralca Tadeja Mazeja, ki je bil sprva ob klubskih soigralcih Miljanu Vujoviću in Maticu Grošlju povabljen le na treninge, ter 20-letnega organizatorja igre Domna Makuca.

Izmed 16 kandidatov za nastop v kvalifikacijah jih je v nedeljo v zreče pripotovalo 11, peterica pa se bo priključila naknadno. V noči na ponedeljek bo iz Nemčije pripotoval vratar Klemen Ferlin, za ponedeljkov večerni trening pa bo na voljo tudi slovenska trojica iz Barcelone (Jure Dolenec, Blaž Janc in Makuc) in član nemškega Kiela Miha Zarabec.

Slovenija bo kvalifikacijske obračune za naslednji sklepni turnir Stare celine začela ta četrtek, ko se bo ob 19.15 v celjski dvorani Zlatorog pomerila s Poljsko. V skladu z ukrepi za omejitev in zaustavitev širjenja novega koronavirusa bo obračun potekal brez prisotnosti gledalcev, ga pa bo zato mogoče spremljati v živo na TV Slovenija 2. Na slovenski nacionalni televiziji bo mogoče spremljati tudi drugi preizkus, ki Vranješeve izbrance čaka v nedeljo ob 16. uri v Turčiji.

Celotne priprave moške članske reprezentance bodo zavoljo preprečevanja možnosti okužb potekale na izjemno visoki preventivni ravni. V skladu z navodili evropske rokometne zveze (EHF) so morali vsi člani reprezentance največ 48 ur pred zborom uspešno prestati test na koronavirus, testiranje pa bo za vse znova obvezno tudi pred tekmama. Ob tem so v Termah Zreče reprezentanci zagotovili nastanitev v nadstropjih, ki sta namenjeni izključno reprezentanci, povsem ločena od ostalih obiskovalcev pa so tudi ostali pomožni prostori, kot so sobe za obedovanje, sestanke in fizioterapijo.

Poseben protokol bo veljal tudi na poti v Turčiji. Rokometna zveza Slovenije je poskrbela, da se bo reprezentanca tja odpravila s posebnim letom z mariborskega letališča in na prizorišču tekme, v mestu Eskisehir, pristala na civilnem letališču. Z iste lokacije je povratek v domovino predviden takoj po tekmi.

Reprezentanco do srečanja s Poljaki čaka osem treningov, od tega šest z vsemi vabljenimi rokometaši. Celotne priprave bo slovenska vrsta opravila v Zrečah. Izjema je le sredin večerni trening, ko bo Vranješ s svojimi izbranci »spoznaval« celjsko lepotico.

Kandidati za nastop v prvem ciklusu kvalifikacij so Klemen Ferlin in Urh Kastelic (oba vratarja), Tadej Mazej in Tilen Kodrin (oba levo krilo), Borut Mačkovšek in Gregor Potočnik (oba leva zunanja), Domen Makuc, Dean Bombač in Miha Zarabec (vsi srednji zunanji), Jure Dolenec in Nejc Cehte (oba desna zunanja), Blaž Janc in Dragan Gajić (oba desni krili) ter Igor Žabić, Matic Suholežnik in Kristjan Horžen (vsi krožni napadalci). Na treningih bosta sodelovala še Matic Grošelj in Miljan Vujović.

SEZNAM KANDIDATOV ZA NOVEMBRSKI TEKMI KVALIFIKACIJ ZA EP 2022:
Rokometaš Igralno mesto Rojen Višina Št. odigranih tekem Klub
Dean Bombač srednji zunanji 1989 190 89 Pick Szeged (MAD)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 196 28 TSV Hannover (NEM)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 191 145 FC Barcelona (ŠPA)
Klemen Ferlin vratar 1989 191 37 HC Erlangen (NEM)
Dragan Gajič desno krilo 1984 188 151 LH Limoges (FRA)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 192 10 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Blaž Janc desno krilo 1996 187 64 FC Barcelona (ŠPA)
Urh Kastelic vratar 1996 201 43 FRISCH auf Goppingen (NEM)
Tilen Kodrin levo krilo 1994 192 45 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 203 108 Pick Szeged (MAD)
Domen Makuc srednji zunanji 2000 188 0 FC Barcelona (ŠPA)
Tadej Mazej levo krilo 1998 190 0 RK Celje Pivovarna Laško
Gregor Potočnik levi zunanji 1992 196 14 Trimo Trebnje (SLO)
Matic Suholežnik krožni napadalec 1995 202 25 SL Benfica (POR)
Miha Zarabec srednji zunanji 1991 177 64 THW Kiel (NEM)
Igor Žabić krožni napadalec 1992 201 34 LH Limoges (FRA)
ŠTAB REPREZENTANCE:
Član Vloga
Ljubomir Vranješ selektor
Uroš Zorman pomočnik selektorja
Primož Pori trener za telesno prirpavo
Aleš Anžič trener vratarjev
Uroš Mohorič direktor reprezentance
Sašo Djurič zdravnik
Tomaž Skledar terapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Tim Butkovec videoanalitik
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
KVALIFIKACIJE ZA EP 2022:
1. krog, četrtek, 5. novembra 2020, ob 19.15 (Celje, dvorana Zlatorog):

SLOVENIJA : POLJSKA (prenos na TV Slovenija 2)

 
2. krog, nedelja, 8. novembra 2020, ob 17.00 (Odunpazari, Eskisehir, Porsuk Spor Salonu):
TURČIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)
 
3. krog, sreda, 6. januarja 2021:
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA
 
4. krog, sobota, 9. januarja 2021:
SLOVENIJA : NIZOZEMSKA
 
5. krog, sreda 28. aprila 2021:
POLJSKA : SLOVENIJA
 
6. krog, nedelja, 2. maja 2021:
SLOVENIJA : TURČIJA
FOTO: RZS Facebook
Komentarji