Dancem zgodovinski tretji zaporedni naslov svetovnih prvakov

V Stockholmu je bilo na sporedu še zadnje dejanje letošnjega svetovnega prvenstva. V finalu smo spremljali obračuna aktualnih olimpijskih in svetovnih prvakov. Francija proti Danski. Skrivnosti med ekipama zagotovo ni bilo, saj smo v zadnjih letih spremljali veliko bojev omenjenih reprezentanc. Francozi so lovili sedmi naslov svetovnih prvakov, medtem ko Danci tretjega zapored in tudi tretjega skupno.


Danci so silovito vstopili v obračun in na krilih Simona Pytlicka (pet golov) na začetku 5. minute povedli z 0:3. Strelski račun Francije je ob koncu 5. minute zabil Dika Mem. Od začetka smo spremljali izjemno izenačen rokomet s hitrimi zaključevanji akcij na obeh straneh. Aktualni svetovni prvaki so od samega začetka narekovali potek srečanja. Po dveh zaporednih zadetkih Niclasa Kirkelokkeja so po polovici prvega polčasa prvič na tekmi povedli s petimi goli prednosti (7:12). Danci so lahko igrali sproščeno, saj je tekmo dobro odprl tudi njihov vratar Niklas Landin, ki je eden ključnih mož reprezentance. Pri Francozih pa je moral Giullaume Gille izkušenega Vincenta Gerarda, ki tekmo ni začel najbolj zamenjati z vratarjem Montpelliera, Remijem Desbonnetom. V nadaljevanju so nekoliko bolje zaigrali tudi aktualni olimpijski prvaki in po delnem izidu 5:2, na začetku 25. minute preko Elohima Prandija prišli na dva gola zaostanka (12:14). Po minuti odmora je tako moral seči danski strateg NikolajJacobsen. A tudi s tem mu ni uspelo ustavita naleta galskih petelinov, ki so do konca polčasa po zadetku njihovega najboljšega strelca Nedima Remilija (pet golov) prišli le na gol zaostanka (15:16).

Rokometaši Danske so bolje odprli tudi drugi polčasu in si hitro vnovič priigrali tri gole prednosti (17:20). Francozi so hitro znova ujeli priključek in se koncu 40. minute še enkrat več približali na gol zaostanka (20:21). V drugem polčasu smo sicer spremljali zelo raztrgano igro. Obe reprezentanci sta se z nekaj hitrim zaključki približati oziroma oddaljiti nasprotniku, a v tej želji storili preveč napak. Veliko je bilo predvsem prebijanj v fazi napada. Tako Francozi kot Danci pa so v drugem polčasu zagotovo pogrešali razpoloženega vratarja, saj prav veliko obramb nismo videli. Vse tja do 49. minute smo sicer spremljali igro gol za gol Skandinavci pa so držali prednost dveh zadetkov. Reprezentanco Danske je v drugem polčasu poveljeval Rasmus Lauge Schmidt, ki je dosegel kar osem golov (skupaj deset). Danci so nato nekoliko stopili na plin in ob koncu 52. minute povedli s štirimi goli naskoka (26:30). Francozi so na vse načine poizkušali rezultat vsaj izenačiti in tako izsiliti podaljške, a se jim računica ni izšla. Ena izmed ključnih je bila na koncu obramba Landina, ki je Richardsonu v 58. minuti pri izidu 29:32 obranil strel s sedmih metrov in tako onemogočil priključitev. Tekma se je končala z rezultatom 29:34.

FRANCIJA : DANSKA  29:34 (15:16)
Remili 6, Mem 5; Lauge Schmidt 10, Pytlich 9
Gerard 4 obrambe, Desbonnet 3 obrambe; Landin 8 obramb, Moller 3 obrambe

FOTO: IHF

Komentarji