Danke suverene, finale pred finalom

Padle so odločitve kdo bo zaigral v velikem finalu in kdo se bo pomeril za bron. Na delu so bile vse reprezentance, ki so na turnirju do sedaj pokazale najlepši in najučinkovitejšo igro. V prvem polfinalu sta se merili reprezentanci Danske in Črne Gore, na drugem pa Francije in Norveške.


Na prvem polfinalnem srečanju sta se pomerili reprezentanci Danske in Črne Gore. Srečanje so bolje odprle Črnogorke. Po treh zadetkih Jovanke Radičević in Đurđine Jauković so prišle do prednosti 3:6. Skandinavkam je na tej točki uspelo zaigrati veliko bolje. Do 22. minute je danska izbrana vrsta popravila začetni vtis z delnim rezultatom 8-1 (11:7).  Razliko je delala predvsem čvrsta obramba. Polčas sta ekipi sklenili z rezultatom 14:10.

Začetek drugega polčasa so zopet bolje odprle Črnogorke. V 37. minuti je bil izid še zadnjič poravnan (na 14). Danke so svoj prvi zadetek drugega polčasa dosegle v  37. minuti.  Sledila je nova poplava golov v črnogorski mreži.  Z odlično igro v napadu in nekaj dobrimi obrambami so Danke povedle z rezultatom 20:15 v 49. minuti. Sledila je igra gol za gol, ki je trajala vse do konca srečanja. Skandinavke so se veselile zmage in uvrstitve v finale z rezultatom 27:23.

Pri Dankah sta se najbolje odrezali Emma Friis (7) in Mie Hojlund (6). Sandra Toft je ubranila 9 od 30 strelov. Pri Črnogorkah sta po 7 zadetkov dosegli Itana Grbić in Đurđina Jauković.

 

Na drugi tekmi polfinala, v finalu pred finalom, sta si že dvajsetič nasproti stali reprezentanci Norveške in Franciji. Evropske proti Olimpijskim prvakinjam. Spremljali smo izredno izenačen prvi polčas. Pri severnjakinjah je srečanje najbolje odprla Stine Bredal Oftedal. Tudi francoska zunanja vrsta je igrala odlično. Pri Francozinjah se je med strelce vpisalo več različnih igralk. Kljub čvrstemu skandinavskemu centralnemu bloku, so Francozinje prihajale mimo, oziroma zadevale iz krilnih položajev. Od 12 golov, ki so jih Norvežanke dosegle v prvem polčasu, sta jih Oftedal (4) in Nora Mork (5) dosegli kar 9. Norvežanke so prvi del srečanja zaključile z minimalno prednostjo 12:11. Dobro statistično bitko sta v prvi polovici tekme bili obe vratarki.

Nadaljevanje je bilo še naprej napeto. Reprezentantke iz dežele fjordov so ohranjale minimalno prednost vse do preloma v 49. minuti.  Vratarka Silje Solberg (41% ubranjenih strelov) je nadaljevala s svojo odlično predstavo, medtem ko je francoska vratarka Cleopatre Darleux ugasnila. Norvežanke so po golu Oftedalove v 49. minuti srečanja poletele in napravile delni rezultat 7-1 v zaključku tekme. Na koncu so visoko premagale še neporažene Francozinje z rezultatom 28:20. Za Norveško sta največ golov dosegli Stine Bredal Oftedal (7) in Nora Mork (8). Pri Galkah se je med strelke petkrat vpisala Grace Zaadi Deuna, štirikrat pa Chloe Valentini.

 

V finalu bomo torej spremljali skandinavski obračun med Norveško in Dansko. Spomnimo se, da sta se ti reprezentanci udarili že v sredo. Po tesni tekmi, ki je odločalo o zmagovalci skupine, so slavile Danke. Za bronasti lesk se bosta pomerili Črna Gora in Francija. Tudi za ti dve reprezentanci bo to že drugo srečanje na tem prvenstvu. V okviru tekem nadaljevalne skupine je obračun zanesljivo dobila Francija.

Kako pa bo tokrat, ko so naprodaj medalje? 

Komentarji