Dolenec z Barcelono na vrhu sveta

Te dni je v Savdski Arabiji potekalo neuradno svetovno klubsko prvenstvo imenovano tudi IHF Super Globe. Na turnirju so nastopili tudi štirje slovenski predstavniki. Domen Sikošek Pelko in Staš Skube z Vardarjem, Jure Dolenec z Barcelono ter Miha Zarabec s Kielom. Zadnja dva ste se spopadla tudi v finalu.


KIEL

Rokometaši Kiela z Miho Zarabcem so svoje tekmovanje začeli že v osmini finala, kjer so se pomerili z ekipo Sydney in jih odpravili brez težav z rezultatom 27:41. V četrtfinalu je nato nemške pokalne prvake čakala egipčanska ekipa Zamalek. Nemci so si že v prvem polčasu priigrali dovolj veliko prednost tako, da so lahko tekmo pripeljali do konca. čeprav so se jim Egipčani uspeli približati. Končni rezultat je bil 28:32. Svoje je k zmagi doprinesel tudi Zarabec, ki je dosegel dva gola. Nato pa v polfinalu že finale pred finalom. Kielu je nasproti stal evropski klubski prvak Vardar z Skubetom in Sikošek Pelkom. Kot smo lahko pričakovali je bila tekma vsaj v prvem delu zelo izenačena. V začetku drugega polčasa pa igralci Kiela priigrali odločilno prednost, saj so povedli z 20:29. Vardarju kakšnega čudeža ni uspelo pripraviti in tako se je tekma končala z izidom 30:34 v prid Nemcev, ki so se tako uvrstili v finale turnirja. Za Kiel je Zarabec zadel dvakrat.

VARDAR

Makedonci so svoje tekmovanje začeli v četrtfinalu, kjer so se spopadli z domačo ekipo AL Mudhar. Evropski klubski prvaki večjega presenečenja niso dovolili in tekmo zanesljivo dobili s končnim rezultatom 34:27. Pri Vardarju sta se med strelce vpisala tudi Sikošek Pelko s tremi zadetki ter Skube z enim. V polfinalu pa se je ekipa Vardarja kot že rečeno udarila s Kielom. Tudi Sikošek Pelko, ki je rudi tokrat dosegel tri gol in Skube, ki je prispeval dva nista mogla preprečiti zmage Kiela. Vardar je tako čakala tekma za tretje mesto.

BARCELONA

Barcelona, ekipa še četrtega slovenskega predstavnika na tem turnirju Jureta Dolenca je svoje nastope prav tako začela v četrtfinalu. Na prvi tekmi jih je čakala katarska ekipa AL Duhail. Katalonci z azijskim prvakom niso imeli večjih težav in tako slavili z rezultatom 38:26. Jure Dolenec je bo zmagi prispeval pet zadetkov. V polfinalu so se pomerili z ekipo AL Wehda, ki prihaja iz Savdske Arabije. Barcelona je tudi to tekmo dobila brez večjih težav, in sicer z rezultatom 34:24. Dolenec je prispeval dva gol. Rokometaši Barcelone so se tako uvrstili v finale, kjer jih je čakal ekipa Kiela, igralci AL Wahde pa so se na dvoboju za tretje mesto pomerili z Vardarjem.

TEKMA ZA 3. MESTO

Rokometaši Vardarja so imeli na tekmi za 3. mesto z ekipo AL Wehda več težav kot bi si kdo mislil. Arabce so zlomili šele v drugem polčasu tekme medtem, ko se je prvi končal z izidom 16:16. V začetku drugega pa so stvari takoj postavali na svoje mesto, ko so nasprotnikom ušli na razliko 4 zadetkov (21:17). Čeprav so se Arabci nekajkra uspeli prbiližati so Makedonci vendarle uspeli ohraniti prednost in tako osvojiti končno tretje mesto. Za Vardar je Skube dosegel štiri gole, medtem, ko je Sikošek Pelko dodal še enega.

FINALE

Finalni obračun kot se za dva tako eminenta kluba tudi spodobi. Prvi polčas veliko menjavanja v vodstvu od prednosti dveh zadetkov za eno do prednosti dveh zadetkov za drugi ekipo. Prvi polčas je na koncu z rezultatom 17:15 pripadel Kielu. Nemci so tudi drugi polčas bolje odprli in razliko povišali tudi na tri zadetke. Nato pa so sledile minute Kataloncev, ki so izid najprej izenačili in ga nato celo prevesili v svojo korist. Proti koncu tekme, ko so rokometaši Barcelone ušli že na 4 zadetke prednosti in se je zdelo že vse odločeno je na plin zopet stopil Kiel in v zadnjo minuto vstopil le z golom zaostanka. Rokometaši Blaugrane so izid vendarle uspeli zadržati v svojo korist in zmagali z 32:34. Pri Kielu je Miha Zarabec ostal brez zadetka, medtem, ko je Jure Dolenec za Barcelono dosegel  štiri zadetke.

SVETOVNO KLUBSKO PRVENSTVO

Osmina finala

Sydney : Kiel 27:41 (18:23) Zarabec brez gola za Kiel
AL Mudhar : New York City 33:13 (16:5)

Četrtfinale

AL Wehda : Taubate 30:26 (17:13)
Zamalek : Kiel 28:32 (12:18) Zarabec 2 gola za Kiel
Barcelona : AL Duhail 38:26 (17:10) Dolenec 5 golov za Barcelono
Vardar : AL Mudhar 34:27 (17:12) Sikošek Pelko 3 in Skube 1 gol za Vardar

Polfinale

Vardar : Kiel 30:34 (17:19) Sikošek Pelko 3, Skube 2 za Vardar in Zarabec 2 za Kiel
AL Wehda : Barcelona 24:34 (16:13) Dolenec 2 za Barcelono

Tekma za 3. mesto

AL Wehda : Vardar 26:30 (16:16) Skube 4 in Sikošek Pelko 1 za Vardar

Finale

Kiel : Barcelona 32:34 (17:15) Zarabec brez gola za Kiel in Dolenec 4 za Barcelono

Končni vrstni red

1. Barcelona
2. Kiel
3. Vardar
4. AL Wehda
5. Zamalek
6. Taubate
7. AL Mudhar
8. AL Duhail
9. New York City
10. Sydney

Foto: IHF

Komentarji