EHF Euro Cup: Skandinavci klasa zase!

Štiri reprezentance, ki so svoje mesto na EP 2024 že imele avtomatsko zagotovljeno, so se v času kvalifikacij pomerile v Euro Cupu. Nemci (gostitelji prihajajočega EP) so do edinega para točk prišli šele na svoji zadnji tekmi proti Španiji, Španci so svoje edine točke dobili doma proti Nemčiji. Švedi in Danci, ki so se vsakič izkazali za previsoko oviro, so se v zadnjem krogu tekmovanja pomerili za prvo mesto, tokrat so slavili trikratni (zaporedni) svetovni prvaki. 


Danska – Švedska 
(23-17) 37-31

Švedi so v drugem krogu premagali Dance s 34-32, kar je pomenilo, da so varovanci Nikolaja Jacobsena za osvojitev naslova potrebovali zmago s vsaj tremi zadetki. Po izenačenem uvodu, so se Danci prvič odmaknili na tri gole prednosti v deseti minuti tekme. Do konca prvega polčasa so to prednost podvojili in na odmor šli dvignjenih glav. A je pogovor v slačilnici bolje del Švedom, ki so se predvsem po zaslugi švedskega igralca leta 2022 Jonathana Carlsbogaarda, z delnim izidom 6:1 povsem vrnili v tekmo. Sedaj že ustaljen najboljši danski trio (Rasmus Lauge, Simon Pytlick in Mathias Gidsel) je skupaj zabil kar 21 golov in poleg Emila Jakobsena predstavljal Švedom največje težave. Vratarja Emil Nielsen (10/24) in Tobias Thulin (11/25) sta prikazala dve povsem podobni dnevni formi. V zadnjih petnajstih minutah je večja zbranost ostala v zasedbi Nikolaja Jacobsena, ki še dalje niza vrhunske predstave in osvaja naslove levo in desno…

 

Nemčija – Španija 
(20:11) 32:31

Tekmo dveh povsem različnih polčasov so dobili Nemci, ki so tako vknjižili šele prve točke na tekmovanju. Največje zasluge prejme 23-letni Juri Knorr, ki je v prvem polčasu zadel kar desetkrat, na koncu pa se zaustavil pri 13 golih. A dan se je za domače hitro prevesil v noč. Varovanci Jordia Ribere so v drugem delu strnili obrambo in pripeljali domačine do večjega števila napak. Ko je bilo na semaforju še dobrih deset minut tekme, so Španci zaostajali le še za dva zadetka (27-25), pred popolno katastrofo pa je Nemce rešil Andreas Wolff (15 obramb). Igralci iz iberskega polotoka so zabili zadnje tri gole na tekmi, za kaj več pa je zmanjkalo časa. Na prvem obračunu teh dveh reprezentanc so z obrnjenim rezultatom slavili Španci, ki so zaradi boljše gol razlike (-15 proti -28) zaključili na tretjem mestu.    

 

 

 

 

FOTO: EHF EURO

Komentarji