Francozi preko Švedov do finala z Danci

Druga tekma polfinala je v Stockholmu prinesla obračun med Francijo in gostiteljico Švedsko. Tako kot na na prvi smo tudi na drugi tekmi spremljali ponovitev polfinala izpred dveh let in prav tako ponovitev polfinala lanskega evropskega prvenstva. Obakrat so bili boljši rokometaši Švedske. Za obe reprezentanci pa so se težave pojavile že pred začetkom. Pri Francozih ni bilo jasno ali bo Nikola Karabatić, ki je sicer bil na klopi zaradi poškodbe stopala stopil na igrišče, Švedi pa niso mogli računati na Jima Gottfridssona


Po izenačenem začetku srečanja in po tem, ko sta se ekipi zamenjali v vodstvu so na plin stopili Francozi ter po delnem izidu 4:0 in zadetku Dike Mema na začetku 12. minute povedli s tremi goli prednosti (6:3). A Švedi se na krilih domačih navijačev niso predali in začeli z lovljenjem zaostanka. V 19. minuti se jim je tako uspelo približati le še na en zadetek (9:8). A ni minilo veliko časa do novega naleta aktualnih olimpijskih prvakov. Na krilih razigranih zunanjih igralcev in vratarja Victorja Gerarda (v prvem polčasu 7 obramb) so se od Švedov odlepil na pet golov (14:9).  Da pa prednost ni bila še višja se lahko Skandinavci zahvalijo svojemu vratarju Andreasu Palicki, ki je prav tako kot Gerard v prvem polčasu zbral sedem obramb. Pred koncem uvodnih 30. minut so se aktualni evropski prvaki sicer približali na tri gole, a je rezultat prvega polčasa z uspešno izvedeno sedem metrovko postavil Kentin Mahe, najboljši strelec prvega polčasa s štirimi zadetki, vsemi iz črte sedmih metrov.

Drugi polčas so nekoliko bolje odprli Francozi in hitro znova ušli na pet zadetkov prednosti. A igralci Švedske se niso predajali in se na začetku 40. minute približali na tri gole (17:20). Priča smo bili res pravi rokometni poslastici. Rokometaši Francije si niso mogli priigrati prednosti, ki bi jim lahko prinesla nekoliko bolj miren zaključek srečanja na drugi strani pa so Švedi v nabito polni Tele2 Areni vselej prežali in iskali svoje priložnosti, ki bi jih približale. Ob začetku 48. minute so Švedi tako približali zgolj na dva gola zaostanka (24:22). A galski petelini niso dovolili, da bi se gostitelji še dodatno približali. Izkoristili so obrambe Gerarda, ki je bil izjemen tudi v drugem polčasu in in v 53. minuti znova prišli do petih zadetkov prednosti (28:23). Je pa Francozom zastal dih v 54. minuti, ko je po naletu Jonathana Carlsbogarda, na ramo nerodno padel Elohim Prandi. Šved je za nalet prejel rdeč karton, kar je bil še dodaten udarec za Skandinavce. Carlsbogard je bil s štirimi goli eden bolj razpoloženih v svoji reprezentanci. Kako resno pa je s poškodbo Francoza pa bo zagotovo več znanega jutri. Rokometaši Švedske so se v zaključku na vse pretega trudili ujeti Francoze, a časa je bilo enostavno premalo. Končni rezultat tekme je bil 31:26.

FRANCIJA : ŠVEDSKA  31:26 (16:12)
Fabregas 6, Mem in Mahe po 5Johansson 5, Carlsbogard in Pettersson D. po 4
Gerard 12 obramb, Palicka 9 obramb
RK: Carslbogard, 53. minuta

FOTO: IHF

Komentarji